[]

Akşam 38 derece olan ev klimayla soğutulabilir mi?

Bu yüzden Haziran'da evi terk ediyoruz, Eylül'e kadar giremiyoruz. Bir yakınımız akşam çiçekleri sulamaya girdiğinde salonun 38 derece olduğunu görmüş. Ev üç cepheden sürekli güneş alıyor, en üst kattaki bir apartman dairesi.

Hep Daikin ve Mitsubishi önerileri görüyorum fakat bütçemiz buna yetmeyebilir. Bir öneriniz var mıdır?

edit: taşındığımız yıl eve 3000 dolar'a (bugünün parasıyla 80 bin TL) denk gelen bir fiyata yalıtım yaptırmıştık.
ev yeni sayılır, pimapen pencereler de var. soğutma için ek fikir varsa çok makbule geçer :)

konum: Aydın

 
parayı elektrik yerine dış yalıtıma verin, müstakil evse çatıya da yaptırın

klimayla elbet soğutursunuz da ekonomik olmaz

mitshubishi daikin gibi firmalar pahalı fakat kağıt üzerinde ne yazıyorsa o verimi karşılıyor

örneğin mitshubishi 15.000 btu 30 m² odaya yeterken ucuz markalar aynı verimi gösteremiyor daha çok çalıştırıp soğutmaya çalışıyor alırken ekonomik olsa da uzun vadede elektriği çok harcıyor, elektrik de pahalı ülkede
  • freebird5406_2  (18.07.23 18:16:24 ~ 18:19:44) 
klimanın markası o kadar önemli değil, güçlü bir klima alırsanız buz gibi yapar, sadece biraz uzun sürer ve fazla elektrik tüketir.


  • nuisance  (18.07.23 18:29:10) 
Klimanın markası değil, klimanın soğutma kapasitesi önemli. Yüksek BTÜlü klima alırsan elbette soğutur. Onun hesabı var. Ekip gelir hesabını yapar kaç BTÜ'lük kaç klima gerektiğini söyler.
Problem olan o klima ya da klimaların yakacağı elektrik parsını karşılayabilir misiniz.

Duvarlar ve çatı, bütün gün sıcağı emip içeri kusuyor. Dış cephe izolasyonu, güzel bir çözüm. Ama işin içine bir de çatı girince epey bir masraflı olur.

Ev değiştirmenizi öneririm.
  • Mirket  (18.07.23 18:32:57) 
en ust kat kolay sogumaz ama yapilabilir. birden fazla guclu klima alinmali. benim turkiye'de klasik bir cok evde gordugum oturma odasina klima takiliyor, o ufacik oda buz gibi evin geri kalani sicak boyle kullanissiz bir durum.

bir de beklentileri ayarlamak lazim cok serinden ziyade 25-26 derece gibi.
  • hot potato  (18.07.23 19:00:39) 
Panjur ve dis yalitim var mi? Pencereler kaliteli mi? En azindan panjurlari gunduz kapali tutmak 5-6 derece kadar farkettirir.


  • kuehles blondes  (18.07.23 20:04:08) 
sogutulur tabi. yukarida da soylendigi gibi gucu onemli. illa en pahali markalar olmasina gerek yok.

Klima olsa da olmasa da evi bir kac derece daha serin tutmak icin yapilmasi gereken bir kac sey var

-Izolasyon (bu tabi pahali bi yatirim)
-Gunesin iceri girmesini engellemek (sera etkisini azaltmak icin). En efektif olani panjur taktirmak, yani gunesi camdan girmesini engellemek. Alternatif olarak kalin veya blackout perdeler de is gorur.
-disarisi evden sicaksa camlari kapali tutmak. Gece, sabaha karsi mumkunse butun camlari acarak serin hava sirkulasyonunu saglamak.

klimayi boyle sicak bir ortamda ilk acildiginda odadaki esyalar hala cok sicak oldugu icin sadece havayi sogutabilir. klimayi kapattigin anda icerisi hama gibi olur. bir kac gunluk kullanimda esyalar da sogur, klimanin odayi sogutmasi cok daha kisa surer. Kapatir kapatmaz da oda isinmaz.
  • lamartin  (18.07.23 20:07:46) 
blackout perde öneriyorum size.
benim de evim üç cepheden güneş alıyor cayır cayır ve mersin'de. yatak odamda black out perde var ve camı azıcık acık bıraksam bile, içerideki hava akımı ve karanlık oda ortamında evin diger bölümlerine göre ciddi bir serinlik oluşuyor.
yalıtım uzun dönemli ve gerekli gerçekten de.
anlık oneri isterseniz eger (cocukken yapardık) eger evinizin üstü çatı degil de dam ise, damı sulayın :) her zaman işe yarar
  • lapetite  (19.07.23 11:13:11) 
yalitim +1 diyorum.

38 cokmus. ben sicak ulkede yasiyorum. sabah kalktigimda ev 30 derece. klima aciyorum surekli (dry modunda). kapatinca oda 20 dakika sonra gene isinmaya basliyor. cunku camlarim (balkona acilan kapi hepsi, pencerem yok) tahta, yalitim berbat.

blackout perdem var ama o kapaliyken 29 oluyor maks.

klimam mitsubishi, cok da eski bir model, sari renk yani oyle soyleyeyim ama catir catir calisiyor masallah.

pvc pencere yaptirirdim ev benim olsa.
  • supergirl  (19.07.23 14:43:42) 
edit: taşındığımız yıl eve 3000 dolar'a (bugünün parasıyla 80 bin TL) denk gelen bir fiyata yalıtım yaptırmıştık.
ev yeni sayılır, pimapen pencereler de var. soğutma için ek fikir varsa çok makbule geçer :)

  • hadi ya la  (19.07.23 19:50:44) 
Güneşin tepede olduğu zaman tavanı, yanda olduğu zaman duvarı tut. sıcaksa, yalıtımcınla kavga etmeye git.

Pencerelere alttan açılır panjur

Şöyle yani

www.winsa.com.tr

ya da şundan yaptır.

www.google.com
  • Mirket  (19.07.23 20:29:05) 
@Mirket, tavana veya duvarlara dokununca elim yanıyor :)
tavsiyeler için teşekkürler

  • hadi ya la  (19.07.23 22:02:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.