[]

Fahiş kiralar

Kiralık konutta 15000 altına neredeyse büyük kentlerde ev yok gibi. Hayır herkes bu kadar para kazanıyor da ben mi mağarada kaldım. Düzgü evler 30.000 civarı. Kim tutuyor bu evleri nasıl ödüyorlar aklım almıyor
Tek yaşayanlar özellikle nasıl ödeyecek bunları



 
15.000 TL cok bir miktar degil. 550 dolar ancak yapiyor. bugun kiralasan seneye kiran 400 dolara kadar dusecektir (artmasi gerekirken dusuyor...) Dolayisi ile o paralar barinma ihtiyaci icin verilebilir. aslinda onemli olan gideri kismaktan cok geliri arttirma yoluna bakmaktan geciyor. buyuk sehirde yasayan akli basinda bir insanin bugunki tr sartlarinda geliri asagi yukari 2000-2500 dolar civarinda dolayisi ile bu kiralar suandaki konjonktürde cok degil.


  • paudi  (11.08.23 21:44:13 ~ 21:45:08) 
Ödeyemiyorlar, bana da hala garip geliyor 15 bin liraya 40 senelik dümdüz eski ev kiralamak. Memleketin çoğunluğunun aldığı paralara göre oranlandığında makulun çok üzerinde konut fiyatları şu anda.

Yeni mezun olup sıfırdan ev açmak destek almadan epey zor, çevrem de bu şekilde.
Ki çevremdekiler doktor, avukat vs durumu iyi ailelerin çocukları ve düzgün üni/bölümlerden mezunlar.

Sıfırdan ev açmak şu an zor yani evet.
  • hedep  (11.08.23 22:01:30) 
Dün bizim ofisten paris ofisine geçecek bir kız var, program ile geçiyor hâliyle fantastik maaş yok. Burada aldığının biraz üstünü istemiş ki ben paris'e misal en az yüzde 70 fazlasi olmadan ayak atmam.

Kiz 800 euroya studio bile bulamıyor ama kimse bunu "çok normal abi paris abi" diye karsilamadi. Herkes böyle sehre sokayım orada yasanmaz durumundaydi.

Türkiye'deyse kafayi yemis ev kiraları "normal" oldu. Normal diyenler arasında da hep çok kazananlar var.

Ben zamaninda Güzelbahçe'de dip dibe villalar güney fransa fiyatinda diye sordum, bir sürü kişi normal karsiladi. O zamandan beri pek beklentim yok bu tarz sorulara karsi.

Türkiye'de mevcut gelir dağılımı sebebiyle herhangi bir insanın büyük şehirde yaşaması çok zor. Yapacak da bir şey yok çünkü "normal".
  • logisticsmanager  (11.08.23 22:06:16) 
Bende anlamıyorum nasıl ödeniyor ki bizim eve giren paranın Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde olduğunu düşünüyorum. Logisticsmanager a katılıyorum, daha dün facebookta bir ilan gördüm Ankara ayrancı da 3+1 eve ki ev 40 küsür yıllık 21 bin lira kira isteniyor, altındaki yorumlarda millet birbirine girmiş. Tek yaşayanlar ödeyemeyecek evler ortak tutulacak, ben başka çare görmüyorum.


  • mirty  (11.08.23 22:19:29) 
kapitalizm her yanımızı sarıyor dostlar, çalışmayan kaybeder, az çalışan kaybeder, hiç çalışmayan homeless olur. maalesef gelişmiş ülkelerin sonu gibi olduk, artık bir sürü homeless görüyorum istanbul'da, çok üzgünüm. normal değil, sistemin her yerimizi kaplaması ve bence değişmeyecek de.


  • damba  (11.08.23 22:43:01) 
Kiralar ve artışları normal değil, normalleştiren / normalleştirmeye çalışan bir kitle var. Bir süre bu kiralar ile evler tutulmasa düzelir mi bilmiyorum ama maalesef çaresizlikten tutuluyor. Deprem gerçeği yokmuşçasına kıytırık dairelere inanılmaz rakamlar isteniyor. Maaşlara gelen zamın çok çok üzerinde zamlanmaya devam ediyor. Kendimden örnek verirsem geçen sene 100% bu sene 200% zam yaptık bana. Bu şekilde devam edersek bir yerde maaşımı geçeceğiz bu matematikle ! Herkes ya evlenip eşi ile ödemeye çalışıyor ya da ev arkadaşı falan artık.


