[]

partnerlerden sadece biri prep kullansa yetiyor mu?

birçok siteye baktım ama bulamadım. almanya'dan arkadaş gelecek ve orada prep ulaşması çok kolaymış, burada 2832 tl gözüküyor, şimdi bu hap hem bulaşmasını hem de bulaştırıcılığı önlüyorsa biri kullansa yeter gibi sanki? kesin bilgisi olan var mı?




 
PrEP hiv ile enfekte olmamış kişiye bulaşı önlüyor. Zaten hiv pozitif olan kişi kendi ilaç tedavisini alıyor olmalı, bu prepin dışında bir durum. Prepin açılımı zaten "pre-exposure" prophylaxis.

Ayrıca prep için hangi ilaç kullanılıyorsa kullanan kişinin dozları düzenli alması gerekiyor. Buna rağmen tam anlamıyla korunma söz konusu değil, kondom aksatılmamalı, prepin esas amacı bir şekilde kondomun başarısız kaldığı (bozuk kondom, patlak kondom vs.) durumlarda bulaşı önlemeye katkı sağlamak. Esas korunma yöntemi kondom.

Dolayısıyla bulaştırıcılık konusunda prepten bahsedilemez, bu açıdan hakkında bir şey bulamamanız normal. Prep bulaş olmayan kişinin aldığı önlemdir. Hiv pozitif kişinin kendi ilaç takvimine uyması gerekir. Prep ilaçları da zaten hiv ilaçları aslında ama dozları ve kombinasyonları farklı oluyor.

Özetle prep sadece enfekte olmamış kişi için ve %100 koruma sağlamaz. Kullanılması fazlasıyla etkili, ancak tek başına ana korunma yolu değil. Prep için bir takvim oluşturmak için de doktora başvurmalısınız, ilacı kullanmaya başlamadan önce bir enfeksiyon doktoruyla görüşün.
  • akhenaten  (14.08.23 06:37:57 ~ 08:14:39) 
Cevabı net olarak anlayamadım, prep hakkında yazdığınız çoğu şeyi buldum zaten. Hiv pozitif değilim. Sadece bunu önlem olarak alacağım, kullanan kişiye bulaşmasını büyük oranda azaltıyor, ama karşı taraf halihazırda zaten kullanıyorsa ve ben kullanmiyorsam benim için bir etkisi yok, doğru anladım değil mi? Ben kişinin kendisine olduğu kadar, karşı tarafa bulaşmasını baskılayan bir ilaç olabileceğini düşündüm.


  • fakat  (14.08.23 15:04:21 ~ 15:16:16) 
Prep hiv+ olup hiv pozitif olduğunun farkında olmayan ya da bunu size söylemeyen biriyle ilişkiye girdiğinizde bulaş riskini azaltmaya yarıyor.

Siz partnerlerden biri kullandığında diğerini korumuyor mu diye sorarken askında hatalı bir senaryo çiziyorsunuz. Partnerlerden ikisi de hiv negatifse zaten prep kullanmaya gerek yok. Eğer partnerlerden birisi hiv pozitifse ve pozitif kişi bunun farkında değilse ve prep kullanıyorsa prep enfekte kişideki virüs yoğunluğunu baskılayacak kadar etkili bir yöntem değil dolayısıyla bulaşı önlemez. Bu kişinin kendi ilaç tedavisini alıyor olması gerekli, prep sadece hiv negatif kişiyi riskli bir ilişkiden korur.

Dolayısıyla kendi durumunuzdan ve karşınızdaki kişinin durumundan emin değilseniz öncelikle test yaptırmalısınız. Eğer testleriniz negatifse prep kullanmaya hiç gerek yok zaten. Eğer prepi sadece biriniz kullanacaksa prep kullanmayan kişi kendini riske atmış olur.
  • akhenaten  (15.08.23 06:45:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.