[]

Bilgisayar oynamak vs sosyal medya; çocuk

Kuzenle konusuyorduk. Kızı ne kadar kontrol altında, limitli şekilde olsa da yol blackpink, yok bilmem ne vs yani en sevdiği şeyler bunlari YouTube izlemek.
Bana dedikleri kızın sıkılmadan uzunca yaptığı şey bu. Piyano, karate vs yok belli noktadan sonra sıkılıyor.
Dün oyun oynamaktan bahsettim. Hiç oyun oynamadığıni söylediler. Lan hatta şu yegenine biraz oyun falan göster dediler. Ben onun yaşında bilgisayarda cm kasardim, age of oynardim :) neyse yani.

Sorum su; elinizde olsa cocugunuzun şu anki sosyal medya döneminde mi yoksa yıllar önce bilgisayar oyunu gerekirse MMORPG döneminde mi yaşamasını isterdiniz?
Ben bilgisayar diyorum çünkü bana ingilizce ve bilgisayar öğretti çünkü bilgisayarımi kendim tamir ettim, sorunları kendim çözdüm, parçaları kendim taktım.

 
Bilgisayar oyunları zekâyı geliştiriyor. Tabii ki bilgisayar oyunlarını seçerdim. Instagram, Youtube çok fazla zaman çalıyor ve karşılığında bir şey vermiyor.


  • dissendium  (10.07.23 13:57:24) 
MMORPG'ler değil de normal bilgisayar oyunlarını tercih ederim. MMORPG'ler ingilizce bile olsa dil öğrenmeyi çok teşvik etmiyor ve inanılmaz bir zaman tuzağı. Ama normal hikayeli oyunlar sayesinde ingilizce öğrendim ben. Sosyal medyanın sağlıklı kullanımının da faydaları yok değil ama tehlikeli yönü oyunlara göre daha fazla tabii. Bi de saçma sapan düşünce akımları yayılabiliyor. Yine de her nesil kendi paradigmasında yetişiyor ve bir şekilde bundan 30 sene sonra onların yönettiği bir dünya da iyi kötü akıp gidecek.


  • nundu  (10.07.23 14:40:38) 
Bu konu aslında baya beyin kimyasıyla falan alakalı bir konu.

Sosyal medya tüketimi beyne aşırı derecede dopamin salgılattığına dair araştırmalar var. Bu da bir nevi bağımlılığa dönüşüyor. Haliyle beyin kolay yoldan dopamin salgılatan yöntemler varken (oturup video izlemek), efor harcatan yöntemlere uzak duruyor. (spor vb)

Oyunlarda da benzer bir durum var. Özellikle yeni nesil oyunlar, ne kadar komplike ve detaylı görünürse görünsün, sosyal medya bağımlılığına benzer bir bağımlılık üretmek için tasarlanıyor. Aynı deney faresi gibi, tuşa bas, ödülü al, mutlu hisset, daha çok oyna...

Eski oyunlar bu anlamda biraz daha beyni zorluyor ama yeni oyunların hiçbirinde bu yok. CM örneği vermişsiniz. FM 2023 bile neredeyse click and collect mantığında bir oyuna dönmüş. CM'deki gibi detaylı taktikler, detaylı antrenman programları vs yok.

Eski oyunlar şu anda o durumda bir genci sarmaz.
Yeni oyunlar da sadece yeni bir bağımlılık oluşturur.

Ayrıca şunu da kabul etmek lazım, herkes aynı şeylerden zevk almak zorunda değil. Belli ki k pop seviyor.

Bir de her jenerasyonun dinamikleri farklı. Herkes kendi gençliğini mükemmel sanıyor ama benzer saçmalıkları biz de yaptık. Yeğeniniz youtube'dan sevdiği grupları dinliyor. Biz küçükken kablo tv'de saatlerce sevdiğimiz şarkı mtv'de çıksın diye beklerdik. Bizden önceki jenerasyon saatlerce radyo başında otururmuş.

Ben olsam 2 şey öneririm, piyano çalmak sıkıyor olabilir ama uygun fiyatlı bir launchpad ve ableton gibi bir müzik programı verirdim. Belki dans müziği yapmak istiyor.

Bir de fiziksel aktivite bol bol.

Biz ingilizceyi bilgisayar oyunlarıyla pekiştirdik evet. Ama bizim zamanımızda tüketebileceğimiz tek ingilizce içerik oyunlardı. Şu anda dil öğrenmek isteyen bir gencin önünde milyar seçenek var. Sırf youtube videoları bile yeter.
  • anten  (10.07.23 16:38:48 ~ 16:39:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.