[]

Ne noktada kiradan çıkmak lazım?

Şimdi Fransa'da 200 m2 bahçeli evdeyim.
Kiram 890 euro.
Bu evin benzerini almam için şu anki kredi oranlari ile temiz 150 bin euro faiz ödemem gerekir.
Ödemesi de 1500 Euro civarı olur.
Ev alırsam kesinlikle bahçeli ev alacağım çünkü köpek var haliyle apartman vs yapmam.

Hangi noktada "artık bir ev alalim" demek lazım? Bana 890 euro kira ideal geliyor çünkü ev alsam sırf kredi masrafı değil temiz 20-25 bin euro vergi+noter masrafı da var, üstüne yıllık oturma vergileri vs de var. Yani kiram 1200 olsa neyse de neredeyse iki katina cikacak.

Ben hazır kira uygunken şöyle 2025-2026 kadar kirada oturayım diyorum. O zamana bir 40-50 bin euro para birikir, her şey düzgün giderse de faiz oranlari düşer diye bekliyorum.
Yoksa illa kendimizi kasıp ev almaya çalışmak mı lazım?

 
Mal sahibi olmak için bi şekilde kendini kasman gerekiyor.

Şu an ödediğin bir birim parayı başkasına ödüyorsun ve paran yok olup gidiyor. Ev alırsan ödeyeceğin iki birim para kendi evine yatırım olacak ve istediğin zaman satıp paraya çevirebileceksin.

Orada kalıcı gibisin. Al derim ben.
  • Mirket  (13.07.23 12:54:26) 
bence de o kadar analiz kasmaya gerek yok. sığ bir yorum yapayım ben de: alınmış alınmıştır. alın gitsin.


  • pisiklet  (13.07.23 13:08:46) 
Fransa’da ev kredisi faizleri Eirobor’a endekslidir diye tahmin ediyorum. Şuan faizler 4’’ü geçti+ bankanın kendi ilave edeceği 0.5-1 arası faizi de ekleyince 5 oluyor. Son 10-15 yılın en yüksek faizlerı bunlar. Ödemenin yüksek çıkması normal. Orada sabit veya değişken faiz mi uygulanıyor. Alacağınız ev ne kadar değer kazanır? Kenara atacağınız parayı enflasyon eritecek vs. Kısacası; en ideal zaman sizin taksitleri ödeyecek gücünüz olduğu zamandır :) ev satışları düşmüştür, pazarlık gücünüz daha fazla. Ayrıca unutmayın, kar alınırken yapılır!


  • ya volna  (13.07.23 13:25:53) 
ben de yurtdisindayim ve aldigimda 1.5 faizle aldim, su anda faizler inanilmaz fazla. ancak, patronumun kendi mortgage'i icin bir sure sonra banka ile gidip konustugunu ve faiz dusurttugunu biliyorum, her yerde faizler dustugu icin, yani mortgage'i tekrar mortgage yaptirdi. faizlerin de 1-2 yil degil ama 3-5 yila dusecegini tahmin ediyorum. yasadigim yerde ev fiyatlari inanilmaz yukseldi, ev fiyatlarinin dusecegi herhangi bir yerde hep yalan bence. ben olsam alirdim yine de.


  • songforsomeone  (13.07.23 13:30:08) 
Alinca ac kalmiyorsaniz simdi alin. Ac kaliyorsaniz ac kalmayacak sekilde para kazandiginizda alin. Zira bu sorudan gelirinizin ev almaya uygun olmayacak (aylik 1500 euro duzenli gideri kaldiramayacak) kadar dusuk oldugunu cikariyorum. Ya da bilmiyorum cok harcamaniz var. Elzem seyler degilse kisilir yine ev alinir. Kiranin sonu yok.


