[]

araba alıp satıp para kazanmak

ya bu muhabbet çok saçma değil mi? ya da ben miy anlamıyorum? al sat yaparak nasıl para kazanıyor insanlar? bu artışlar enflasyon kaynaklı nominal artış değil mi?

mesela 500 bin liram var opel corsa aldım. araba 700 bin oldu sattım. bu mu para kazanmak? sonuçta corsa satıp astra alamıyorum. e bu durumda para kazanmış olmuyorum. evet 200 bin lira daha fazla var cebimde ama bu nominal bir artış. bu artış reel değil, nominal. neden al satçıların para kazandığını düşünüyor insanlar?


 
yoo değil.
hatta bunu gösteren grafikler de vardı.
altın, döviz, borsa, enflasyon ve araba getirilerini karşılaştırmışlar. (örnek olarak egea'yı almışlar)
son 6 aydı yanlış hatırlamıyorsam zaman aralığı, en fazla getiriyi egea sağlamıştı.
o yüzden o iş öyle değil.
  • rentts  (09.07.23 11:15:00) 
  • rentts  (09.07.23 11:20:04) 
genelleme yapıp araba kazandırıyor demek bu örnekte doğru olmayabilir. buna şöyle bakmanız lazım; 500’e alıp 700’e ne kadar sürede sattınız ve aynı sürede alternatif araçlar ne kazandırdı.

bu örnekte %40 kazanç var. bunu bir yılda yaptıysanız evet enflasyonun altında ama bir ayda yaptıysanız yıllık oran %480 olmuş olur. ya da bir ayda araba al satıyla %40 kazanırken örneğin borsada aynı sürede %70 kazanç imkanı varsa borsa riskini göze almayıp (fırsat maliyeti) zarar etmişsiniz. yine de hiçbir şey yapmayıp 500 bin lirada demir atmaktan iyidir.

özet; yıllık kazanç oranına bakılır. amacınız arabaya mı sahip olmak yoksa para mı kazanmak, ona da bakmak lazım.
  • orient blue  (09.07.23 11:48:18 ~ 12:47:58) 
Ben de aynı şekilde düşünüyorum. Hatta çok galericinin “keşke satmayla uğraşmasaydık, aynı malı yerine geri koyamıyoruz” dediğini duydum. Fiyatlar sabit olsa 480e al 500e sat yapılır da bu enflasyonist ortamda fiyat biçmek de yanıltıcı oluyor. 500e sattın sen tekrar alana kadar 520 oldu, para mı kazanmış oldun kaybetmiş mi oldun?


  • Tisatiaşer  (09.07.23 12:33:59) 
döviz, altın ve çoğunlukla faizden fazla kazandırıyor


  • paintov  (09.07.23 12:58:11) 
iki kere kazanırsın, üçüncüde dolar 18'den 26'ya çıkar ve önceki kazandıkların da erimiş olur. bunu yapanların çoğunluğu da ne enflasyon, ne de döviz hesabı yapıyorlar ve kazanıyoruz zannediyorlar. özellikle lüks araç alıp senelerce bekletenler var. adam dolar 10'ken almış mesela, şimdi dolar 26 olmuş nasıl satacak o aracı?


  • malheiros  (09.07.23 13:02:30) 
elindeki arabayla yaparsan dediğin gibi olur, ama ayrı bir para var ve onunla yatırım yapılıyor gibi bakarsan değil.

Elinde 500 bin var, bunu neye yatırarak 1 ayda 200 bin kazanabilirsin?
Ayrıca 200 bin lira diyelim 1 yıllık maaşın veya yarım yıllık maaşın, e tamam işte al-sat yaparak ek gelir elde ettin şu işi tek sefer yapsan bile. (enflasyonla eridi vs. ama dümdüz maaş alsan o para hiç gelmeyecekti)

Yani galerici vs. olanlar (tekrar alıp satanlar) için bilmiyorum ama "maaşlı çalışan" olup bunu yapanlar gayet evine 3-5-10 maaş daha katıyor. Aynı modeli alıp satmak zorunda değil çünkü, hep 500 binlik arabayı almaya çalışabilir veya kazandığıyla 700 binliği alıp 800'e satmaya çalışabilir, amacı binmek de değil.
  • nhk ni youkosu  (09.07.23 13:24:50 ~ 13:28:18) 
@rentss öyle değilse nasıl peki? nasıl para kazanıyor? aldığı egea değerlendi ama o egeayı satıp passat alabildi mi? yoksa elinde hala egea parası mı oldu?

@orient abi süre de önemli değil ki. sonuçta enflayondan dolayı artıyor. sonuçta o sattığı arabanın parasıyla daha üst model alamayacak. ya da ev ve diğer varlıklara oranlayalım. bir kazancı yok bence. nominal bir artış bence.

@paintov dövizinden de enflasyonu var ama özel olarak arzda bir kısıt yoksa arabada bir kazanç olacağını düşünüyorum.
@nhk enflasyona karşı korumak için yapılabilir ama reel bir kazanç değil. o 200 bin reel bir kazanç değil ki.

aynı araba örneğini verme sebebim şu. 500 bine opel corsa aldı 700 bine sattı. 200 bin kar ettiğini düşünüp onu harcadı. elindeki 500 binle daha eski bir araba almak zorunda. ya da eline 700 bin geçti. 200 bin kazandı diyelim. bu kazançla daha iyi bir araba alabiliyor mu? hayır.

toplum içinde sürekli arabam, evim değer kazandı deniyor. bence tek sebebi enflasyon. bunu dikkate almıyorlar. aslında o artışlar enflasyondan kaynaklı nominal artışlar.
  • blackkmamba  (09.07.23 14:31:06) 
değer kazandı diyenlerin çoğu enflasyon tabii ama arabası 30 bin dolarken 35-40 bin dolar olanlar vardı. O kazanç bence. Tekrar araba alamazsın ama yurtdışına gidiyorsan cebinde fazladan 5-10 bin doların var.

