[]

Ev Kredisi

Selamlar yeni evliyim eşimle birlikte memuruz 1 yıldır kiradayız ev sahibimizle 2.yıl için de belli bir miktar karşılığında anlaştık ve oturmaya devam ediyoruz. artık ev almak istiyoruz belli bir miktar biriktirdik ancak biz biriktiriyoruz evler de o derece artıyor sonu yok iyi kötü bir şekilde ev kredisine girmek istiyoruz.
Almak istediğim eve max 1 milyon kredi çıkıyormuş.
Kamu bankaları 300 binden fazla kredi vermiyor.
Özel bankalar 1 milyon veriyor ama faizleri yüksek onu da geçtim bize 1.8 milyon kredi lazım.
1 milyon kredi maaşımızın tam %50sine denk geliyor.
Yani banka 1.8 milyon kredi verebilse bile büyük ihtimal geliriniz yetmiyor diye onaylamayacak. ancak annem ve babam biz kefil olalım bizim maaşlarımızı da gösterelim belki o zaman verirler dedi
1 - Annemle babamın maaşı kefillik durumunda bizim gelir gibi görünür mü ? yani 4 maaş
2 - Max 1 milyon kredi çıkan eve 1.8 çıkabilir mi kefillik durumunda ?
3 - İpotekle ev alma olayı varmış ama ipotek gösterdiğin evin %50 tutarı kredi verilebiliyormuş ancak 5 yılda ödemen gerekiyormuş yine aynı soru ipotekle ev kredisine başvurursak 1 yerine 1.8 çekebilme ihtimalimiz olur mu?

Bilen yeşillendirirse sevinirim ...

 
Kamu bankalari vermiyormus mis mus seklinde etraftan duydugunuz seylerler hareket etmeyin.

Bir gun sabah cikin butun kamu bankalari onceikli olarak gezip bizzat bilgi alin.
  • nuisance  (21.07.23 13:50:23) 
1. Bu sorudan tam emin değilim ancak banka şubesindeki temsilci daha net cevap verecektir. Kesin olan şu ki, kamu bankasından kredi almaya kalkarsan prosedürlerle yoracaklardır ancak özel bankalar bu gibi konularda daha esnek. Örneğin bir kamu bankası sağolsun nişanlım ve bana "evli olmadığımız ve hane geliri gösteremediğimiz" gerekçesiyle krediyi kullandırmamıştı, aynı bankanın başka şubesinden kullanabilmiştik. Böyle durumlar olabiliyor.

2. En fazla 1M kredi çıkması konusunu kim belirledi? Bir daireye en fazla ekspertiz bedelinin %60-80 bandı kadar kredi çıkar. Çıkacak oran enerji sınıfına göre değişir. Bu konu kefalet durumundna bağımsızdır.

Eğer kastın ev sahiplerinin rayiç bedel konusundan ötürü en fazla 1M'a müsade ediyor olmasıysa o başka bir konu. Satıcıyı ikna etmek, muhtemelen elden ekstra ödeme yapmak gerekecek.

3. Bu sorun da 2. soruyla bağlantılı. Bugünkü yönetmeliklerle bir konutun en fazla ekspertiz değerinin %60-80 bandına konut kredisi kullandırılır. Yani çıkabilecek azami kredi ekspertiz sonrası netleşecektir. Örneğin ekspertiz en az 3M çıkarsa 1,8M kredi kullanma imkanın -gelirinin yeterli, ödemelerinin düzenli olduğunu varsayıyorum- olabilir.

İpotek karşılığı kullandırılacak kredi prosedürleri bankadan bankaya ve ülke döneminden dönemine değişebiliyor. Bunu da şubecine sorman laızm.

Kolay gelsin zor süreçler.

