[]

2022 mart 2023 temmuz arası gerçekçi enflasyon oranı nedir?

%200'den fazla mı az mı?

buna net olarak bakabileceğimiz bir yer var mı?


 
hocam ürünlerden basit bir şekilde hesaplayabilirsin. bir sepet yap fiyatlarını karşılaştır ortmasına göre.


  • abi bi dizi buldum on numara  (18.07.23 12:20:17) 
%70 enag, %30 tüik ağırlıklandırarak bir hesap yaparsan gerçek enflasyona çok yakını bulabilirsin. dediğin tarihler arasını enag %118, tüik %60 gösteriyor. aşağı yukarı %100 çıkıyor.

abd ve avrupa'da da bağımsız enflasyon sonuçları devletinkinden çok daha farklı çıkıyor. mesela truflation var bizim enag gibi bişey abd'de, onlar abd enflasyonu 9 iken rekor olarak 12 civarı buldular, şimdi abd 3 hesaplıyor bunlar 2.11-2.2 arası olduğunu söylüyor. bir üstteki arkadaşın yaptığı gibi bir hesap yaparsan o enflasyon olmuyor, sadece x ürün sepet enflasyonu çıkıyor. enflasyon bir bütündür. enerjiden kiraya, domatesten sinema biletine her şeydir. bağımsızlar bunu dengelemeye çalışırken kurumlar ve devletler farklı ve daha az dalgalı çıkacak bir metodoloji (ki bence daha doğru olanı) kullanıyor. mesela yarın oldu diyelim enflasyonla inanılmaz bir başarı elde ettik enflasyonu 1 sene boyunca yerle yeksan ettik, tüik enflasyon yıllık %10 oldu dediğinde muhtemelen o zaman da enag 4-5 falan bulacak.

ev fiyatları, araba fiyatları et fiyatları gibi çok temel değişkenler üzerinden bakınca enflasyonu aşırı yüksek bekliyoruz ve tüike inanasımız gelmiyor ama hesap bu. 2021 aralıkta aylık aniden %13 civarı sonuç çıkma sebebi de artan enerji idi mesela, biz daha sonradan fark ettik ama o yüksek etkisiyle gösterdi kendini
  • avatar is back  (18.07.23 13:54:08) 
Elimde bir hesap yok ama yüzde yüzden fazla olduğuna yemin edebilirim.

Markete her gittiğimde 200 lira, 300 lira derken şu anda 500 lira harcayıp çıkıyorum.
  • chicha_v2  (18.07.23 14:16:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.