[]

ABD'nin Tarihi

Merhaba,
Gazap Üzümleri'ni yeni bitirdim. Sonra da Oppenheimer ile ilgili bir şeyler okurken Manhattan Projesi öncesi ve sonrasına da biraz bakmış bulundum.

Sanki bütün kritik sıçramaları para sayesinde gerçekleştirmiş gibi geliyor. Bir engele takıldıklarında parayı basıp, bölümü geçmişler.

Ama;

Benim anlamadığım bu ülke süper güç nasıl oldu? New Mexico çöllerinde yerlilerden kaçıp, birbirini şişleyen adamların olduğu topluluktan atom bombası üretebilen, aya çıkabilen ülke haline nasıl geldiler? Burada anlatabilirsiniz ya da yazılı/görsel kaynak ta önerebilirsiniz.
Teşekkürler.

 
bir süper gücün uzantısı zaten. ingilterenin. üstünde de başka süper güç fransa.

arkasında avrupa fen bilimlerinden akan insanlar bilhassa yahudiler.
yahudiler için çok cazip, nihayet rahat bulacakları bir yer.
delice kapitalist serbestleşmeci. para ve hırs için yaşayan. almanyadaki gibi sosyal, herkesin elinden tutan bir tavırdan uzak.

düşman yok tehdit yok. 2. cihan harbine bile girmesi beklenmiyordu limanın bombalanmasına kadar.
o kadar uzakta ve izole.

doğal kaynakları ve petrolü olan. daha ne olsun. rusyada petrol var maden var, ucuz işgücü var, 70 senedir vuruyorlar yıkılmıyor. çinde maden var. işgücü var, sonuç ortada.

yani eşşeği de bağlasan
  • mimo  (14.07.23 21:56:33 ~ 21:58:38) 
Bilgi transferi, sömürü ve pragmatizm ile güçlendi.

Aslında derin araştırmak lazım ama bir kaç özet:
Almanyadan bazı nazi subaylarını ve diğer ülkelerden bir çok bilim adamlarını kendi saflarına kattı.
ABD nin istihbaratının şekillenmesinde nazi subaylarının etkisi söz konusu.
İnsanlık suçu işleyenler bile yargılanmayıp ABD ye verecekleri veri/bilgi karşılığında çalışma imkanı buldu. (Mesela Japonların 731. biriminin sorumluları)

Dikkat edin ki sürekli dışarıdan üreten ve bilgiye sahip olan kişileri kendine çakme çabası vardır ABD'nin.
Türkiye'den de bazı isimler var. Giden gitti. Kimisi de Türkiye'yi bırakmadı.

Zamanında videoların birinde dinlediğim yorum ise:
15 temmuz öncesi askeri eğitim için ABD'ye gidişler söz konusu oluyordu.
Sonrasında o da artık olmadı ve bu abd'yi isthbarat planları açısından çok rahatsız etti.

Almanya yine hala askeri, savunma açısından ABD'ye önemli ölçüde bağımlı.

İtalyan mafyasının da ABD istihbaratının (fbı olmalı) istekleri ve yardımları doğrultusunda ABD'ye kadar nasıl uzandığını da ayrı bir hikayesi vardı ama unuttum şu an.

Ayrıca ABD , Çin gibi devletler arasında telekominikasyon alt yapısı isthbarat için çok önemli olduğundan bu zeminde ayrıca bir çekişme var.
Bize medyada gösterilen kısmı ise sadece ekonomik ve askeri olarak yansıtılır genelde.
  • diyecevaplandı  (14.07.23 22:57:43) 
Soruya yanit burada var gibi.
www.google.com

  • logisticsmanager  (15.07.23 12:51:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.