[]

BES Getirisi Değerlendirmesi

Bu bes hesaplarındaki getiriyi nasıl ve neye göre değerlendirmemiz lazım ? Bunun için belli bir standart var mıdır ? Yani bu bireysel emeklilik sisteminde durarak iyi mi ettim kötü mü ettim tam yorumlayamıyorum.

2014 senesinde girmişim bu sisteme. Yüzde yüz hisse fonundayım. Hatırlıyorum 150 lira ile başlamıştım zaman içinde arttı biraz ve şimdi 400 lira ödüyorum aylık. Bugüne kadar ödenen katkı payı 31.000 TL, katkı payı getirisi ise 216.000 TL olarak gözüküyor. Bu getiri oranı iyi midir yoksa işte her ay altın falan alsaydım aynı paraya daha mı iyi olurdu ? Bu arada ödenen devlet katkısı 8000 lira devlet katkısı getirisi ise 13.500 liraymış.


 
Hisse senedi için aşağıda linkini verdiğim yerden "şu tarihte şu kadar aylık ödemeyle şu tarihe kadar düzenli x hissesi alımı yapsam bugün ne kadarım olurdu" tarzında hesapları yapabilirsiniz.

www.temettucu.com
  • akhenaten  (06.07.23 15:47:01) 
Örneğin temmuz 2014'te aylık 150 tl ile sasa hissesi almaya başlasanız ve yıllık enflasyon oranında alım bütçesini artırsanız ayrıca gelen temettüleri yine sasa hissesine çevirseniz bugüne kadar 30.295 lira ödemiş olacakmışsınız ve elinizdeki hisselerin bugünkü değeri 4.288.179 tl olacakmış.


  • akhenaten  (06.07.23 15:52:40) 
@akhenaten

linkteki site muhteşem bişeymiş. Bu bes denen olayın da pek bi numarası yokmuş oraya bakarsak. Kendimi yormuşum bu kadar sene. Neyse sigara parasına birikim yaptık diyelim.
  • messor  (06.07.23 16:02:07) 
Ama sasa uç bir örnek, çok hızlı bir yükselişi oldu. Siz muhtemelen 2014'te ben sasa alayım demezdiniz. Mesele yatırım olunca en iyi diye bir şey olmuyor, her zaman daha iyi bir seçenek var. Paranızı ayırın da, önemli olan o. Benim de bes'im var şahsen. Bugün bunlara kafa yoracak enerjim yok çünkü :D


  • akhenaten  (06.07.23 16:07:32) 
bes zaten adı üstünde bir emeklilik sistemi. insanlar her ay 300-500 lira atıp neden 2 sene sonra bir araba parası çıkmasını bekliyor buradan anlamış değilim. sadece para atayım değerlensin çekeyim diyorsanız gidip borsaya yatırım yapın zaten.

sen doğru olandan ilerlemişsin ama yabancı hisselere ağırlık verebilirdin 2018'den sonra. çünkü dolar-tl dengesi 18'den sonra bozuldu gitti. yabancı teknoloji fonları, sağlık fonları, altın vs fonları zamanına ve piyasasın göre 6 ayda bir değiştire değiştire ilerleyenler var. ben şahsen 3 senedir içindeyim ve çok geciktiğimi düşünüyorum daha genç olmama rağmen. bir arkadaşım var 33 yaşında 24'ten beri düzenli yatırım yapmış ilk 2 seneden sonra da sürekli fonları değiştire değiştire ilerliyor. başlangıçta 250 lira ile başlamıştı şu an 2000 ile devam ediyor mesela geçen random bir hesap yaptırdık böyle giderse 56 yaşından sonra 10 yıl boyunca aylık bugünkü parayla 17bin lira mı ne maaş alacak mesela. ee zaten kendi maaşı da varken falan baya rahatlarım diyor. yeri gelince abd hisseleri yeri gelince altın sürekli fonları değiştirmek piyasaya ona göre hareket etmek lazım. ben doların 29'da falan duracağını görsem hepsini tr hisselerine çevirecem mesela ama kkm yüzünden mb'ye para basma yükü bindi o da enflasyon olarak döneceği için 31-32 mi olur göremiyorum önümü.

sonuç olarak bu bir emeklilik sistemi. aylık prim yatırır gibi devam etmek + düzgün fonlarda kalmak tek mevzu. ama siz 2014'te aylık 75$ yatırırken şimdi 15$ yatırıyormuşsunuz bu da mantıklı değil. min 75 ile devam etmenizi önerirdim.
  • avatar is back  (06.07.23 16:35:41 ~ 16:40:10) 
@messor hocam, gayet iyi bence. böyle devam et. kar topu etkisini göreceksin. hisse senedinde kalmaya devam et. aylık ödemeni artırarak devam et hatta. müthiş iş çıkarmışsın. bileşik getirinin gücü çok korkunç. 15 yıl sonra inanılmaz paraların olacak.

spesifik olarak x bir hisseyle kıyaslamak dünyanın en saçma şeyi sakın o tuzağa düşme.

aynen devam çok doğru yoldasın!
  • yazar yazmaz yazan yazar  (06.07.23 16:39:08 ~ 16:41:03) 
Bence gayet güzel getiri devam et


  • Topalordek  (06.07.23 17:40:26) 
Eyvallah çok sağolun. Aynen böyle devam ediyorum zaten bir aksilik olmazsa 56 yaşına kadar. Epey süre var daha çok birikim olur heralde.


  • messor  (06.07.23 21:26:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.