[]

apartman dairesinde erkek kedi beslenmesi / bakımı

arkadaşlar yazlıktayız. etraf kedi dolu. benim oğlan da kedi hastası. nerede kedi var gider bulur getirir, sever. ankara'da evde de beslemek istiyor ama o sorumluluğu cesaret edemediğim için bugüne kadar kalkışmadım.

ama burada bir kedi var. yeni çıktı. sanki evin 40 yıllık kedisi gibi kaynaştı. destursuz eve gidiyor, gece içeri almayınca sabaha kadar kapıda yatıyor. ailecek aşırı kanımız ısındı. yani alıp ankara'ya götürmek konusuna çok fena yükseliyorum. hatta kediye alerjim var gibi, kediyi alıp ağzıma yüzüme sürüyorum alerjim olmasın da götüreyim diye.

daha önce (1991 yılında) yine aynı yazlıkta bulduğumuz bir kediyi ankara'ya götürdük ve 13 sene bizimle yaşadı. ama o dişi idi. kısırlaştırdıktan sonra bir sıkıntı yaşamadık.

bu kedi erkek. erkek kedilerin zorluğunu hep duyuyorum. yok koku bırakıyor, sağa sola siğiyor (kuyruğu titretip fışşt diye fışkırtarak işemek). var mı öyle sıkıntıları? yoksa her kedi gibi kumuna mı yapıyor?

ya da bunların dışında erkek bir kediyi apartman dairesinde beslemenin zorluğu, söylemek isteyecekleriniz var mı?

edit:
i.imgur.com
i.imgur.com

 
kısırlaştırılmış iki kardeş erkek kedi var, akarı kokarı yok :D

10 senedir ilk aldığımız haftalar hariç kum dışına yaptığına denk geldiklerim benim eşekliğimden, kumun temizliği aksadığından oldu. onu da yapmıyorlar artık temizle diye belli ediyorlar resmen kumda bir sıkıntı varsa.

zorluğu hep kaçma korkusundan kapı, pencere açamama sıkıntısı var onu da sineklikle falan çözdük olabildiği kadar. bir zorluk da tüy meselesi.

imgur.com şunun ne sıkıntısı olur :D
  • gule gule  (24.07.23 14:20:08 ~ 14:27:22) 
mutlaka kısırlaştırın. sağa sola bırakmaz böylece. başka da bir zorluğu yoktur erkek kedinin.


  • unalub  (24.07.23 15:43:57) 
kisirlastirdiginiz surece sigme derdiniz olmaz. (en azindan bizde oyle oldu)
hep erkek kedimiz oldu bir sikinti yasamadik.


gule gule'nin bahsettigi gibi, iyi bir sineklik sorunu cozecektir. akordeon tipi sinekligin altindan geciyorlar haberiniz olsun.

@gule gule, off masallah!
  • 65 derece  (24.07.23 15:44:05) 
Benim de iki yaşında erkek kedim var, bebekliğinden beri bende, 1 yaşındayken kısırlaştırdım, sıkıntısı sorunu yok, kumunu gösterdiğim ilk günden beri başka bir yere tuvaletini yaptığını görmedim, kendi halinde takılıyor.


  • kraltaci  (24.07.23 15:45:16) 
7.ayda kısırlaştırdım, koku bırakırsa hemen kısırlaştırırlar erkekler dişiler gibi kısırlaşması problem değil
ön denemeyi yaptıysanız mis gibi işte demekki bir sorun yok yazmamışsınız alın götürün tepe tepe sevin

ve lütfen camlarınıza file yaptırın, sineklikten kaç kedi düştü tanıdığım, kendiniz yapabilirsiniz tüm evdeki açılan camlara file yapın
  • eja  (24.07.23 17:43:15 ~ 17:44:26) 
ya herkes file diyor sineklik diyor. kaçar diyor, düşer diyor. hani zemin katlardan kaçmasını anlarım. içgüdülerine yenilir. ama dediğim gibi 13 sene kedi besledim. o da yazlıkta bulduğum sokak kedisi idi. apartmanın 5. katında 13 yıl yaşadı. balkona da çıktı, balkon kenarına da çıktı. hatta pencerenin dışındaki bir karışlık pervaza çıkıp gezerdi. hatta salak gidip en sondan sarkardı. bir sefer bile düşmedi. 2004'te doğal sebeplerle uğurladık kendisini.

yeni nesil mi meraklı, yoksa doğma yetişme tarzına göre farklılık olabilir mi? yani bu da sokak kedisi. evde doğmadı, eve kapalı büyümedi. sokakta doğdu ve büyüdü (5-6 aylık olduğunu tahmin ediyorum, alttaki süt köpek dişleri duruyor daha). acaba sokak serserisi olduğu için, evde doğmadığı için biraz daha dayanıklı, tedbirli yetişiyor olabilirler mi?
  • kibritsuyu  (24.07.23 19:49:19) 
su akordiyon sineklikten var arka balkonda iki gece once bi baktim gecmis altindan takiliyor odum koptu, altindan gecerken hizini alamasa sikinti.

birde burasi kusu bol olan yer surekli geliyor konuyorlar balkonda mermere, kediler direkt atliyor cama. yanlislikla acik kalsa o kusa atlasa ucacak 4.kattan. yani tedbir olmasa icim hic rahat etmez benim yoksa kedinin atlayacagindan degil. evde guvenli alanda atlayamayacagini bildigi yere tenezzul bile etmeyen kedi balkondan zaten atlamaz heralde durduk yere.

