[]

İkinci örgün üniversitede (sınavlı) ders muafiyeti

Lisans öğrenimimi on yıl kadar önce tamamladım. Bu yıl YKS'ye girdim. Okumak isteyebileceğim bazı yerler tutabilir. Sorumu öğrenci işlerini arayıp soracaktım ancak bir türlü telefonu açan olmadı..

Tercih yapıp örgün öğretime yerleşirsem, on yıl kadar önce almış olduğum (türk dili, aiit, fizik, kimya, mat, y.dil.. gibi) derslerden muaf olabilir miyim?
Bazı okullarda, muaf olabilmek için bu dersleri max 5 yıl/dönem? kadar önce almış olma şartı olduğunu okudum.
Tercih yapmayı düşündüğüm okulun sitesinde 5 yıl/dönem şartı belirtilmemiş olması böyle bir zaman aşımının olmadığı anlamına mı gelir?

Muaf olabiliyorsam, bu muafiyet hem lisans hem de önlisans programları için geçerli olabilir mi?
Çalışmaya da bağlı olarak; lisans 2 yılda, önlisans 1 yılda bitebilir mi?

Cevap verecek olanlara şimdiden teşekkürler..

 
diplomasını aldığınız bölümün dersleri ile muafiyetten yararlanamazsınız. türk dili, inkılap tarihi ve yabancı dil gibi zorunlu yök dersleri için başvurabilirsiniz sadece.


  • kanatlı kontun müşfik öpücüğü  (18.07.23 22:07:27) 
Mezun olduğunuz okulun öğrenci işlerinden detaylı transkript isteyin. E-devletten aldığınız belgeye ek olarak ders içeriklerinin de yazılı olması lazım. (Ya da transkript artı ders içerikleri listesi, üniversitenizde nasıl oluyorsa artık.) Ortak YÖK dersleri dışındaki derslerde muaf olmanız mümkün olabilir ama ders içeriklerinin ve kredilerinin örtüşmesi gerekiyor. Bu belgeleri bir dilekçeye ekleyip yeni üniversitenin öğrenci işlerine başvurabilirsiniz, yanlış hatırlamıyorsam fakülte kurulu onaylıyor ya da reddediyor.

Ama düpedüz aynı bölümü okumadığınız sürece muhtemelen sadece birinci sınıfın temel derslerinden muaf olabilirsiniz, lisansı iki yılda bitirmenize yetmez. Tüm kredileri taşıyarak önlisanstan geçiş yapınca bile 3 yıl daha okunuyor.

Bir de Bologna süreci var, ABET denkliği var derken sizin on yıl önceki dersleriniz irrelevant olabilir, hiçbir dersten muaf olamayabilirsiniz.
  • kobuzchu kiz  (18.07.23 23:02:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.