[]

emlakçı aracılığıyla daire kiraya verirken dikkat edilecek hususlar

var mı "şunu kesinlikle ihmal etme" ya da "ben şöyle bir hata yaptım aman sen yapma" gibisinden önereceğiniz şeyler?




 
"Şu kadar zamanda kiracı bulamazsan evi başka emlakçıya veririm" demedim diye pişman olmuştum ben. Ama şu sıralar zaten evler anında kiralanıyor. Yine de aklınızda olsun.
Findeks kredi skoru gibi bir şey istiyorsanız, kefil istiyorsanız bunları da en baştan söyleyin.

  • michael_knight  (01.08.23 19:20:55) 
Şu an kiracısından kira alamayan biri olarak söyleyeyim:

Kiracının üzerine bir şey var mı? (Ev, araba?) SGK’lı çalışıyor mu? Bunlara dikkat edin. Eğer kirayı ödemezse, siz de ona haciz koyarsanız, üzerine bir şey yoksa ve maaşı yoksa, parayı geri alamazıyorsunuz. He diyeceksiniz ki kefilden alırım, hayır efendim, alamıyorsunuz, kefile geçmiyor hak ev olduğu için. Ancak kiracınız ölürse ve paranızı almamışsanız kefile geçer durum. Şimdiki aklım olsa, üzerine bir şey olmayan adama ya da memur olmayan adama vermem. Üzgünüm ama 2 senedir canımdan geldi, İstanbul’da ev sahiplerinin saçma sapan tavırlarına anlamış bulunuyorum, ne yazık ki.

Diğer bir noktaysa şu, mesela kombi bakımı vs bunlar kim tarafından yapılacak, açıkça belirtin. Bakımı düzgün birine yaptırsın ve faturasını size göndersin. Öylesine bir ustaya da yaptırdım diyebilir ve bilemezsiniz, (eğer o yaptıracaksa) bunu AÇIKÇA madde olarak ekleyin.

Bir diğer noktada elektrik, su, doğalgaz, hepsi kiracının üzerine olsun. Kesinlikle bir tanesi bile üzerinizde kalmasın. Ödemezse sizin başınıza kalır, acı çekersiniz.

Evin fotoğraflarını evi kiraya vermeden çekin, ki onlar çıkarken bariz bir zarar verdiyse elinizde kanıtınız olsun.

Ayrıca bizim ev sahibimiz 2 kere kirayı ödemeyince, evi boşaltmayla alakalı bir madde de koymuştu sözleşmeye, sözleşmeye koyulsa işleniyor mu bilmiyorum ama mantıklıymış :)

Burada tahliye tahayyütnamesini de söyleyeceğim beni linç edecekler ama.c bende bunu da usüle uygun yapabilirsiniz. Ama şu belli şartlarda, mesela kira ödemediğinde çıkması gibi bir sözleşme yapabilirsiniz, hemen sonuçlanmaz o da mahkeme vs uğraşmanız gerekir.

Unutmayın, kiracı kirayı ödemezse ancak çıkabilirsiniz, başka hakkınız yok, o da sözleşmenin birimini beklersiniz, dava açarsınız, dava size gün verir vs va derken 1 sene en az uğraşırsınız. ve size borç bırakıp giderse de almanız çok zor hacizle.

Güvendiğiniz, insanlığından emin olduğunuz birine vermenizi tavsiye ederim. Benim kiracım geç ödüyor, ödemiyor ve bunu sorun yapmıyor. Alt tarafı geç gönderdim ne olacak ki diyip duruyor mesela. Yeri geliyor dikleniyor, yeri geliyor tehdit ediyor :) ben icra gönderince kırılıyor falan bana :D Mahcup olma, ya da özür dileme yok. O yüzden kiraya verdiğiniz kişinin kişiliği de önemli epey. Maksat tadınız kaçmasın.
  • damba  (01.08.23 23:16:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.