[]

zam yaparak ekonomiyi düzeltmek

bunu dünyada başarabilen bir ülke var mı? her zam bir sonrakini tetikliyor.
bu bir çıkış formülü olabilir mi?



 
tedavi değil de pansuman. ilk olarak zam alım gücünü düşürerek halkın harcama alışkanlıklarını değiştiriyor. harcamalar düşmeye başlıyor. bir de sürekli para basıyorsan ne yaparsan yap zamlar gelmek zorunda.

çıkış formulu dediğin 3-5 yıllık sürelerde zaten mümkün değil. belki 15-20 yıllık orta vadeli planlarla olabilir. siyaseti adam edersin güven gelir, eğitimini adam edersin, kaliteli mühendis çıkar onların çalıştığı şirketler dünya ölçeğinde karlı projeler yapar ülkeye parar girer vs...
  • orpheus  (04.08.23 13:23:50 ~ 13:29:02) 
zaten bu tür parasal tedbirler günü kurtarır, ya da seçime kadar kurtarır.
Ülkenin yapısal sorunlarını çözmeden uzun vadeli bir düzelme olmaz.

  • parka  (04.08.23 13:59:57 ~ 14:07:43) 
Seçim öncesi o kadar sorumsuzca para dağıtıldı ki, o devasa açığı kapamak için bu zamlar yapılmak zorunda kalındı. Bir taraftan cari açığı kapatalım, bir taraftan bütçe açığı kapansın ama cari açığımız rekor üstüne rekor kırıyor. Kısa vadede yapılması gerekenler yapılmıyor. Kredi kartınaa taksiti yasaklamak, yurtdışı telefon kayıt ücretini yükseltmek falan boş işler.

Çıkış formülü mevcut politikalardan ve zihniyetten tamamen vazgeçmek, o da orta vadede olacak iş değil, beklememek lazım. Herkes kendisini ve ailesini kurtaracak birkaç yıl daha böyleyiz.

-Konut ihtiyacınız varsa mutlaka ve mutlaka imkanınız çerçevesinde gidermeye çalışın. Aile büyüklerinden kalan arsa, arazi vb. kullanın. "Tek yaşıyorum 100K gelirim var 25K kira ödeyeyim mi" tarzı başlıklar görüyorum, çok yazık.

-Gücü yeten (tercihen döviz bazlı) ek ve düzenli gelir elde etmeye çalışsın. Kira, eurobond, temettü vb.

-Sizi enflasyona karşı koruyabilecek güçlü kurumlara geçmeye çalışın (holding, banka vb.)

-İmkanı olan direk başka ülkeye taşınsın. Önümüzdeki dönem alım gücü, konut krizi büyüyecek. Benim önereceklerim bunlar.
  • Lethe  (04.08.23 14:43:24) 
bu durum ekonomiyle alakalı bir olay değil. çözüme doğru gitmiyor


  • abi bi dizi buldum on numara  (04.08.23 15:57:26) 
Öyle bir şey olmaz. İşte popülist yaklaşımlar bunlar. Hele vasıfsız işçiye böyle yüksek maaşlar verirsen orta direği de ortadan kaldırıp ekonomiye bırak müdahale etmeyi, katledersin. Belediye seçimlerini kazanmak için "en düşük belediye çalışanı maaşı şu olacak" diye verdiler bir gazı, belimizi doğrultamadık sonra.

Bir de zeka parıltısı barındırmayan şekilde "onların maaş talebine laf edeceğinize siz de birlik olun, siz de maaşınızı artırın" diyenler var. "Max. Komünist Zekası" denilen konu bu zaten. Herkesin maaşını %200 artırınca herkes açlık sınırının üstüne çıkmaz. Hizmet sektörü gibi insan temelli işlerde %200'den fazla artar giderler, üretim tabanlılarda ise %200'e yakın olur (insansız ya da çok az insan içerenlerde daha düşük artış olur). Daha sonra da açlık sınırının aşağı yukarı aynı oranda arttığı ile kalırız. Sonra neden böyle oldu? Aç gözlü işverenler, ev sahipleri, Lannisterler falan diye zırvalarız.
  • nawar  (04.08.23 17:24:57) 
Şu andaki amaç hiper enflasyonu çözmek değil stagflasyona girmemek. Ama ne kadar çabalanırsa çabalansın hep günü kurtardığımız için sadece kaçınılmaz olan yerel seçimlerden sonra ötelenmeye amaçlanıyor.


  • iwasbornonamountainside  (04.08.23 17:43:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.