[]

Soğuk duş

Soğuk duş aldım. İyi geldi, modum da düzeldi. Sorum şu. Önce ılık bir duş alıp sonra çıkmadan önce 2 dakika soğuk duş mu almalı? Yoksa doğrudan bütün duşu soğuk mu almalı?




 
uzun bir duş yapacaksan sürekli soğuk su ile eziyet çekmenin manası yok temizlenme kısmını ılık su ile. ayılma kısmını 2 dakikalık soğuk su ile yapmak mantıklı.

huberman labda bu konuyla ilgili epey podcast var.

www.youtube.com
  • orpheus  (04.08.23 23:18:52 ~ 23:19:58) 
Bir ılık bir soğuk daha iyi bence. Özellikle fazla sıcaktan sonra kısa süreli soğuk duş bence daha sağlıklı.


  • volkandemircan  (14.08.23 15:01:28) 
Bilimsel, bir uzman tavsiyesi olmamakla birlikte spa deneyimime dayanarak şunun bir faydası olabilir. Ben soğuk duş alırken bu şekilde yapıyorum, alışması ve duş rahatlığı daha iyi geliyor bana.

Soğuk duşa kovayla boca edercesine değil de bölgesel olarak başlayın. Normal duştaki gibi başınızdan aşağı gelmesi (kendi adıma konuşursam) şok etkisi yapıyor ve nefesim kesilecek gibi oluyor. Ancak önce bacak ve baldırlar, sonra el ve kollar, sonra sırf ve vücuduna arka bölümleri, ardından baş ve yüz ve en sonunda da karın ve göğüs bölgesi şeklinde devam ederseniz çok çabuk alışıyorsunuz.

Bu sıralamanın özelliği ise (sauna deneyimi dediğim kısım) yüksek sıcaklık ile genişleyen damarlar soğuk duş sonrası büzüşüp kan akışını hızlandırıyor (tıpkı sabahları kolları aça aça yapılan esneme gibi, damarları daraltıyoruz aslında). Soğuk suyun bacaklar, kollar, sırf ve sonrasında göğüste bitirilmesi ile kanın kalpte toplanması amaçlanıyor. Muhtemelen kan akışı, kalp ve damar sağlığı açısından en doğru rota olacağındandır; bu kısım hakkında yorum yapamam. İşte ben de bu bilgiler bana mantıklı geldiğinden dolayı aynı mantığı soğuk duş alırken izliyorum. Bir kardiyoloji uzmanı varsa görüşlerini öğrenmek isterim.
  • burka  (14.08.23 18:03:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.