[]

35 yaşımda hayata yeniden başlama

4 senelik vasat bir üniversitenin vasat bir bölümü mezunuyum.bunca yıl kendi işimi yaptım fakat çok bir birikim yapamadım.Bundan sonrası için bir yerde çalışmak için kendimi yazılım alanında geliştirmek istiyorum.Kurslara maddi olarak harcama yapabilirim.yazılım konusunda sıfırım.Sizce çok ütopik bir hayal mi yoksa başarılabilir bir hedef mi?




 
sadece para kazanmak için değil keyif alarak yapabilirsen yazılımcılıkta hızlı ilerleyebilirsin ama çok vakit ayırmak gerek. Kurslara yazılmak yerine Udemy üzerinden 4-5 kurs ile sağlam bir temel oluşturup üzerine gereken teknolojileri öğrenebilirsin. Deneseydim olur muydu acaba dememek için denenebilir ama ilk işi bulmak çok zor ortalık junior kaynıyor ve kimse tecrübesiz almak istemiyor.


  • amusan  (08.08.23 23:02:29) 
Neden yazılım? Herkes üniversite okudu diye okundu sonra mutsuz olundu. Yazılım falan popüler diye aynısını yapmak aynı sonucu verir. Hedef olarak başarırsın ama sonuç tatmin eder mi veya ne olur bilinmez.

Yazılım çok keyifli bir iş değil. Çalışan sayısı arttıkça gelir de düşüyor. Bir de yapay zeka olayı var.
  • roe  (08.08.23 23:04:05 ~ 23:07:53) 
Başarılabilir bir hedef ama gerçekten istediğin şeyin yazılım olduğuna emin misin?
Parası için diyorsan mesela daha çok maaş alan meslekler de var.
Rahat çalışma ortamı desen stresli projeye denk gelince canından bezebilirsin, 25 yaşında genç biri tolere eder de sana uygun olur mu bilmiyorum.
Bir diğer sıkıntı en azından 3 sene çok yoğun çalışma yapmalısın gece gündüzlü. 38 yaşında bir grinito’nun buna motivasyonu var mı?

Eğer ki çocukluktan beri hayalimdi veya benim hobim bu alan diyorsan hiç durma öğrenmeye başla, yukarıda söylediklerimi unut. Ama en ufak tereddütün varsa boşver cidden verdiğin emeğe değmeyecek.
  • Gradient_tabanlı_mor  (08.08.23 23:04:25) 
bir 5 sene önce bu dediğiniz yapılabilir bir hedefti ancak şu an pek yapılabilir bir hedef gibi gelmiyor. özellikle yazılım geçmişi yoksa, matematik geçmişi yoksa çok ama çok zor.

artık yazılım alanında fazla açık yok. bu 5 senede oldukça fazla iş gücü ortaya çıkmış durumda. sizin de kendinizi en azından yeni mezun bir bilgisayar mühendisi kıvamına getirebilmek için en az 1-2 senenizi vermeniz gerek. 35 yaşından sonra eğer bu alanda 0 iseniz bu motivasyonu nasıl sağlayacaksınız, nasıl geceli gündüzlü buna çalışacaksınız bilemiyorum. sadece işe girene kadarki çalışma da yetmiyor. junior seviyesinde olacağınız için yine sıkı çalışmaya devam etmelisiniz ki bir şeyler öğrenmeye devam etmeli ve meslekte ilerleyebilmelisiniz. üstelik siz iş bulana kadarki 1-2 senelik süreçte yazılım alanındaki junior olarak iş gücü katlanarak artmaya devam edecek. üstelik yapay zekalar bir junior'un yaptığı işin birçoğunu yapabilir durumdalar.

iki tane arkadaşım kendi mesleklerini bırakıp yazılım alanına yoğunlaşmak istediler 30'larında, kurslara da gittiler ancak yürütemediklerinden bırakıp eski işlerine geri döndüler. hedefinizi "yazılımcı" olarak koyduysanız bu söylediklerimle ile karşılaşacaksanız ne yazık ki. nispeten adapte olması daha kolay alanlara yönelebilirsiniz, testçi, iş analisti gibi alanlar da mevcut. yahut kendi işinize yakın başka meslek kollarına da bakabilirsiniz.
  • ilgeru  (08.08.23 23:35:39) 
yazılım öğrenip kendi işinde kullanacaksan yardır hatta mutlaka öğrenmelisin.

kendi merakın veya ihtiyaçlarını karşılamak için öğren tabii ki, excelde hayvan gibi macro yazanlar var, hayran hayran bakıyorum adamlara, işine yarayacaksa öğren.
ne bileyim oyunları nasıl yapıyorlar diye merak ediyorsan otur öğren, kafanda bir fikir varsa otur öğren.

bir yerde çalışmak için öğreneceksen şunu düşünmen lazım, 1 sene vaktini ayırdın, öğrendin. 35 yaşındasın artık. senin kendinden beklentilerin de bu 1 yıl içinde değişecektir. 35 yaşında bir yerde çalışmaya başlayacaksın. çalıştığın ortamda kişilerin yaş ortalaması 26 gibi bişi olacak. oradaki stajyerin bile baya bir tecrübe eksiğin olacak. 26 yaşındaki adam, 35 yaşında kendisinin yarısı kadar bile tecrübesi olmayan birine ne kadar saygı duyar sence? ne kadar muhabbet eder, ne kadar vakit geçirir? etrafındaki herkes senden daha genç olacak, senden daha farklı hayat dertleri olacak, 4 senelik yeni mezun bir şey bilmiyor gibi gelebilir ancak onların bilgileri seninkinden fazla olacak. nasıl ayak uyduracaksın? konuştukları şeyi anlamıyor olacaksın.

kazanılan parayı hayal ediyorsan, o miktarlar senin için her zaman hayal olacak, 24 yaşında bilgisayarla büyümüş olan seni her zaman maddi olarak geçecek. senden daha küçük kişilerin senden daha fazla kazanmaları seni germeyecek mi? zaten en başta derdin para değilmiydi? gördüğün gibi yazılımcı olmak seni bu problemden kurtarmıyor.

senden daha küçük birinden emir almak nasıl olacak sence? senin performasını değerlendirmesi ve memnun olmadığını söylediğinde ne hissedeceksin?

yani yazılım öğrenebilirsin, öğrendiğin şeyle bir şeyler yapabilir, insanlara gösterebilir hatta kendi yaptığın şeylerden çok fazla para kazanabilirsin. ancak bir şirkette çalışmak bir hedef olmamalı bence.


söylemek istediğim şey seni mutsuz eden şeylerin çözümü yeni bir meslek değil. sen mutsuzluğunu çöz, yazılımı her halukarda öğren, amacın meslek değiştirmek olmasın sadece. ileride çocuğuna öğretirsin, sayıları, rakamları öğretirken bilgisayarı da öğretirsin, anılarınız olur ne güzel.
  • selam  (09.08.23 23:43:14 ~ 23:46:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.