[]

Elektrikli araç tercih edilir mi?

aracımı satıp suv araç almayı planlıyordum. 1 milyon civarı bütçem var. normalde peugeot 2008 falan düşünüyordum ama araştırırken iki elektrikli araç modeli gördüm. biri DFSK SERES 3 diğeri MG ZS EV.

bunlar bütçeme uygun. modelleri yeni içleri güzel cam tavan falan. ama tabi elektrikli olmasının ne gibi avantajları dezavantajları olur bilmiyorum. aydınlatma şansınız var mı?


 
Ben olsam tercih etmezdim, batarya konusunda henüz tatmin edici bir teknik açıklama duymadım.


  • useless  (18.07.23 21:24:35) 
Turkiyede elektrik istasyonlari pek yaygin degil diye biliyorum, uzun yol yapab biriyseniz sikinti olabilir.

Sehiricinde nasil oluyor bilmiyorum…
  • kuehles blondes  (18.07.23 21:37:27) 
MG ZS güzel araç ama uzun yolda sıkıntı gerçekten. Şehir içi kullanacaksan, birkaç yüz km öteye giderim, evde/otelde şarj eder dönüşte paşa paşa gelirim dersen yine uygun.

Otobanda falan bile birkaç tane var örneğin İstanbul-İzmir arası ve birkaç şarj yeri oluyor bayramı bırak hafta sonu bile dolu olabiliyor sıra bekliyorsun bu kez. Bazen şarj yeri haritada mevcut oluyor, gidiyorsun arızalı vs. hop başın belada.

Ben bir kez İstanbul-Sakarya arası kiraladım dönüşte klima açıyorum menzil düşüyor, sollamak için az gazlıyorum menzil düşüyor. En son 90'la tırın arkasında anksiyete krizleri eşliğinde tamamlamıştım yolculuğu. Shell'e girerim benzinimi alır çıkarım rahatlığı olmuyor kısaca, geriliyorsun menzil 100 km altına düştüğünde.
  • chicha_v2  (18.07.23 21:47:07) 
plugshare’dan bakın, özellikle büyük şehirler ve çevresi şarj istasyonu kaynıyor. istasyon dediğiniz elektrik bağlantısı olan bir kutu. batarya konusunda tatmin edici nasıl bir teknik açıklama bekleniyor bilmiyorum ama zaten üreticiler 8 yıl/160.000 km garanti veriyor bataryalara. yüzbinlerce kilometre yapmış bir sürü araç hikayesi var internette ve hala sağlıklılar. kaldı ki bataryalar hücre hücre değiştirilebiliyor.

sürekli 500 km üstü uzun yol yapmıyor, çoğunlukla şehir içinde kullanıyorsanız (nüfusun %90’i gibi) elbette alınır.

youtube’da yabancı yerli dünya kadar içerik var, onları izleyin mutlaka.
  • orient blue  (18.07.23 22:11:49) 
ben şehir içi kullanacağım. uzun yol hiç yapmıyorum gibi birşey. gün içinde de 30-50 km arası yapıyorumdur en fazla. bana mantıklı gibi geliyor.


  • Wolfware  (18.07.23 22:14:49) 
o zaman elbette mantıklı. %80 pille güne başlayıp %60’larda bitireceksiniz ve 15-20 dakika şarjla
yine 80 yapıp ertesi güne hazır olacaksınız.

  • orient blue  (18.07.23 22:16:31) 
Evinizde veya sitenizin otoparkında şarj edip edemeyeceğiniz çok önemli bence. Siz gece uyurken o şarj oluyorsa o zaman belki alınabilir.

Fakat yine de yazın Çeşme'ye, Bodrum'a, Antalya'ya gitmek istediğinizde araba kiralamak veya birinden istemek gerekecek.
Ayrıca alacağınız araçta otopilot özelliği yoksa elektriğin kahrını çektiğinize de değmeyecek diye düşünüyorum.
  • michael_knight  (18.07.23 22:25:19) 
Yurtdışında Kia Niro Ev kullandım, köpek gibi gidiyor, adaptif takip, şerit takip, çarpışma engelleme otomatik bixenon uzun far, kör nokta uyarısı vs vs baya dolu bir araçtı çok keyif aldım ama stresten de geberdim.

Sarj bitecek istasyona giriyorsun sıra var, bir başkasına gidiyorsun arızalı, bir başkasına gidiyorsun bilmem nereye üye olman lazım. Ülkemizde nasıldır kullananlara sormak lazım.

Arabayı istediğin kadar şehir içinde kullanacağım diye al, mutlaka uzun yol yapman gerekecek, araban varken eziyet çekeceksin. Bence Tesla almayacaksan hiç gerek yok.
  • kimlanbu  (18.07.23 22:40:58) 
Tesla kullaniyorum. Ek olarak Toyota Tundra kamyonetim, Toyota Rav4 Hybrid Suv'um ve uzeri acilan Lexus SC bir arabam var.

Elektrikli arac aldiginda oncelikle bakim olayindan kurtuluyorsun; Yag ve filtre degisimi, buji degisimi, su pompasi, benzin pompasi, vs. bir dolu bakima gerek kalmiyor. Yillik bakimi vs.'de yok. 2 yilda bir filtre degisimi var, frenler ve rot balans disinda bakimi yok. Tesla istasyonunda 30 dakikada full charge oluyor. Evde duvardan sarj edersen 8-10 saat suruyor. Kislari mesafe biraz dusuyor. Bu yuzden ne kadar uzun menzilli arac alirsan o kadar iyi olur. Tesla disinda bazi markalarin araclarinin menzili kis mevsiminde %50 azaliyor. Zamani geldiginde pil degisimleri cok pahali. 10 yil 320.000 km'de bu degisim gerekebiliyor.Bu lityum piller bir sekilde tuzlu suya girerse kimyasal reaksiyona girip yangin cikarabiliyor.

Bence elektrikli arac sehir icinde trafigin, hava durumunun tahmin edilebilir oldugu aylarda harika. Kis aylarinda ya da acil durumlarda stress sebebi. %99 bir sorun olmuyor ama kisin seyahat ederken hava sartlarindan ya da kazadan dolayi yol kapanirsa vs. anksiyeteye sebep oluyor.

Bu arada cam tavani tavsiye etmiyorum. Buralarda son zamanlar cam tavanlarin bozuk yollarda patladigi ile ilgili haberleri daha sik gormeye basladim. Hatta arac ureticilerine acilan buyuk davalar da var. Link asagida.

tc.canada.ca
  • thetruenorthstrongandfree  (18.07.23 23:35:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.