[]

Evi kime kiralayayim?

Arkadaslar trakyanin x ilinde memurum. Eşim de trakyanin y iline atandı şubat ayından beridir o orada kirada ben burada kendi evimizde oturuyorum. Muhtemel agustos sonuna kadar eşimin yanına tayinim çıkacak. Buradaki evi kiraya verip oranın kirasını karşılamayı planlıyoruz.

Sahibi olduğumuz ev güzel ve oldukça merkezi konumda bulunduğu için henüz daha tatayinim bile belli olmadan oturduğum binada kiracı olan bekar bir asker ve mühendis ile eve dun tadilat yaptırdığım dolapci (evlenecek yeğeni icin) eve talip oldu. Daha öncesinde hiç kiracım olmadı. İkisi de muhtemelen kira fiyatını kabul edip evi tutmak isteyecek. Ben iki tarafa da durumumu izah ettim henüz tayin netlesmedigi için tayin işi sonuçlanmadan anlaşma yapmayacağım belirttim. Lakin ikisi de tayin netleşince evi ilana koymadan kendileri ile gorusmemi rica etti.

Su detayı da söyledim. 3 yıl sonra tekrar tayin ile buraya kendi evimize döneceğimi maksimum 3 yıl gibi düşünmelerini, kirayı yükseltmek gibi bir amaçla dumenden eve ben geliyorum demeyeceğimi, gerçekten geri döneceğimi baştan bilmezlerini söyledim.

Simdi eve yerleşip coken kiracıya denk gelmek istemiyorum açıkçası. Kaba, saba eşkıya bir insan değilim. Kendi halinde bir insanım. Pislik bir insana denk gelir isem kavga dövüş dalas yaşayabilecek bir yapım yok.

Bu sebeple kararsız kaldım. Görünüşte iki tarafta iyi düzgün insanlar lakin "esnaf" fobisi var bende. Malumunuz daha yırtık laf cambazı insanlar olabiliyorlar. Diğer taraftan asker olanın ev arkadaşı 3-4 ay sonra gidecekmiş ve sonrasında kendisi tek oturmaya devam edecekmiş. Kirada 13_15 arasi olacak bu arada. Emsalleri şu an o civarda. Kıranın zamanında elime geçmesi önemli çünkü kendi ev sahibimizde çok pimpirikli birisi. Ayın 15 inde kirayı alıp kendi ev sahibime göndermek şeklinde bir düzenimiz olacak.

Sizce ikisi de aynı kira bedelini kabul ettiğini düşünürsek hangi tarafa kiraya vermem mantikli olur. Siz olsanız ne yapardınız?

 
hiç birisine vermeyin, hepsi şimdi evi tutmak için iyi yüzünü gösterir, sonra kiraları piyasaya göre bedava kalınca o eve yapışıp çıkmak istemezler.

iki alternatif olabilir, gerekirse daha uygun fiyata öğrenciye vereceksiniz mezun olunca çıkıp gidecekler.
ya da noter onaylı tahliye tahahhütnamesi ile yıllık kiracı alacaksınız, her kira dönemi sonanıda gir çık yaptıracaksınız.
son alternatif evi boş bırakmak, üç sene sonra kesin dönecekseniz bu alternatifi de ciddi düşünün.

son olarak esnafa kesin ama kesinlikle vermeyin, eve dönmeyecek olsanız bile vermeyin. memur veya beyaz yaka dışına çıkmayın. polis, avukat gibi meslekleri de eleyin.
  • nuisance  (30.07.23 12:58:12 ~ 12:59:22) 
Askerin görev süresi ne kadar? Eğer tayin süresi sizin dönüş zamnına yakın ise asker tercih edilebilir.


  • 1917  (30.07.23 13:02:21) 
siz olsanız ne yapardınıza istinaden; ben de esnaf adamla kendi lehime de olsa iş yapmamaya özen gösteriyorum. ayrıca adamın yeğeni evleniyor. yeni evlenip ev kuracak adam 3 sene sonra çıkmaya pek sıcak bakmayabilir, sorun yaşarsın muhtemelen.

asker-mühendis arkadaşlar bir adım önde en azından kimdir nedir bellidir. askerin de memleketi belliyse tayin durumunu sor. ayrıca yapılabiliyorsa da 3 yıllık sözleşme yapmaya çalış ve belirt 3 yıl sonra döneceğini resmi olarak
  • avatar is back  (30.07.23 13:06:53) 
Öncelikle cevabiniz için teşekkür ederim.

Bulundugum yerde üniversite öğrencisi yok. Öğrenci seçeneği devre dışı

Evi kiraya vermeme seçeneğim de yok. Çeşitli borclanmalarimizdan dolayı birimizin maasi tamamen devre dışı. Tek maaş ile geçiriyoruz gibi düşünün.

Ben öğretmenim eşim başka bir kurumda memur. Gideceğim bölgede ek ders gibi bir ek gelirim olmayacak. Okulların ogrenci sayıları vb faktörlerden oturu. Düz maaş alacağım.

Ha tabi başka bir öğretmene kiraya vermek de akla gelen seçeneklerden ancak kendi okulumda ve çevremdeki öğretmenlerden oturu biraz on yargı oluştu açıkçası. Çünkü örneğin kendi okulumdaki öğretmenlerden pay biçersem. Hepsi ev sahibi ile problemli sebebi de hepsi epey ucuza oturuyorlar ve ev sahipleri de yüzde 25 ten fazla olmakla beraber piyasa gerçeklerine yakın aslında makul zamlar önermelerine rağmen hepsi birer başka cirkef insanlara donustuler.

