[]

kendim ettim kendim buldum türküsü

Türküde geçen "yüreğimi yaktı nara" ifadesine takıldım. Yıllardır dinlerim, bu ifadeyi "yüreğimi ateşe attı" yada "yüreğimi ateş yaktı" gibi algıladım hep. Ancak farkettim ki nar kelimesi sadece ateşin durumuyla ilgili benzetme yapıldığında kullanılıyor. örneğin "soba nar gibi kızardı" ya da "ateş nar gibi oldu" diyoruz. türküdeki ifade "yüreğim yanmaktan nar gibi kızardı" anlamında mıdır, yoksa orada kullanılan "nara yada nare" kelimesi bildiğimiz nara atma eylemi olarak "bağırması, haykırması yüreğimi yaktı" anlamında mı kullanılmıştır. teşekkür ederim.




 
Düz, bildiğimiz ateş

(TDK)
nâr
isim, eskimiş, (na:r), Arapça nār

► ateş.
  • kobuzchu kiz  (20.07.23 08:14:47) 
sizin örneklerdekiler bildiğimiz meyve olan nar. türküde geçen ateş anlamına gelen nâr.


  • kanatlı kontun müşfik öpücüğü  (20.07.23 08:42:46) 
Türkünün yazili sözlerine bakmadım ama benim bildiğim ve yıllardır algiladigim; yüreğimi yaktı nar ah eyvah eyvah şeklinde. Nar ve ah aralik verilmeden söyleniyor ve nara gibi algılanıyor. Nar da bildiğimiz ateş zaten.


  • rockinside  (20.07.23 09:04:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.