[]

kedi sahiplenmede süreç nasıl işleyecek? çip varsa/çip yoksa...

2 gün önce sokakta bir ankara kedisi buldum. ilk günü bende geçirdi sonra anneme götürdüm. veterinere gidecek birkaç güne kadar ama çipliyse/çipsizse önümüzde nasıl bir süreç bekliyor bizi?

çip varsa mutlaka sahibine geri mi teslim edilecek? bulduğumdaki duyuruda da söylenen beni de endişelendiren temel durum sahiplerinin kediyi istememesi ve ceza yememek için teslim aldıktan sonra yine bırakmaları. çünkü arayabildiğim kadar kayıp ilanı aradım ve bu kediyi arayan kimseye rastlamadım. zaten öyle kaçacak huyda bir hayvan değil, bana sahipleri terk etmiş gibi geldi.

çip yoksa yetişkin kediye çip taktırırken illaki ceza mı ödeniyor artık? biz daha 2 gün önce aldık eve, bizden kaynaklı bir gecikme yok...

bir de aşı durumu ne olacak? çip yoksa aşılı mı aşısız mı bilemeyeceğiz, zaten yapılmış aşılar tekrar yapılırsa sağlık problemi yaratır mı kendisine?

annem ilk günden bağlandı ve ben kontrol edilmesi için veterinere götürmesi konusunda ısrar ediyorum ama o çipliyse ayrılmak zorunda kalabileceğini düşündüğünden yanaşmıyor gibi geldi biraz. bi kere aradı tanıdığı bi veterineri telefonu açmadı ama üstelemedi tekrar aramadı.

kedi de hemen alıştı. daha ilk günden yatağına çıkmış yanına yatmış mesela. evde de yabancı bir ortamda gibi değil sanki yıllardır orada yaşıyormuş gibi rahat, masada koltukta sandalyede filan uzanıp yatıyor yayılıyor :) şöyle bi şapşik kendisi i.imgur.com

ayrıca çipli olup olmadığını veterinere götürmeden kendimiz tespit edebiliyor muyuz bir şekilde?

ben en kısa sürede veterinere götürmesi için baskılıyorum. sonuçta kaçış yok... illaki gidilecek bir gün. geciktirmenin kimseye bi faydası yok.

 
Sorularınızın birçoğuna cevabım yok ama benim gittiğim veteriner 6 aydan büyük kedilere çip takamadıklarını söyledi. Ceza ödeyerek de mümkün değilmiş. Belediyenin takması gerekiyormuş. Hatta orada bulunan bir görevli mesai saati dışında arayın ki ilçe değil il belediyesi baksın demişti.


  • peki madem  (11.08.23 16:15:42 ~ 16:18:46) 
çipli olup eski sahibine ulaşabilirseniz geri kabul etmezlerse veterinerde sahiplik değişimi yapabildiklerini söylemişti veterinerim, sadece karşı tarafın bilgileri olmalı ve kayıtlı telefonuna bir mesaj onayı geliyor ve devir sağlanıyormuş.

parazit için götürün mutlaka veterinere, parazit insana geçebiliyor çocuk sokakta kaldıysa oluşmuş olabilir.
Bazı vetler yapıyor çipsiz işlem ama eninde sonunda tarım ormana gitmeniz gerekecek çip için ordada ceza almıyorlar sokaktan sahiplenilen kediye

ps. çok tatlıymış sıpa
  • eja  (11.08.23 16:39:08) 
çipli olduğunu kendiniz tespit edemezsiniz. sahibi varsa arıyordur kontrol etmek en sağlıklısı. bu hayvan uzun süredir sokakta olamaz.

malesef sokaktan gelen veya 6 aydan büyük kediye çip taktırmak büyük sıkıntı. saçma bir sistem var. kedi çok yaşlı değilse ve tanıdık vet. varsa kediyi 6 aylık olarak işleyip çip takabiliyorlar.

iç-dış paraziti damla olarak alıp kendiniz yapabilirsiniz. bu işlem için çip-kayıt vs gerekmiyor.
  • orpheus  (12.08.23 18:54:34) 
@orpheus 15-20 gündür dışarıdaymış komşulardan duyduğum kadarıyla. ben de kedi sesi duyuyordum ama yan komşudan filan geliyordur diyip çıkıp bakmamıştım hiç. zamanın çoğunu bizim binanın içinde geçirmiş geceleri dışarıda değilmiş yani. bodrumda filan saklanıyordu galiba. ben ilk karşılaştığımda da hemen binaya girip bodruma koşmuştu. yemeyi içmeyi nasıl halletti birileri mi besledi yoksa çöpten mi yedi bu süreçte bir fikrim yok. ama birkaç gün değil birkaç hafta dayanmış. akıllı bayağı zaten :) hem de uslu. kedi taşımalık çanta siparişi verdik vete götürmek için. çanta gelince ziyaret edeceğiz bakalım...


  • konetsu  (12.08.23 19:44:32) 
Sürekli başımıza geliyor. Daha birkaç gün önce çipsiz British aldım sokaktan. 10 gün kadar sahibini aradım. Zaten sahibi arıyor olsaydı illa bana ulaşırdı. Sonra kızdım çipledim hayvanı. Üzerine kısırlaştırdım da.

Sahibi gelip almak isterse cezası var o hayvanın çipsiz olmasının. Ben hayvanı sokaktan aldığım için sorunsuz çipledim. Sahibinin hak iddia etmesini istemedim. O çocuk 8-10 gün sokakta yapamayacak bir can. Bu cana bakamayacak insana teslim/iade etmem.

Şimdi sahiplendirme sürecindeyiz. O süreçte şöyle işliyor. Bulunduğunuz kentin veteriner hekimler birliği/Odası'nın web sitesinde çip devir sözleşmesi var. İndirip karşılıklı imzalıyorsunuz. AVHO sitesinden örnek form: www.avho.org.tr

Kediyi görmek isteyenler de instagram.com/ayrancipatikurtarma
  • one minute  (16.08.23 15:42:03) 
bugün gidildi vete, çip yokmuş.


  • konetsu  (17.08.23 15:48:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.