-> Düzenleme yapıyorum. Konut kredilerinde oranlar yine değişmiş enerji sınıfına göre ekspertiz bedelinin %50'si ile %60'ı arasında kredi çıkıyormuş.
  • Lethe  (21.07.23 14:02:06 ~ 23.07.23 13:58:04) 
şuanda kredili ev alma sürecindeyim. anlatayım;

öncelikle evin enerji sınıfını öğrenmeniz lazım. enerji sınıfı belgesi yoksa bu ev "diğer" statüsündedir. sonrasında aşağıdaki tabloya bakın:

mobile.donanimhaber.com

bu tabloya göre eviniz 2. el ve "diğer" kategorisindedir.

bankaya kredi başvurusunda bulunduğunuzda işlemler şöyle:

1- banka kredi için ön onay alıyor (bu işlem 30 saniye sürüyor, kredi puanınız sorgulanıyor vs.)
2- banka kredi başvurusunu merkezine gönderiyor ve sizden gelirlerinizi beyan etmeniz bekleniyor (bu işlem 1-2 gün sürüyor)
3-merkezden kredi için onay gelirse banka evi görmek için eksper gönderiyor. bu exper bir rapor hazırlıyor ve eve bir değer biçiyor. bu değeri aklınızda tutun.
4- eksper raporu 4-5 günde çıkıyor. raporda yazan bu değeri gidip üstte tabloda değerlendiriyorsunuz. eğer 2-5 milyon arasındaysa, sizin alacağınız ev de 2. el ve "diğer" enerji sınıfında olduğundan dolayı çekebileceğiniz kredi exper değerinin %50 si oluyor. örneğin exper eve 3 milyon değer biçti. siz bankada 1,5milyonun 1 kuruş üstüne dahi fazlasına kredi çekemezsiniz. bu devletin belirlediği bir kural ve her banka uymak zorunda.
5- eğer üstteki şartlar uyuyor ve çekebileceğiniz tutar sizin için ok ise süreç devam ediyor ve ipotek işlemleri başlıyor.
6- tapu süreci başlıyor. burada tapuya bildireceğiniz iki değer var. biri rayiç bedel diğeri satış bedeli. krediyle aldığınız için "satış bedeli" çektiğiniz krediden fazla gösterilmek zorunda. burada da şöyle bir handikap var:
7- evin satıcısı eğer evi aldığından beri 5 sene geçmediyse alış fiyatıyla bu sizin tapuda belirleyeceğinz satış fiyatı arasında bir para kazanmış olduğundan dolayı satıcıya gelir vergisi çıkıyor. bu vergi da sağlam bir vergi. şuan size satacağından aldığı fiyatı düşüyor ve yıl hesabı yapıyorsunuz (bunu yapan siteler var) atıyorum 200-300 bin tl falan vergi çıkıyor.
8- bu vergiden dolayı çoğu satıcı kredili satışa yanaşmıyor. çünkü nakit satsa tapuda çok az bir satış tutarı gösterip vergiyi makul seviyeye çekmiş oluyor. not: satıcı evi aldığından itibaren 5 yılı geçirdiyse böyle bir vergi yok. muaf.
10- tapu süreci ve satış. son.
  • mr.goodcat  (21.07.23 19:44:51) 
cevaplar için çok teşekkürler.
Bugün vakıfbanka uğradım ev kredisi için maksimum 500 bin verebileceklerini söylediler.
Akbanka gittim.
Öncelikle kredi verebileceklerini söylediler. 3'lü kefil sistemiyle bildireceğiniz 3 kişi ve sizin maaşınızın geliri nedir dedi 4 maaşın toplamını söyledim 1800 istediğimi söyledim aylık 48k ödemesi olur 10 yıldan dedi. puanıma falan baktı güzel puanınız var çıkabilir dedi
İpotekli krediyi sordum onda maksimum 60 ay vade oluyormuş hiç bulaşmayın dedi
kredi çıkma olayına ise dediğiniz gibi büyük ihtimal vergi ödememek için max 1 milyon gibi bir şey söylemişlerdir size öyle bir şey yok dedi.
Şimdi ev arıyoruz bakalım bir ev buldum yine 1.5 milyon kullandırabiliriz dedi dedim 1.8 kullanmam lazım gelin konuşalım dedi :D
2 kişinin maaşıyla olacak gibi değil zaten kazancımızdan fazla oluyor anne babadan biraz destek alsak bize yeter ki onlar da istekli bu konuda.
  • KendineAteist  (21.07.23 21:26:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.