[]

nasdaq bilenler?

boğanın da boğası bir dönemde nasdaq'a girmek doğru mu? kripto ve bist'i az çok biliyorum ama nasdaq'ın acemisiyim. mümkün mertebe al-sat yapmadan uzun vadeli yatırım amaçlı gireceğim.

microsoft, meta, alphabet, amazon, tüm büyük tech şirketleri için analistler strong buy diyor ama zaten son bir yılda hayvani artmışlar, bu hisselere şu anda girmek ne kadar doğrudur? onun yerine, paypal, pfizer, walt disney gibi 6 ayda istikrarlı biçimde düşmüş şirketlere daha sıcak bakıyorum.


 
boğa piyasasında strong buy hangi vade için diyorlar peki?

uzun dönem yatırım amaçlı girecekseniz vadenize göre piyasanın nerde olduğuna bakmanız lazım gelir aslında. uzun vadede borsa yine borsadır ve uzun vade davranışları kısa vadeye nazaran daha benzerdir. al sat yapmayacaksanız vadenize göre yatırım yapacağınız şirketlerin durumuna tek tek kendinize göre bakmanız gerekir.

nasdaq da yokum. ama olsam da kağıt öneremezdim. herhangi birinin başka birine kağıt önermesinin de imkansız olduğunu düşünüyorum. herkesin vadesi farklı çünkü.
  • AlsterWasser  (13.07.23 23:28:01) 
strong buy'ı 12 ay için diyorlar, ki ben daha da uzun tutmayı düşünüyorum. hatta microsoft'a meta'ya vs. kademeli olarak iyi bir yerden girdiğimi hissetsem beş sene dokunmam bile bunlara.


  • sir gawain  (13.07.23 23:44:11) 
3.5 yillik nasdaq yatirimcisiyim, al-sat degil de al-unut seklinde. nasdaq'tan 3-5 hisse secmiyroum, nasdaq endeksinin kednisine yatirim yapiyorum boylece nasdaq icindeki TUM hisselere yatirim yapmis oluyorum. covid patlamadan hemen once girdim (2020 ocak), su anda o zamanki yatirimim -dolar bazinda- %50 kusur artmis (OHA ben bile sok oldum su anda, arada benim kendi ekledigim yatirimlari saymadim)

covid sebebiyle, ben girdikten 2 ay sonra, tum piyasalar cakildiginda bu da cakilmisti, satmadim. 2020yi +da kapatti, satmadim. 2021i +da kapatti yine satmadim. 2022'de artmadi, hatta dustu sanirim totalde, ama portfoyumun 2020 ve 2021 artislari sebebiyle zarar etmedim hatta karda kaldim, yine satmadim. bu sene +da an itibariyle.

covid oncesi de yine boganin bogasiydi, uzun vadeli (15-20 yil sonraki emeklilik donemi icin, arada baska bi sebep olursa satabilirim tabi) dusundugum icin girdim, elimde fazla kalan parayi da duzenli olarak yatirmaya devam ediyorum. tum yatirimlarimin %70i nasdaq veya teknoloji sektoru, kalan %30u da s%p 500 (ki epey ortusuyor aslinda ikisi).

3.5 yildir her hafta kontrol ediyorum, inisler cikislar surekli oluyor ve bunlari yakalamak isin gercekten icinde olmadan bence mumkun degil. medya ve basinda %2 ve uzeri dususler hemen cok buyuk yer kapliyor ancak %2 ve uzeri artislar icin cit cikmiyor. benim icin kendi yatirimlarim bu surecte duzgun bir trend olusturdu ve ne beklemem gerektigini daha iyi ogrendim. uzun vadeli dusunuyorsaniz, elinizde degerlendirmek istediginiz ve 3-5 yil ihtiyaciniz olmayacak olan fazla nakit varsa gunluk oynamalara takilmayin. yapabiliyorsaniz, hisse secmek yerine endeksin kendisine yatirim yapin, kafaniz rahat olsun.
  • taurina  (13.07.23 23:49:53) 
ben çalıştığım sektörde bilip çeşitli sebeplerle güvendiğim birkaç şirket hissesine 2021'den beri sahibim. bunlar 2022'de ortalama %70 değer kaybettiler. satın alma yoluyla birleşmeler oldu, bilançolar beklentilerin altında kaldı, parasal sıkılaştırma vb, dca yapa yapa ancak birkaç ay önce artıya geçebildim. meta'yı da diplerden almam sayesinde nasdaq portföyünün geneli %30 artıda şimdi. çok spekülatif ve oynak oldukları için bu hisseleri zaten önermeyeceğim ama benzer bir durumla karşılaşmamak için kullanmak istediğiniz tutarı örneğin 10'a bölerek her ay düzenli alım yapmanızı ve hisse seçiminde zorlanıyorsanız sektör ETFlerini denemenizi kesinlikle öneririm.

kısaca nasdaq'a girmek kesinlikle doğru, saydığınız büyük şirketlerde olası 15-20% düşüşlere tahammülünüz de varsa hiç beklemeyin. yalnızca önceki tecrübemden ötürü bir anda yüklü girmek yerine aylara bölmek dca şansı verdiği için bana daha güvenli geliyor.
  • engelbert humperdinck  (14.07.23 01:01:59) 
Microsoft temettü veren bir şirkettir. Hisse alıp unutacaksanız doğru bir yatırım olur. Her vadede iyidir.

Tesla, oto üreticisi değildir. Akü Sistemleri ve AI Data üreticisidir. Orta vadede iyidir.

Engelbert + 1 (özellikle son paragraf).
  • alfired  (14.07.23 07:11:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.