[]

Psikiyatri zorunlu yatış nasıl yapılır? fikir ve yardım?

Arkadaşlar şimdi eski kayınvalidemin eşi antidepresan ilaçlar kullanıyor ben bildiğimden beri. tam olarak ne sorunları olduğunu bilemiyorum.
bundan 3-4 yıl önce sanırım ilaçlarını kullanmadığı dönemde kayınvalideme olmadık şizofrenik ifitralar ile saldırdı. ben de bu tür sorunları olduğunu öyle öğrendim.
neyse o zamanlar ilaçlarını düzenli almasydı şöyleydi böyleydi derken idare edildi. o sürede benim çocuğum oldu. kayınpeder torununu çok sevdiği için kendini bu süreçte hep frenliyor ama içten içe kayınvalideye hep takık.
kendisini aldattığını falan düşünüyor. ama öyle bir şey tabiki yok. kadın tabi çok üzülüyor ağlıyor ama bırakıp da gidemiyor. hem 50 yıllık evini dağıtmak istemiyor hem de adama acıyor(eskiden çok iyi biriydi diye).
neyse o şekilde çocuk falan derken 3-4 yıl geçti. ama hissediyorum yni kadında takık.
2 gün önce durduk yere bahçede kadına vurmaya başlamış. ben de yukarıdaydım. kadın geldi eli ayağı titriyor. söylemiyor da.
neyse öğrendim, kayınpederi de tehtit ettim. ben bu şekilde buraya çocuk bırakmam diye. çocuğu çok seviyor diye sınırlamaya çalışıyorum. ben çalışırken çocuğa babanne bakıyor çünkü.
çok uzattım ama konunun anlaşılması önemli.
bu durumda biz bunun hastaneye yatırılması gerektiğini konuşuyoruz şuan.
tedavi edilmesi gerektiğini.
kendisi asla ama asla gitmez tedaviye zaten. benim bir şeyim yok. gayet aklım başımda diyor bana.
sen 40 yıllık karına nasıl böyle yaaprsın falan dediğimde.
bunlar da hastaneye yatırılıp, iyileşmeden çıkarsa bunlara hep düşman olur diye korkuyorlar.
hem duygusal açıdan hem bu açıdan zorlanıyorlar.
ama ben bir gün cinnet geçirip kadına ve çocuğuma bişe yapar die korkuyorum.
soruma gelirsek;

*hastaneye nasıl yatırabiliriz?
*hastaneye yatırırsak, tedavi etmeden bırakırlar mı?
*ne kadar süre tedavi ederler?
*adam normal bizim yanımızda gayet akıllı bir adam gibi konuşup ediyor ama karısına karşı şizofrenik davranıyor. nasıl kanıtlanır ki?
*diyelim hastanaye yattı. bu adamın çocukları çaresiz tipler. mal derdine düşerler diye kadın korkuyor, bu sebeple;
*tedavi için yattığında direkt olarak rapor çıkmışoluyor mu? yani bu adam bir şey satamaz , edemez, devredemez diye.
çünkü adam en son gitmiş bir yakınlarına demiş ki, her şeyimi senin üstüne yapacağım demiş.
buna da engel olmaları lazım ama öncelikli olarak bu durumdan nasıl kurtulunur. tedavi nasıl edilir?
kadın bırakamıyor evini, ben de çocuğu kadına bırakmak zorundayım, ama çok tedirginim ve korkuyorum.
ne yapabiliriz?

**kayınpederi

 
@love and trust

kadına üzülüyorum. iki oğlu var çaresiz. biseye yaradıkları yok. bir gün bişey olacak kadına.görmezden geliyorlar.
çocuğumu da o kadından başka kimseye emanet edemem. kadın çok iyi.
  • yansitmayan ayna  (21.07.23 12:42:37) 
hangi şehirdeniz bilmiyorum ama yatılı psikiyatri servisi olan hastanelerin acili üzerinden bariz atak esnasında giriş yaparsanız ve yataklı serviste yer de varsa doğrudan yatış verilebiliyor. ancak genelde servisler çok dolu olduğu için geri gönderilme ihtimali de yüksek. daha önce ne tanısı olduğu, nasıl ilaçlar kullandığı, psikotik bi durum olup olmadığı sürecin gidişini çok değiştirecektir.
hasta hakkında detaylı bilgim olmadığı için yanıltmak istemem fakat, hastaneye yattı düzeldi ve bir daha sıkıntı yaşamadı gibi bir durum çoğu psikiyatrik hastalıkta pek mümkün değil. düzenli kontroller ve ilaç takibi çok önemli.
rapor ve satamaz/edemez süreçleri biraz komplike. heyete girmesi gerekiyor, tanıya göre yine süreçler değişebiliyor.
  • piyu  (21.07.23 13:43:24) 
@piyu İSTANBUL

