[]

Almanya vs Hollanda

Hangisi beyin göçü için daha cazip, hayat şartları iyi ve kolay göç imkanı sunuyor?

Sektör: Pazarlama/Reklam


 
benim için net hollanda. dillerini öğrenene kadar ingilizce ile rahatlıkla yaşarsınız. almanya gibi almanca zorunluluğu yok bildiğim kadarıyla. hem batı hem de kuzeyde olduğu için çok çok gelişmiş. ve en önemlisi almanya'daki kadar türk yok. bir sürü sebep sayılabilir fakat ilk aklıma gelenler bunlar.


  • crimson man  (02.08.23 01:40:00) 
bu ikisi arasinda hollanda daha cazip acikcasi.

ama is bulmadan önce ülke degil ama önce is sonra ülke secilmesi daha mantikli.

ben almanyada yasiyorum, kurulu düzenim olmasa hollandaya giderdim :))
  • bora benim lan aslında  (02.08.23 10:17:21) 
Sektörel olarak karşılaştıramam ama iki ülkenin de avantajları ve dezavantajları var. İki ülkede de yaşamış birisi olarak Hollanda seçerdim ancak bu seçim Almanya’nın neresi olduğuna göre de değişir tabii ki. Hayat Hollanda’da genel olarak daha kolay. Dijital olarak her işinizi halledebiliyorsunuz mesela. Ama Almanya’da hala her iş kağıt kalemle yürüyor. Toplu taşıma Hollanda’da daha düzenli. Buna ek olarak Hollanda’da altyapı daha gelişmiş durumda. Dil konusunda İngilizce ile senelerce sorunsuz yaşarsınız. İnsanlar daha toleranslı. Türklere karşı daha az önyargı var. Şehirler Hollanda’da daha temiz ve daha güvenli. Diğer taraftan Almanya daha sosyal bir ülke. Aşırı sağ partinin federal olarak %22’lere doğu eyaletlerinde %30’lara dayandığı bir yer. Almanya’nın en büyük artısı Hollanda’ya göre daha ucuz olması. Hollanda’da vergiler daha fazla, ev krizi daha büyük. Almanya’da daha ucuza bir ev bulabilirsiniz. Yine Hollanda’da dizel ve büyük araba almayı unutun, vergileriyle başa çıkamazsınız. Ama Almanya’da daha kolay araba alırsınız.

Örnekle çoğaltılır tabii ama ben Hollanda’da yaşamayı tercih ederim.
  • but that was just a dream  (02.08.23 10:50:28) 
hollanda muhtemelen daha kolay entegre olunabilen bir yerdir. bu almanya'da bir problem çünkü birkaç şehir dışında hiçbir yer kozmopolit değil ve sokakta nadiren ingilizce duyarsın.


  • bohr atom modeli  (02.08.23 12:27:18) 
sektör pazarlama / reklam olduğu için sizin güçlü marka ve şirketlerin merkezlerinin olduğu yerlere gitmeniz lazım. bir yazılımcıdan farklı sektör dinamikleri.

Dil bariyeri yüzünden zaten yerel pazarlama konusunda iş bulmanız zor. Yani almanlara, hollandalılara yönelik pazarlama işini hollanda pazarını bilen biri varken bir göçmene vermezler kolay kolay.

Siz ya global markaların türkiye pazarına bakan bölümlerinde iş bulabilirsiniz. Ya da mena, europe gibi regional kısımlara bakan yani ingilizce ve global insightlarla yürütebileceğiniz işler kovalamanız lazım.

Bunun için şirketlerin global ya da regional merkezilerinin olduğu yerlerde iş aramanız lazım.

Sektör özelinde iş bulabileceğiniz yerlerin başında londra geliyor. Çünkü birçok markanın reklam ve pazarlama ajanslarının merkezi londra'da ve avrupa/global kampanyalar Londra ofislerinden yönetiliyor.

İkinci seçenek ABD. Zaten pazarlamanın merkezi orası. Türkçe bilen marketing/digital marketing çalışanları arayanlar çok oluyor.

Bunun dışında Türkçe bilenler için doğu avrupa ülkeleri de bir opsiyon. Çünkü bazı global şirketler Türkiye'yi doğu avrupa'ya bağlıyor. Romanya, Polonya, Çekya gibi ülkelerde büyük firmaların doğu avrupa merkezleri var. Bir de bu ülkelerde dijital startup sayısı çok fazla. Oyun sektörü de oldukça aktif. Bunlarda da ciddi iş fırsatları oluyor. ama daha konservatif ülkeler olduğundan çalışma vizesi almak zahmetli.

Son seçenek almanya. Ama almanya'da türkçe bilen insan zaten var o yüzden türkiye'deyken almanya'da marketing alanında iş bulma şansınız çok olmayabilir. Almanya'daki türk alman pazarını da tanıyor bir de. Siz bilmiyorsunuz, o yüzden iş bulma şansı daha zor Almanya'da.

Son seçenek ankara anlaşmasıyla freelancer olarak kendi şirketinizi kurmak. Hem türkiye'deki müşterilerinize, hem oradaki şirketlere bu hizmetleri vermek.

dubai'yi de unutmayalım. Türkiye genelde ortadoğu pazarında anılıyor artık ve büyük firmaların ortadoğu pazarlama kampanyaları dubai'den yürütülüyor. Bir de dubai expat bölgesi, o yüzden iyi çevre yaptığınızda yöneticileriniz 1-2 sene sonra başka ülkeye gidebiliyor ve sizi de o ülkeye alabiliyor.
  • anten  (02.08.23 17:10:09 ~ 17:16:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.