[]

tutuşturma bacası / kormatik

yeni başlayan bir mangalcıyım. internetteki videolarda kolay gözüktüğü için bir tutuşturma bacası aldım (markalı değil, migrosta satılanlardan). videolarda 20 dakika içinde köz haline geliyor ama ben yarım saat - 45 dakika beklesem de köz olmuyor, hatta üstünden alev de gözükmüyor. sonrasında döküp eski usül yakmak zorunda kalıyorum.

bu benim beceriksizliğim mi yoksa kullandığım baca mı adi? kullandığım bacanın sadece alttan hava girişi var, kömür konan yerinde yanlarda hava girişi yok belki bundan olabilir diye düşündüm. markalı bir baca (guruss grillmate gibi) alsam değişen bir şey olur mu?


 
Mangalın kendisinde kömür hazne yan tarafında ızgara şeklinde hava giriş yeri var, değil mi?

Ve bacayı tam mangalın zeminine koymuyorsun. Bir tutam kömür de altta var. O kömürlerin üzerinde duruyor ve alttan hava alabilir konumda.

Anlattığın şekliyle bacada bir sorun yok da, mangal yakmak ve mangal yapmak her yiğidin er meydanına çıkar çıkmaz ilk seferde başarabileceği bir husus değil.

Beceriksizlik demiyelim de bir antrenmansızlık durumu söz konusu diyelim. Zamanla çok yol alacağına eminim. Başaracaksın.
  • Mirket  (25.07.23 13:01:34) 
soruda bahsedilen alet mirket'in anlattığı alet değil. mantık aynı sayılır ama alet o değil. mirket, mangala kömürleri yığıp tutuşturduktan sonra üzerine oturtulan konik bacadan bahsediyor: st3.myideasoft.com

ama sorulan o değil, bu: productimages.hepsiburada.net

sizinki basit fizik kurallarını kullanan basit bir sistem. marka falan fark etmez. ben de migros'tan aldığım aleti kullanıyorum.

alttaki kömürler ilk ateşi alınca dar olması sebebiyle en ufak esintiyi hızlandırıp tutuşturan bir alet. alttaki kömürler ilk ateşi aldıysa kısa sürede yanması lazım. alttaki kömürler çabuk tutuşsun diye kömürlerin en altına 2-3 çıra parçası koyabilirsiniz. bir de en önemlisi, kömürleri üstüne tıkış tıkış doldurmayın. ufak kömürle aradaki boşlukları tıkamasın. içinde hava devirdaim yapacak kadar boşluklar kalsın. aletin bütün mantığı içinden hava geçmesi ve yellemeyi simüle etmesi zaten. çok tıkıştırınca hava geçemez, o zaman da ya boğulur hiç yanmaz, ya da geç yanar.

en alttan top yapılmış gazeteyi tutuşturduktan sonra 20 dakikada alevler üste ulaşır.
  • kibritsuyu  (25.07.23 13:27:06 ~ 13:29:09) 
@kibritsuyu, kömür torbasını olduğu gibi boşalttım aslında. belki de bundan olmuş olabilir. iri taneli briket kömür aldım bir de onunla deneyeyim.


  • inheritance  (25.07.23 13:43:49) 
iri taneleri koyun 1-2 sıra. yakın, onlar alevi alınca üstüne azar azar ekleyin. harş diye boşaltırsanız o da boğulur söner. kömür iri taneli değilse azar azar ekleyerek deneyin.

havanın da az biraz esintili olması çok etkiliyor. borunun durduğu yer de etrafından rüzgar alabilecek durumda olsun. çukur bir yerde durmasın.
  • kibritsuyu  (25.07.23 14:10:56 ~ 14:12:08) 
Küçük çok fazla parça koyarsanız hava akışı kesileceğinden iyi yanmaz. Büyük parçalar en alta, orta parçaları üste koyun. Küçük kömür parçalarını ya ilk yanmadan sonra koyun ya da hiç üstüne koymayın, bunlar tutuştuktan sonra döküp üstüne koyun.
Altında alevli ateş olduğundan emin olun.
Bir de altında kısmında yanlarda ne kadar delik olsa da, en alt kısmını iki adet çubuk veya bir iki parça kömür ile yükseltmek, hava akışını hızlandırıyor.
  • burfak  (25.07.23 14:31:43) 
Şimdiye kadar muhtemelen anlamışsınızdır gerçi ama odaklanmanız gereken en önemli nokta hava akışı.

Yanma tepkimesi oksijene ihtiyaç duyan bir süreç, hava yok ateş yok.

Belli net bir stratejiden ziyade bu düşünceye odaklanırsanız kendi kendinize de yöntemler üretebilirsiniz. Torbayı boşaltmak çok yanlış bir iş olmuş örneğin. Kömürler birbirlerini harlayacak kadar sık, birbirlerini boğmayacak kadar gevşek olmalı.
  • akhenaten  (25.07.23 16:53:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.