[]

Klimasız arabalar kışın nasıl ısınıyor?

Eski arabaların bazılarında klima yok. Bu araçlar sadece soğutma mı yapamıyor? Mesela kışın araç içi nasıl ısıtılıyor?




 
bu zımbırtı sayesinde

en.wikipedia.org
  • rain when i die  (11.08.23 23:30:30) 
Klimasız arabalarda kalorifer peteği var, yani kışın araç içini ısıtabilirsiniz. Mesela aşağıdaki görselde 92 model bir Broadway'in kalorifer düğmelerini görebilirsiniz:

i.ytimg.com
  • zaman ilac degil insanlar unutkan  (11.08.23 23:49:41) 
Motorun sıcaklığını içeri veren sistem sayesinde ısınıyor.
Araba ilk çalıştığında motor ısınana kadar sıcak hava gelmez. Aracına göre değişmekle birlikte ilk 3-5 dakika gelen hava sıcak olmaz.

  • michael_knight  (12.08.23 09:12:58) 
Yeni arabalar da klimayla ısınmıyor ki motor sıcaklığıyla ısınıyor, klimayı camdaki buğuyu çözmek için açıyoruz sadece.


  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (12.08.23 09:38:50) 
araba çalıştıktan sonra motor ısınmaya başlar. ısınan su ilerleyen zamanlarda kaynamasın diye radyatörde devir daim ettirilerek soğutulur. amaç suyun 100 derece altında kalmasını sağlamak ve motoru optimum sıcaklıkta tutmaktır.

ayrıca bu sıcak su, hava filtresinden süzülerek gelen havanın ısıtılması ve fan yardımı ile araç içine verilmesi için de kullanılır. fan veya kalorifer olarak da adlandırılır hatta çorum kaloriferi olarak da isimlendirildiği olur.

bu sayede eski yeni bütün araçlarda belirli bir süre motor çalıştıktan sonra araç içini ısıtabilirsiniz. (tabi termostatınız arızalı değilse :)
  • bravoteam  (12.08.23 10:12:49) 
we call it çorum kaloriferi

gerçekten müthiştir. 5dk içinde araba hamam gibi olur:)

eksisozluk1923.com
  • artci sarsinti  (12.08.23 10:21:21) 
araç klimaları evdeki klima gibi değil sadece soğutma yapıyor, ısıtmayı motor üzerinden yapıyorlar. motor ısınmadan araç içi ısınmıyor, buğuyu çözmek için de araç içerisindeki nemi alıyor.


  • vincenzo  (12.08.23 12:03:02) 
Araçlardaki klima sadece soğutma işini yapıyor zaten, ısıtma işi eski ilkel yollarla devam. Motorun ısısı kışın araç içini ısıtmak için kullanılıyor. Klima sadece soğutma amaçlı kullanılıyor.


  • solo  (12.08.23 12:45:56) 
Şahin'de bile kırmızı ve mavi simgeleri hatırlıyorum ısıtma ve üfürerek soğutma şeyi vardı sanki. Basit fan düzeneğidir herhalde.


  • nhk ni youkosu  (12.08.23 12:51:42) 
@nhk ni youkosu: şahin'deki maviye çevirince soğuk üfleme şeyi "ısıtmama" anlamında. onda klima da yok. sıcak tarafa (kırmızı) çevirince motor sıcaklığı ile ısıtıyor, soğuk tarafa (mavi) çevirince ısıtmıyor, dışarıdan gelen hava neyse onu üflüyor.


  • kibritsuyu  (12.08.23 12:58:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.