[]

kripto paraların gerçek marketcap'ini hesaplama hk

şimdi mesela 2017 yılında aşırı değerlenmiş hayali bir kripto para olsun. 1-2$ değerde ve 80m$ marketcap olsun diyelim, bu halde iken 2017 boğasında 200$'a fırlamış marketcap'i de 8b$ olmuş diyelim. bu daha sonra yıllarca 2018-2021 arası full erimiş değer kaybetmiş fiyat olarak 20$'a düşmüş olsun diyelim ve marketcap'i de 800m$ olarak görünüyor olsun. aslında buna benzer bir çok coin var nem gibi. şu an marketcap'i 265m$ ama hacmi 7 falan.

aslında örnekte verdiğim gibi hayali coinimiz tam olarak 800m$ marketcap'te diyebilir miyiz? çünkü düşebildiği eriyebildiği kadar erimiş ama mcap yine çok yüksek duruyor. buna verilen bir tanım, bir hesaplama metodu var mı acaba? çünkü bu bir gerçek ki bu hisse aslında 1-2$ olan fiyattaki değeri ve hacminde ama aşırı değerlenip aşırı değer kaybetmesine rağmen, uçan fiyatından dolayı düşebildiği max yere düşse de yine çok değerli görünüyor.

gamestop'ta buna bir örnekti. 5-8$ falan iken 400'leri geçmişti. sonra çok satış yemesine rağmen 100'lerin altına inmemişti, inemezdi de zaten. hisseler için de olan bir şey yani.

asıl merak ettiğim btc ama onu başka zaman sormayı düşünüyorum. gerçekte 7-8 milyon btc'nin kayıp olması, mcap'in nasıl hesaplanması gerektiği vs ile alakalı da o ayrı.

 
eğer şunu söylüyorsan haklısın ama hesaplamak imkansız: mesela btc'nin market cap'i 580b şu an. Çünkü $29,895 x dolaşımdaki coin onu veriyor.

Fakat asıl değer asla 580 billion olamaz çünkü bir kısmı satılsa fiyat düşecek, diğer kalan coinler daha değersiz olacak, onlar da satarsa daha da değersiz olacak. Yani hepsinin değeri şu an 580b görünse bile hepsini dolara çevirelim desen belki 100b dolarlık değer var ortada. (salladım) Bence bu sebeple o hesaplamaların hepsi biraz uçuk.

Kayıp coinleri tahmin edip "şu kadar coin kilitli, bu sebepten asla şunun altına düşemez" gibi hesaplamalar belki yapılır ama o da zor.
  • nhk ni youkosu  (22.07.23 00:23:55) 
Olayın pow (proof of work) ve pos (proof of stake) kısmını anlamanız kerekiyor öncelikle.
Madencilik ve stake.
Bir de madencilikle alakası olmayan yani kurucusunun basımını gerçekleştirdiği mallar var.
Bunun en büyük örneği de tether dediğimiz usdt dir.
Yani bir malın 5 sene önce x düzeyinde marketcapi olması yıllar sonra değei x-10 olsa bile marketcapi 5 yıl öncesinden daha çok olabilie.
Neden?
Çünkü pow ya da pos ile sürekli yenileri üretilir.
Maximum arzı olanlar için total marketcaptir önemli olan.
5 yıl önce değeri x ise ve şimdi de x ise marketcap değişmez çünkü arz edilen ve edilecek olan sınırlandırılmıştır.
Ancak tether de öyle bir şey yoktur.
Misal terra vakası sınrası luna dan yaklaşık 7 trilyon basıldı.
Niye? Çünkü arzı sınırlı değil.
Karışık oldu biraz.
Umarım anlatablmişimdir.
  • marcus fenix  (22.07.23 01:40:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.