  • unidentified floating object  (13.07.23 17:25:01) 
ev alma amaçlı ödeyeceğin kredileri-masrafları biriktirerek borsa-fon vs. iyi bir yatırıma dönüştürebiliyor musun. o zaman kesinlikle bu yapılmalı. faizler düşüp para bollaşacaktır ama bu ev fiyatlarına da mutlaka yansır.

ikinci bir bakış açısı da aylık 1500 euro seni ne kadar zorlar ? hiç zorlamaz diyorsan gayet de alınabilir. çünkü sana ait olan bir evi kafana göre tadilat, bakım vs. istediğin gibi geliştirebilirsin.
  • orpheus  (13.07.23 17:55:42 ~ 17:56:05) 
@unidentified; 1500 öderim. Olay orada değil, su an kira ile 890 satın alırsam 20 bin euro masraf+1500€ kredi. Olay bu, faizler düşükken mantikliydi de simdi 320 bine 180 bin masraf çıkıyor.

@orpheus; evet, amundi world etf var, hayat sigortasi ile kombine şekilde.
  • logisticsmanager  (13.07.23 19:37:02) 
yurtdisinin ortalama birine verebilecegi sey zaten bahceli bir ev + kafana gore araba..

ev degerini yillik brut eve giren para x 4 seviyesinde tut. Sonra 25 sene mortgage yapip yardiriyorsun. 60 yasina geldiginde ev odemesi bitiyor. Bu arada evin de degeri artarsa verdigin faiz zaten oradan cikiyor. Sansliysan ev ciddi prim yapiyor ve artiya geciyorsun. Dusunerek isin icinden cikamazsin cunku faiz dusse bu arada evin degeri artiyor.

Maasla calisan adamin pek baska secenegi yok, eger ciddi miras falan kalmayacaksa.
  • cooperr  (13.07.23 20:37:01) 
Evi ne kadar erken alirsan o kadar iyi olur. Oturmak icin alacaksan yerlesik hayata gecmis, is guvencesine vs. ulasmis olman gerekiyor. Ev alma imkani varken, ev almayanlar ev fiyatlari yukseldiginde sonradan pismanlik hissedebiliyorlar. Agustos bocegi ile Karinca hikayesindeki gibi bir durum oluyor.

Kiralarin uygun oldugu yerlerde bile emlak piyasasi cok hizli degisiyor. Kiracilar genellikle bu durumun gec farkina variyorlar. Dunya genelinde Avrupa'ya, Amerika'ya ve Avusturalya'ya cok yogun goc var. Bu eve olan talebi cok yuksek tutuyor. Yeterince ev yok, ev icin gereken hammadde ve is gucu gittikce daha da pahali hale geliyor.

Ornek vereyim.

$160.000'a iki tane apartman dairesi almistim. 12 yil bu daireleri kiraladim. Sonra ikisini de bir emlakciya $700.000'a sattim. Bunu tamamen virtual real estate ile yaptim.

Oturdugum evi yine yaklasik 15 yil kadar once $400.000'a aldim, emlakci evin bugunku satis bedelini 1.4 milyon $ olarak belirledi.

$140.000 aldigim duplex yani iki daire bugun $400.000.

$242.000 aldigim 4 daireli bina bugun $800.000.

Lokasyon secimi cok onemli. Her zaman sehir merkezlerinde, okullara, isyerlerine, parklara, buyuk marketlere yakin binalari tercih ediyorum. Biraz fazla odesen bile likiditesi yuksek oluyor bu tur lokasyonlarin.

Bence bugun ev alirken evin en onemli ozelligi enerji efficiency. Mesela yan yana iki evden biri aylik $500 dolar isinma masrafi oduyorken diger evin aylik isinma masrafi $100 olabiliyor.

Eski elektrik, su tesisatli, catisi eskimis evler, camlari eskimis evler genellikle cok masraf cikartiyor ve bunlarin onarimi cok zahmetli oluyor.

Insaat teknolojisi hizli gelisiyor, bir dolu yeni cozum ve game changer urun giriyor piyasaya 3-5 fazla verip olabildigince yeni bir almak onemli.
  • thetruenorthstrongandfree  (16.07.23 15:28:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.