[]

Hisse senedi almak mı yoksa hisse senedi fonu mu

Merhabalar,

Pek zamanım olmadığından ve risk almayı da pek sevmediğimden hisse senedi almak yerine hisse senedi yoğun fon almak istedim. Ancak aklımda soru işaretleri var acaba temettü verdiği dönemlerde fona da bu etki yansır mı?
Bir de fon dağılım raporuna bakıyorum ama o rapor son günkü işlemi mi gösteriyor, yani 1 ay içerisinde duruma göre değişkenlik gösterir değil mi fonun içeriği?
Kazanç olarak ise fon almak daha mı mantıklı yoksa hisse senedi fonu mu mantıklıdır?
Çünkü her ay az az almayı planlıyorum, baştan doğru bir karar vermek adına sizlere yazdım.

Teşekkürler

 
Takip edebiliyorsan hisse senedi alıp satmak daha mantıklı ve karlı olabilir kısa vadede ancak (bu büyük bir ancak) borsa bazen düşecekmiş gibi yapıyor tekrar yukarı gidiyor veya art arda günlerce düştüğü oluyor. Bu psikolojiye hazır değilsen tepeden alıp dipten satabilir ve büyük zarar edebilirsin.

Ama pek zamanının olmadığını söylemişsin, bir gün bi bakacaksın hisse aldığın yerden gittikçe uzaklaşıyor. Ha döndü ha dönecek derken aldığın yere gelmesini birkaç sene bekleyeceğin hisseler oluyor. Ben Ocak başında aldığım hisseyi alttan toplaya toplaya ancak satabildim mesela.

Bu arada fonlar da içeriğine göre hissede kalmak zorunda oldukları için borsa düşerken zarar yazabiliyorlar. Paramı profesyonellere emanet ettim ve hiç zarar etmeyeceğim diye bir şey olmuyor maalesef.

Son duyurumda birçok fon önerisi gelmişti, dün aralarından beğendiklerimi aldım ben de elimdeki parayı dağıtarak.

(git: 1563593)
  • chicha_v2  (02.08.23 13:08:59) 
Ben fon alıyorum. Ayda bir kere ne olmuş diye bakarım. Piyasa düşuyorsa daha çok satın alırım çünkü 8-10 yil arası planım. Haliyle bugün ne olduğu beni pek etkilemiyor. Bir de dollar cost averaging yaptığım için.

Bence psikolojik olarak da daha iyi. Borsaya ne olmuş diye bakmak baya yipratici.
  • logisticsmanager  (02.08.23 13:22:29) 
hisseyi sürekli takip etmeniz gerekli. İkisinin de avantajı dezavantajı var.

Mesela hissede kar payını direkt hesabınıza alırsınız, eğer kar payı yatırımı beklentiniz varsa bu güzel bir gelir oluşturur.

Ama hisseyi doğrudan takip etmek için hem sağlam psikoloji, hem de bilgi gerekli. Bilanço falan okumanız lazım. Öbür türlü kulaktan dolma bilgiyle ilerlersiniz bir yerde maddi zarara dönüşür.

Fonda ise fon yöneticisi sizin adınıza bu yönetimi gerçekleştirir. Bir de fonların vergi düzenlemesi daha farklı olduğu için tercih ediliyor. www.haberturk.com:~:text=Şirketler%20Türk%20Lirası%20cinsi%20fon,fonlarda%20stopaj%20kişiler%20için%20yok.

Hangisi daha kazançlı sorusunun cevabı elinizdekine göre değişir. Son 1 yılda %1000 getiri sağlayan fon da (bunlar özel fon tabi siz alamazsınız) var %20 getiri sağlayan fon da var. Hissede de böyle, çok kazandıran da var az kazandıran da. O biraz sizin stratejinizle alakalı.
  • anten  (02.08.23 15:48:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.