[]

Uzun yıllar sonra yazılım dili ve iş değiştirmek nasıl olur?

Herkese selamlar,
Neredeyse 13 yıldır yazılım işindeyim. O kadar çok şeyle uğraştım ki ben bile hatırlamıyorum. ActionScript'ten tut Python'a, mobil geliştirmeye, son yıllarda PHP ile WordPress'te plugin yazmaya vs. herşeye bulaştım.
Son 3 yıldır Senior Developer olarak WordPress, PHP ana görev olacak şekilde yine çalışmaya devam ediyorum. Arada Django geliyor, ne bileyim başka ihtiyaçlar geliyor çözüyorum.
Ama yaşadığım ülkede WordPress'in hem getirisi hem de ömrü gittikçe azaldı.
Python ve Golang'e karşı çok net bir ilgim var. Özellikle Golang kariyer açısından inanılmaz çekici duruyor.
Ama nasıl kariyer değişimi yapacağımı bir türlü çözemiyorum. Evli çocuklu insanım, "akşam eve gidip kod yazayım proje geliştireyim" olmuyor ev iş gücünden. Ofiste gün içinde zaten firmanın işleri var.
Yemek aralarında kursları alayım desem, herşey sıfırdan başlıyor zaten biliyorum o kadarını ve hiçbir recruiter "aa kursları tamamladıysan gel işe başla" demiyor, demez de zaten.

Linkedin'de sadece bu konulara bakan recruiterlara mesajlar atıyorum, durumumu açıklıyorum vs. ama daha pozitif dönüş olmadı. WordPress diye başvursam 1 haftada işe alacak onlarca yer çıkıyor.

Böyle bir kariyer/yol değişikliğini nasıl yapabilirim, gerçekten sıkıştım. Tavsiyesi olan varsa dinlemek isterim.
Kesin hatalı olduğum, yanlış/eksik yaptığım bişey vardır.

 
Bu konuda deneyimli kişiler arasından en az faydası dokunacak kişilerden biri olabilirim fakat uzun zamandır bu konuların "nasıl öğrenildiği" konusunda çok kafa yoruyorum. Bu güne kadar anladığım kadarıyla büyük bir komünite katkısıyla oluşturulan roadmap.sh gidilecek yolu adım adım gösteren en mantıklı seçeneklerden biri. Burada öğreneceklerinizi görsel bir halde anlayıp Udemy gibi sitelerden adım adım proje yaptırarak öğreten ve en fazla+yüksek puan alan bir kursa başlamak, gerekirse bildiğiniz temel kısımları geçmek, yaptıklarınızı GitHub hesabınızda ve portfolyo sitenizde basit ve anlaşılır bir şekilde sergilemek, tüm bunları yaptığınızı LinkedIn'de belli edip aktif olarak iş aramak işe alınma yolunda tavsiye edilen bir yöntem.

Sektörde deneyimli olanlar, lütfen hatam varsa düzeltin.

roadmap.sh
roadmap.sh
  • hadi ya la  (11.08.23 12:41:56 ~ 12:43:30) 
Selamlar,

yaklaşık 15 yıldır c# .net ile geliştirme yapıyordum. (arada Java da yazmışlığım var). 2 yıl once Golang'e geçtim. Oturup bi api yazmak ile başlayabilirsin, süreci biraz uzun tutup, günde 1 saat ayırarak max 2 ayda bence iyi bir seviyeye gelirsin.

Birkaç udemy kursuna bakmıştım ama şu ana kadar en faydalı bulduğum Golang eğitimi youtube'daki Matt Holiday'in eğitimiydi. Buradan da başlayabilirsin.

www.youtube.com
  • alembic  (11.08.23 12:52:25) 
Cevaplar için çok teşekkürler.
@alembic bir sorum daha olacak. 2 yıl önce bu geçişi yaparken nasıl bir süreç vardı? Sen C# ile devam ederken firma mı yöntem değiştirdi, sen mi karar verip iş değiştirdin? Sen değiştirdiysen golang tecrübeni nasıl gösterdin?

  • quaker  (11.08.23 13:22:04) 
Piyasada gördüğüm eski büyük PHP sistemleri parça parça Go'ya geçirme trendi var, o yüzden çok iyi Go bilmeseniz de "öğrenmeye hevesliyim" diyerek böyle bi süreçten geçen bi firma bulmayı deneyebilirsiniz.

Ama "akşam evde yazamam" maalesef çok olacak bi iş değil gibi. Yani bizim işin en sıkıntılı tarafı bu zaten, günlük iş harici, akşam evde oturup çalışmak gerekiyor, yoksa kariyer yolları kapanıyor.

Neyse, ben de zamanında Java'dan Go'ya geçmiştim. Akşam evde öğrendim biraz, sonra junior bi role başvurdum, mülakatta Go sordular, cevapladım, işe aldılar. Sizin de bi Go işine geçerken bulunduğunuz seviye değil de belki bi tık altına razı olmanız gerekebilir, çünkü işe girdikten sonra da belki 1 sene öğrenme süreciniz olacak.

Son olarak: kurs tavsiye etmiyorum. Tamamen vakit kaybı. Bi ekrana dökümantasyon, bi ekrana editör açın ve kod yazın. En hızlı / sağlam / rahat öğrenme yöntemi bu. Go'nun dökümantasyonu baya iyi zaten.
  • plutongezegendegilmi  (11.08.23 13:33:43) 
Aslında şirket içinde bir değişiklik oldu ve golang yazan takımlara geçtik. Bu olay gerçekleşene kadar ben live'a bir microservice'i Go ile çıkmıştım bile.

Go gerçekten kolay bir dil, ama özellikle object oriented dillerden geçerken ufak bi affallatıyor.

Bilgini nasıl gösterirsin kısmına önerim de open source projelere contribution yapmak olacak. biraz çetrefilli ama çok kapı açacağını düşünüyorum.
  • alembic  (11.08.23 14:14:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.