  • huzurlarinizda huzursuzluk  (12.08.23 02:45:37) 
Araplar ödüyor. Bir arkadaş istanbul'daki dairesini suudi iş adamına 400 bin TL ye kiraya verdi.


  • owen  (12.08.23 03:03:28) 
nasreddin hocanın kadı fıkrasında olduğu gibi davacı ve davalının haklı olduğu, karısının da "hoca, bu nasıl kadılık? herkese haklı diyorsun. -e hanım sen de haklısın" dediği noktadayız.

ne yazık ki popülist politikalar sonucunda döviz almış başını gitmiş. inşaat maliyetleri ve buna nazaran pay temlik karşılığı arazi verildiği için arazi/arsa rakamları da uçmuş gitmiş durumda. bu nedenle malik kira bedelini belirlerken yaptığı yatırımın karşılığını almak için kendince uyarlamaktadır. bu kimi zaman adil olurken kimisi de işbilmezliğinden ötürü absürt rakamlara çıkabilmektedir.

tüik gerçekçi rakamları açıklamadığı için işçi, beyaz yaka ve memur zamları enflasyona göre yapıldığı için ne yazık ki çalışan orta direk ezdirildi. aslında ezdirilmedi yokedildi diyelim.

kendince hükümet 2 yıldır %25 politikası güderek servet transferini sağlamaktadır. örn; mevcut kirası iki kez yapılmış olan %25 zam ile 5bin tl olan bir gayrimenkul sahibisiniz ancak bugünkü hesaplamalara göre rayici 25bin olması gerekmekte. siz 5bin liraya oturuyorsunuz ve bu evin rayicinin 25bin olduğunun gayet de bilincindesiniz. bu durumda doğrudan hükümet sayesinde yasal olarak malikin 20bin lirasını her ay gasbediyorsunuz.

birşey yapamıyorsunuz çünkü memursunuz ve hükümet size 25bin lira kira verecek kadar zam yapmadı ama bu şekilde başkasının cebinden alıp sizin cebinize koymaya karar verdi. haklı olarak şunu diyeceksiniz ortada para dönmedi doğrudur.

yatırımsal açıdan düşünelim. teorik olarak %0 enflasyonda bir ev satın aldığınızda ortalama 25-30 yılda evin kendisi yatırmış olduğunuz parayı geri döndürmesi gerekli. ve bir bu kadar zamanda ayakta kalmalı ki 50-60 yılın sonunda hem ev kendini çıkarmalı hem de kendisinden bir tane daha aldırmalı.

kullanılmış bir malın ederini belirleyen şey "yenifiyat-yıpranma=şimdikifiyat" bu formülü "yenimaliyet-yıpranma=şuankifiyat" olarak da düşünebilirsiniz.

kıssadan hisse fakirleştirildik. temel ihtiyaç barınmamızı bile karşılayamaz duruma getirildik. "homeless olduk ey halkım unutma bizi"
  • phonex  (12.08.23 03:44:07 ~ 03:44:53) 
15000 bence de şuan istanbul içi ise çok makul bir bedel. Yukarıdaki arkadaşın da dediği gibi 555 dolar yapar. Geliri bu rakamın en az iki katı olmayan şehrin dış çeperlerine yönelmek zorunda. Herkes Kadıköy'de yaşayacak diye bir kural yok.


  • onepointzero  (12.08.23 08:16:49) 
Tabii ki gelirini arttıracaksın. İş değiştirecek, farklı kazanç modelleri geliştireceksin. İstanbul başta olmak üzere tr içinde ortalama beyaz yaka rollerinde büyük bi iş değiştirme trendi başlayacak yakında, özellikle temmuz zammını iyi almayanların başını çektiği.

Mesela ben 2022 zamlı ocak kazancımın 3,5 katını kazanıyorum bu ay itibariyle. yeni eve çıkmadım ve kiram piyasa kadar artmadı ama bu evden çıkmam gerekirse, kira piyasayı yakalarsa ancak gelir seviyemi korumuş olurum bu artışa rağmen. İş değiştirdim bu yüzden, rahatım da yerindeydi halbuki.

Kiralar düşmeyeceğine göre kazanç artmak zorunda.
  • Bruce  (12.08.23 09:12:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.