bu arada ben de hic dusen kedi gormedim, ama illa ki vardir sokak ya da ev kedisi olmasi etkilemiyordur bence.
  • gule gule  (24.07.23 20:06:35 ~ 20:17:30) 
delikanlı bu:

i.imgur.com
i.imgur.com
  • kibritsuyu  (25.07.23 14:19:06) 
her kedi ayni degil. ben istanbulda 11.katta oturuyorum, akordeon sinekligin altindan gecip balkona cikiyor sipa, bir kusa degmez diye dusundugumden cam acmiyorum :)

su an 13 yasinda olan diger kedimiz gencken 6. kattan dustu, pervaza cikmis, o incecik yerden de duzgun donemedi ve gozlerimin onunde asagi uctu, aklim nasil cikti anlatamam size.

artik aramizda olmayan bir diger kedimiz de genckken 1.5 kat asagidaki verandaya ucmus, alt komsunun odasina girip gecenin bir yarisi ortaligi dagitmisti :)

her biri ayri bir karakter.

gule gule'nin de yazdigi gibi, benim icim rahat etmiyor, bir kusa bir kelebege degmez seklinde dusunuyorum.

delikanli pek bir guzel!
  • 65 derece  (25.07.23 15:38:54) 
kediyi bugün veterinere götürüp sağlık kontrollerini yaptırdım. 6-7 aylık olduğunu söyledi. kısırlaştırma işleminin yapılabileceğini ama 1 yaşından önce önermediğini söyledi. dış parazit damlasını yaptı, iç paraziti de 2 gün sonra yapmam için bana verdi, haftaya da kontrole çağırdı.

yani ben bu kediyi görünen o ki, 5-6 ay daha kısırlaştıramayacağım. e şimdi ankara'da evin içinde oraya buraya siğip duracak mı? yoksa barınak 6-7 aylık sokak kedisini ücretsiz kısırlaştırıyor. yaşını beklemeden yaptırayım mı?
  • kibritsuyu  (27.07.23 15:24:50 ~ 15:25:20) 
6-7 aylıkken kısırlaştırmıştık biz de. neden önermediğini söyledi mi acaba ben de merak ettim. bir ihtimal aklıma gelen idrar yollarıyla ilgili hastalıklar ama onun da yanlış bilgi olduğunu söylemişlerdi zamanında o yüzden içimiz rahattı.

bugüne kadar iki kediden birisinin sancılı dönemi olmuştu operasyon gerektirecek, başka sıkıntı çıkmadı. diğer veterinerlerle de en azından telefonda konuşmak iyi olabilir. bu kediye özel bir durumda olabilir belki.

ben olsam barınağa götürürdüm kısırlaştırmak için.
  • gule gule  (27.07.23 15:40:48 ~ 15:42:43) 
başka bir tıbbi sebebi var mı bilemem de benim veterinere neden erken kısırlaştırılmıyor diye sorduğumda uğraşmak istemiyoruz çok küçük oluyor her şey demişti :)


  • pide  (27.07.23 15:51:17) 
barınak dese uğraşmak istemiyoruz diye anlarım da, 2-3 bin lirayı cukkalamak dururken niye uğraşmak istemesin ki?

yine temmuz'da 5-6 aylıkken sahiplendiğimiz dişi kediyi ocak ayında bauuu bauuu diye bağırmalara başlayınca kısırlaştırmıştık 1992 yılında. sonra o kedi obez oldu. göbeğini yerlerde sürüyerek yürüyen 10+ kg bir danaya döndü. yani hormonal problemler yaşayıp kilo falan alır mı diye korkuyorum.
  • kibritsuyu  (27.07.23 16:06:45 ~ 16:09:48) 
fazla dikkat gerektirdiğinden belki öteliyor bilemedim ki. kısırlaştırıldıklarında kilo alma olayı yaygın olan bi şey. öte yandan kısırlaştırmadığınızda olacak başka sağlık sorunları var. koku bırakması da cabası.


  • pide  (27.07.23 16:11:04) 
kibrit,
benim kedi saldırgandı 4 aylıkken veteriner kısırlaştırabiliyoruz dedi, o sırada lokasyon yüzünden veteriner değiştirdim 7.ayda yapalım dedi, kendim araştırınca ki ciddili tez yazıları okudum 5 aylık ve sonrası(kedinin gelişim geriliği yoksa, kan tahlilleri vs normalse) erkek kedilerin kısırlaşması için ideal olduğunu amerikalı veterinerler söylüyor. ha tabiki avrupa durur mu onlarda 1 sene sonrası kısırlaştırma öneriyorlar, sebebi üriner problemler(üriner sistemin gelişmesiymiş), ama amerikalılar araştırmış 100 denek içinde çok az kedi erken kısırlaştığı için ürüner sorun yaşamış.

üriner sıkıntı ne demek erkek kedinin idrar kanalı s şeklinde kısırlaştıktan sonra tıkanıyor kristalleşme oluyor çocuk çişini yapamıyor o yüzden sürekli kumu temizlerken kontrol edicen çiş yapılmış mı, kilo aldırmıcan ve kısır mama vericen ki hasta olup bir ton sonda takılmasın.

şimdi erkek kedilerde veterinerimin söylemesine göre bu püskürtme ve kızışma olayına girmeden kısırlaşınca kedide sende rahat edersin dedi, bu olayları öğrendikten sonra kısırlaştırsanda bu huyundan ve tüm ekolu alanlarda mavvvvvlamasının önüne geçemeyeceğimi söyledi, o yüzden kısırlaştırmakta yarar var,

eğer saldırgan değilse ve çok belirti vermiyosa acele etme 1-2 ay daha bekle, file yaptır demiştim dimi lütfen yaptır, dün 8. kattan düştü bi uyuşuk çocuğun düştüğünü 5 saat sonra farketmişler bide :(

ps. sakın barınakta kısırlaştırma, kasaplar,
  • eja  (27.07.23 16:22:06 ~ 16:25:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.