[]

TOKİ ödemelerini nasıl yapmak mantıklı?

Merhaba,

Önümüzdeki ay TOKİ ile sözleşme yapacağız. Yaklaşık 2,5 milyon lira. Şu anda altında duran ve duruma göre borsada vs. değerlendirdiğim bu miktara yakın bir param var. Ama yatırım konusunda tecrübesizim. TOKİ %10 peşin kalanı 10 yıl taksitle ancak 6 ayda bir memur maaş artışı oranında artacak taksitlerle sözleşme yapıyor. 17 bin ile başlayacak. Sizce bu parayı altında tutup hatta peşinat için de kredi çekerek zamanı geldiğinde altınları bozdurarak ödeme yapmak mı daha mantıklı yoksa peşin ödeyip kurtulmak mı? Altın memur maaşına göre daha fazla değerlenir diye düşünüyorum ama ocakta borcum belki %30-40 artacak, temmuzda da %25-30 olsa…

Şimdiden teşekkür ederim.

 
TL ile borçlanmak bugüne kadar hep karlı oldu bu ülkede. elinizdeki hazır parayı gömmeyin bence. 2m paranız varsa ve tl ile düz %25 mevduat faizine bile koysanız aylık faiz geliriyle taksitinizi ödüyorsunuz ki birikiminizi tl de tutmak en kötü senaryo bile olabilir (ör: enpara 2m tl'ye aylık 41k net faiz veriyor, güncel oranı %25).

yatırım konusunda tecrübesiz olmanız paranızın mevcut değerini muhafaza etmenize mani değil. ekstra kazanç sağlayacak riski alamıyorsanız da enflasyon karşısında paranız erimesin diye altın dolar sepet yapıp tutabilirsiniz. gerekirse, taksitlerinizi ödeyemez olursanız tırtıklarsınız aradan. (normal şartlarda 17k ile başlayacak olan taksitlerinizi ödeyebilecek durumunuz olduğunu farz ediyorum tabi).
  • solitude ov the lonliest star  (09.08.23 18:05:38) 
Toki'den bir mülkü 10 yıl ödemeli aldığınızda, hemen ödeyemiyorsunuz. üzerinden bir yıl geçtikten sonra, senede iki kez çıkan kampanyalardan faydalanıp borcu kapatabiliyorsunuz. yeni almadıysanız ayrı konu. ilk 3-4 yıl rahat öderseniz, sonrasında daha kolay ödeniyor, hele son seneler komedi bir rakama dönüşüyor taksitler. kafam rahat olsunculuğunuz yoksa, denenebilir.


  • lovemyself  (09.08.23 19:16:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.