[]

Psikolog degistirmek

Yaklasik on senedir bir uzman psikologla gorusuyorum, sorunlar asiri kaygi, somatik sikayetler, takinti gibi genel kabul edilebilir.
Son donemde, psikologun hayatinda da onemli degisiklikler oldu ve yargilandigimi, egitildigimi hatta soylenen sozlere uzuldugumu farkediyorum.
Yine on yildir ayni sozleri, tavsiyeleri dinliyorum cogunlukla.
Ama butun sirlarimi, sorunlarimin detaylarini o biliyor, ona cekinmeden acilabiliyorum diye degisiklik yapamiyorum, bagimlilik gibi.
Son uc aydir da haftada lki ye cikardik- zamanimi da harciyorum.
Elma secer gibi psikolog nasil secilir?
Yeniden sifirdan kendinizi nasil anlatirsiniz, uyusmazsaniz o ozunuzu anlattiginiz kimseyi nasil kolaylikla degistirip bir digerini denersiniz? Bilemiyorum.
Donguyu kiramiyorum.
Aramizdaki psikologlar ya da terapi alanlar belki yardim edebilir. Bu arada uzman, terapist, klinik ne anlama gelir, ayrica bana uygulanan teknik nedir bilmiyorum.

 
Merhaba. Terapistinizle bu konuyu konuşmanız en doğrusu olur. Uzun süredir birlikte çalıştığınız için ona alıştığınızı, onunla geçirdiğiniz vakitte bazı şeylere üzüldüğünüzü ve bu şeylerin neler olduğunu ona anlatabilirsiniz. Aynı zamanda yargılandığınızı ve eğitildiğinizi düşündüğünüzü de söyleyebilirsiniz. Bu sorunlar karşısındaki yaklaşımı önemli. Sizi anlayışla karşılaması ve neden böyle düşündüğünüz, hissettiğiniz, bunun terapistle ve sizinle ne kadar ilgili olduğu, neyden kaynaklandığı düşünülmeli ve anlaşılmaya çalışılmalı. Aynı zamanda seansların haftada ikiye çıkarılmasından duyduğunuz bir rahatsızlık varsa hiç çekinmeden paylaşmalısınız.

Çok uzun zamandır görüşüyormuşsunuz, terapistinize aktarım geliştirmiş olmanız çok beklenebilir bir şey. Yani terapistinizle hasta-terapist ilişkisinin ötesinde bir ilişki geliştirmiş olabilirsiniz, ister istemez onu hayatınızda farklı konuma yerleştirmiş olabilirsiniz. Eğer olur da terapistinizi bırakmaya karar verirseniz öncelikle onunla olan bağlantınız gibi konularda anlaşılmaya ihtiyaç olan şeyleri gözden geçirebilirsiniz birlikte.

Terapistinizi değiştirmeye karar vermek kolay olmayacaktır, yeni bir terapiste alışmak da kolay olmayacaktır. Ama kolay olmaması onun olmaması gereken bir şey olduğu anlamına gelmez tabii. Sizinle daha iyi iletişim kurabilecek, mesleki bilgisine güvenebileceğiniz eminim pek çok psikolog (terapist) vardır.

Diğer sorunuz için şöyle söyleyebilirim "Uzman", yüksek lisans yapan kişiye denir. Örneğin klinik psikoloji yüksek lisansı yapan kişi "klinik psikolog" olur, diğer bir ifadeyle "uzman psikolog" olur. Genelde uzman psikologlar psikoloji lisanslarının üzerine klinik psikoloji yüksek lisansı yapmış kimselerdir.

Terapist ise daha geniş bir kümedir. Genellikle psikoterapi yapan (yani bir bakıma konuşma yoluyla tedavi yürüten) psikiyatrler, psikologlar, psikolojik danışmanlar gerekli eğitim ve yeterlilikleri sağladıktan sonra psikoterapi yapabilirler.
  • psipsipsi  (07.08.23 12:56:38) 
Merhaba,

Şunu sorguladım ister istemez: “hangi terapi ekolü danışanla 10 sene görüşüyor?” psikanalizler bile 5 senede bitiyor diye biliyorum, emin olmamakla birlikte. Psikoanalitik ekolden birine girmediğinizi varsayıyorum, öyle olsa psikoloğunuz size öneri ve tavsiyelerde bulunmazdı sanırım? Terapistinizle bu konuyu konuşmanızla beraber (bunu kesinlikle tavsiye ederim), sorunlarınız değişmediyse başka bir ekol ve yaklaşım deneyebilirsiniz bence, bunda bir sakınca yok. Bazen bazı terapistler sizi bir yere kadar getirir, sonrasında başkasıyla yola devam etmenizde ben bir sakınca göremiyorum. Ve terapistinizden sizin de kolayca ayrılmanız önemli, bu kadar uzun süre devam eden bir ilişkide, danışanın terapiste bağımlı kalması riskli bir durum, ayrılamıyorsanız bunu da düşünün bir bence.

Ayrıca her terapi ekolü her şeyi tek tek anlattırmıyor, kendinizi baştan anlatmanız gerekmeyen bir şeye gidersiniz belki. Semptom odaklı çalışmak isterseniz, ACT, MKT bunlardan bazıları.
  • damba  (07.08.23 15:02:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.