Bence temelde haklısın insanlar param arttı sanırken parası yok oluyor ama algı yüzünden gidişatı göremiyorlar.

Fakat şu var, insanların çoğu çok basit şekilde parasını tutuyor. Herkes ekonomiden anlamaz ki. Benim gördüğüm birkaç insan buna ek gelir gibi bakıyordu yani banka kkm'de veya altında vs. bekleyecek para yılda x getirecek. (o bile enflasyona yenilmiş olacak) Al-sat işiyle 2x kazanabiliyorsa x'ini tatile, yemeğe bilmemneye harcayabilir. Hayat kalitesini bir nebze yükseltebilir. Elindeki para yine çöp oldu diyebilirsin ama bu yılını kurtardı. Çocuğunun okul parası çıktı. Seneye allah kerim. :D Zaten böyle kısa vadeli yaşıyor çoğu insan(ve devlet)
  • nhk ni youkosu  (09.07.23 14:52:53 ~ 14:53:08) 
kazanç yok diyebilmek için süreye bakmak lazım dediğim gibi. 500’e alıp 700’e 3 gün sonra sattıysa hatta bir ayda bile sattıysa reel getiri var bu örnekte. zaman parametresi olmadan finansal hesap yapamazsınız.

ama amaç araba satıp daha üstünü almaksa yine temel mantık aynı olmakla birlikte alınmak istenen arabanın fiyatına bakmak lazım. araba fiyatı kazançtan hızlı artıyorsa, yetişilmiyorsa bu yöntem yanlış demektir, farklı yatırım araçlarına bakılabilir. tabii bunun garantisi yok, yetişemiyor olabilirsiniz. eldeki kapitalle olmuyorsa ekstra gelir elde etmek lazım. kazanç reel mi diye bakmak için oran ve zaman bilgisine ihtiyaç var.
  • orient blue  (09.07.23 18:27:09) 
mal alırken kazanılır. devamlı sarı sitede f5 yaparak acil satılık, şu şu sebepten diyenlere derhal intikal ediyorlar ve aynı gün ucuza alıyorlar. 50k ucuza almış olsa değerinde satsa. işte olay bu.


  • hunharca ben  (10.07.23 02:31:16) 
Al satçıların çoğu enflasyonu kâr sanıyor bu doğru.

Ama matematik ve ekonomi bilenleri de var. Ya da şanslı olanları.

Sen 600'e aldığın arabayı bir sene sonra 700'e satıyorsan bu kar değil.
Ama bir hafta sonra satıyorsan muhteşem bir kar.

O al satçıların çoğu yukarda da dendiği gibi acil satılık, borçtan satılık denen ya da kazalı, boyalı, değişenlı piyasanın biraz altında olan ilanlara koşuyor.

arabayı atıyorum 600'e alıyor, arabanın piyasası 650 diyelim.
Ertesi gün 640'tan ilan koyuyor. paaarlıkla 610'a bırakıyor. Bir günde 10bin kar yaptı adam. Bu en kötü en acemisi bu arada.

Özellikle çok giden lüks segmente yakın araçlarda, BMW, Mercedes, Passat gibi biraz kusurlu bir araç alıp ucuza, toparlayıp üstüne kar koyup 1 haftada %20-30 karla satmak kolay, özellikle sanayide tanıdığı varsa.

kazalı spor arabayı, 1'e alıp, daha çekiciden indirmeden ilana koyup kazalı haliyle 1200'e aynı gün satan adam var ne kazanmaması:)

Doğru araba kategorisinde olmak lazım. 3 kategoride çok kazanıyorlar.

-Lüks meraklıları. Adamın biraz parası var, bmw istiyor ama alamıyor. Biraz hasarlı aracı onarıp onun alabileceği bütçeye satarsan (çakallıktan bahsetmiyorum, aracı onarıp hasarıyla söyleyerek satanlar var) direkt atlayacak çok insan var sırf bmw'ye biniyorum demek için. Bu değişmez türkiye'de.

-"Ayağımı yerden kessin" diye ilk defa araç alacaklara özel fiat egea, renault clio tarzı araçları toplarlayıp satanlar çok kazanıyor. Bunlar ufak karlarla sürümden kazanıyor. Türkiye'de çoğu insan için yok sağ kapı değişmiş, yok şanzıman yenilenmiş umrunda değil. Havayastığı yerinde, emniyet kemeri çalışıyor, motor ve yürüyen sağlam tamam... Kusurlarını bildiği sürece her arabayı alır bu durumda birçok insan fiyatı uygun diye.

-Ticari araçlar. Doblo, rifter, minibüs vs tarzlar. Burada da arabanın çarığı çürüğü önemli değil. Yolda bırakmadığı sürece tamam. Adam zaten arkaya çuval çuval mal atıp taşıyacak arabanın canına okuyacak, ucuz olduğu sürece bu adam da her arabayı alır. Burası da hareketli bir pazar.

Piyasanın %20 altında bir araba bulup, bir hafta içinde piyasasının %10 altına satabilirseniz, %10 kâr edersiniz yatırımınızdan kabaca. Bunu da sürekli yaptığınızda güzel bir nakit sermaye döndürürsünüz elinizde. Mass bir modelde çok zor değil bu tarz araç bulmak.

Ama kolay değil tabii. Nasıl kazanıyorlar sorunuza bir örnekti bu.
Yoksa türkiye otomobil piyasası milletin birbirini ayakta uyuttuğu bir piyasa. Uyanık olmayan fena para yakar.
  • anten  (10.07.23 10:27:22 ~ 10:38:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.