Tekrar teşekkür ederim tavsiyeleriniz için.
  • wilhelmwasmuss  (30.07.23 13:11:28) 
Aceleniz yoksa bekleyin ilana koyun ve ilanda memura verileceğini ve 3 yıllık sartinizin olduğunu belirtin. Arayan çok olur seçersiniz. Memur iyidir. Özel sektör mensubu(kurumsal firma çalışanı hariç) ve esnaftan uzak durun.


  • karacigerim vur kadehlere  (30.07.23 13:12:53) 
Askerlerin tayin suresi daha kısa. Yani 3 yılı söyleyince ooo gayet yeterli bir süre dedi. Ama açıkça sormadım henüz ne zaman tayin olacağını. Doğrusu ben de aynı mantık ile askere daha sıcak bakıyorum.

Esnafın yeğenine karşı ben de aynı endişeye sahibim. Yani şimdi ortada problem yokken sıkıntı yok ama 3 sene sonra ben çıkamam yerleştim ev yok vb vb kırk dereden su getirebilir beni endişelendiren bir husus.
  • wilhelmwasmuss  (30.07.23 13:16:18) 
asker mantikli, ev arkadasi gider baska asker gelir problem olmaz. tahliye taahhutnamesi de alin. bir de kendiniz tasinmadan 6-7 ay once noterden kendinizin oturacaginiza dair ihtarnameyi de gonderin.

sizin yerinize okula ya da ilceye gelecek ogretmen arkadas falan varsa onunla da konusabilirsiniz.
  • duyulmasi gerektigi kadar  (30.07.23 13:42:53) 
Memurlara vermeniz yararınıza olur, çünkü en azından problem çıkıp sicilde problem yaşamak istemezler diye düşünüyorum.

3 yıl sonrası için tahliye taahhütnamesi ve kira kontratında belirtmeden senet imzalatarak garanti altına alınabilir
  • Unde bach canim  (30.07.23 13:44:37) 
3 yıl sonra kesin dönülecek ise, kiraya vermeniz halinde 3 yıl sonunda kiracının çıkmıyor olma ihtimalinin sıfır olmadığını bir kenara yazarak hareket etmenizi öneririm. Bu riski göze alamıyorsanız kiraya vermeyin. Tedbirli bir insansanız, bu riski de alıyorsanız, 2 - 2.5 yıl mühlet koyarak biraz da esneme payı bırakabilirsiniz. Ha çıkmayan adam yine çıkmaz siz uğraşırsınız 2-3 yıl da mahkeme sürer.


  • Tisatiaşer  (30.07.23 15:23:32) 
Yegeni yeni evlenecek esnaf o evden biraz zor cikar gibi. O eve gore sifir esyalar alacaklar falan. Zor is.


  • brkylmz  (30.07.23 15:41:14) 
ben de askeri öneririm. 3 seneye kesin tayini gelir. yeni evlenip yerleşen bir aile kolay kolay çıkmaz, hele bir de o dönemde çocuk falan yapmış olurlarsa vicdanen de çıkarmak zor gelir sana.


  • hrskrs  (30.07.23 15:47:52) 
Cinlisinden Hindistanlisina, Asker emeklisinden ogrenscisine bir suru kiracim var.

En favori kiraci profillerim: Derslerin yogun oldugu fakultede ogrenim goren kiz ogrenciler, yetiskin profesyoneller, Iyi geliri olan yasli ve emekliler.

Zarar gordugum kiraci tipleri: Pek ders calismalari gerekmeyen bolumlerde okuyan genc erkek ogrenci grubu, evden calisanlar, Cocuklari ve evcil hayvanlari olanlar.

Kuzey Amerika'da bu isin icine saplanmis biri olarak birkac tuyo vereyim:

Evini kiralamak isteyenlerin eski ev sahiplerini arayip konusacaksin, kirayi odeyip odemediklerini soracaksin. Neden ayrildiklarini soracaksin. Mumkunse daha once kaldiklari yere gidip bir bakacaksin.

Sonra kredi skorlarini kontrol edeceksin.

Sonra sosyal medyada isimlerini aratacaksin. Paylasimlara bir goz atacaksin. Dairelerimden birine alkollu halde polisten kacarken yakalanan eski haberlerde fotolari olan biri basvurmustu. Bu sekilde farkettim.

Evi gormeye geldiklerinde arabalarinin markasina modeline bakacaksin. Icinin cop dolu olmadigina bir goz atacaksin.

Is yeri bilgilerini alacaksin. Gercekten orda calisip calismadigini ogrenmek icin is yerini arayip amiri ile konusup teyyit alacaksin.

Potansiyel kiracidan son uc ayin maas bordrolarini isteyeceksin.

Kontratta, sigara icilmeyecegini, evcil hayvan bakilamayacagini, geciken kira icin %1 fazla alacagini vs. (yasalar ne diyorsa) yazacaksin, kiraci eve girdigi gun onunla birlikte tum evin icinin video kaydini alacaksin.


Simdilik bir cirpida aklima gelenler bunlar.
  • thetruenorthstrongandfree  (30.07.23 17:11:06) 
kira sözleşme tarihinden sonraki bir tarihli tahliye taahhütnamesini mutlaka alın. durumunuzu zaten açıklamışsınız, bu sebeple aldığınızı söyleyin. kabul etmeyene vermeyin. diğer tedbirleri tecrübeli arkadaşlar anlatmış zaten.


  • mustafakesekci  (30.07.23 18:08:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.