bu tarz düşünceleri yüzünden psikolojik ilaç kullanıyor. bir nöbet geçir miyor. kadına saldırıyor sadece. dayak atmak gibi. ama bunun sebebi sizofrenik uydurdugu şeyler.
  • yansitmayan ayna  (21.07.23 14:43:39) 
Doktor değilim öncelikle. Ama psikiyatrist camiası içerisinde sayılırım, benzer sorunları da deneyimlediğim için görüşlerimi paylaşmak istedim.

Öncelikle hasta kişi size şaşırtıcı derecede paranoyak ve şizofrenik gelse de çoğu zaman öyle olmuyor. Hatta şu anda yatışa bile gerek yok bence çünkü gerçeği değerlendirme yetisi sadece tek konuda bozuk. O da eşi. Değersizlik hissinin eşlik ettiği ağır bir depresyonda olabilir. Anlaşıldığını hissettiği bir doktorun elinde pamuk gibi olur merak etmeyin. Ama önemli kısım doktora gitmeye ikna edebilmek.
Bunu da sen hastasın gibi suçlayıcı veya kendisini anormal hissedeceği şekilde değil de daha yumuşak şekilde konuşabilirsiniz. Mesela, önceden aktif bir yaşamı olup da emekli olduysa buradan kaynaklanan sıkıntılar hissedebileceği, bunun son derece normal olduğunu, ama bu sıkıntıları ile mücadele ederken onu görüp üzüldüğünüzü, yetersiz kaldığınızı ve destek almanın iyi bir fikir olabileceğini vs söyleyebilirsiniz.
  • curukturpkokusu  (21.07.23 14:44:59) 
Yaşanan adli olaya atıfla ailesi kaymakamlığa başvurabiliyor diye biliyorum. Bu durumda hastanede zor şartlarda ve kapalı bir yerde bir süre kalıyor. Orada "çavuş" dedikleri görevliler var ve onlardan çok çekiniyorlar.

Bu onu tedavi etmez ama saldırganlığını engelleyebilir. Başka zorla yatış var mı bilmiyorum.
  • hebanon  (21.07.23 17:47:37) 
curukturpkokisi+1

Neden kendisinden en vazgecemeyecek ve kacamayacak kisiyi dovdugunu, bunu da hepinize "hastaligindan oyle o" dedirttigini dusunun derim. bence de bu kisi talebinizle hastaneye yatamaz. hastanelik bir durumu yok gibi

doktor degilim
  • mess  (21.07.23 19:46:18) 
ek olarak agir depresyon hastalari, bipolar vb. hastaliklarda (seviyelerini bilmeden) doktor hastaya soruyor ve kabul etmeyen ve gunluk hayatini idame ettirebilenler hastaneye yatmadigi da oluyor. yani durum haftanelikken hastanin tercihine birakiliyor. seviyesine bagli. ornegin halusinasyon gorup camdan asagi atlamaya calisan birini yakinlari kurtariyor(can sagligi riski var) psikiyatriyle gorustukten sonra hasta istemedigi icin hastanede yatmiyor. yatsa 4 hafta kalacakti


  • mess  (21.07.23 19:57:42) 
daha önce sokakta başka bir adama saldırmışlığı var. karısının sevgilisi diye.
8-10 yıllık bir mevzu. böyle şeyler düşünmeye başladığında psikoloğa götürmüşler. o zaman doktor yatması tedavi olması lazım demiş ama kıyıp da yatıramamışlar. ilaç tedavisine falan başlamışlar.
karısının kötü kadın olduğunu, başka adamla birlikte olduğunu falan düşünüyor. gelip birileri ona bunu söylüyormuş güya falan.
yıllardır ailenin içindeyim. kadın kafasını kaldırıp ah bu da kimmiş falan bile diyen biri değil. kendisini 2 çocuğuna adamış. 60 yaşında ahlaklı bir insan. durum kendisini de çok üzüyor. ama dediğim gibi yıllarını, eskiden normal ve iyi biri olan adamı da bırakamıyor. zaten bu eski insanlarda boşanmak kolay değildir.
adam hep kendi işini yapan biri. ağır iş yapıyordu. epilepsi mi deniyor unuttum şimdi ama aşırı derece el ayak titremesi de var bunun için de ilaç kullanıyor adam. antidepresanlar sebep oldu muhtemelen.
  • yansitmayan ayna  (24.07.23 09:19:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.