[]

yatırım kararı

normalde her ay bir miktar, olabildiğince altın alıyoruz. ev fiyatları yükseldiği için ev kredisine girmedik. altın bozup arabayı yükseltmek de mantıklı gelmedi. kardeşim ufak tefek hisse senetleri alıyormuş uzun vadede. ancak altın-döviz mi yoksa hisse mi daha faydalı bu dönemde bilemedim. siz paranızı nasıl değerlendiriyorsunuz?




 
uzun vadeyse hisse tabii ki ama araba ve ev her şeyi solluyor.


  • yazar yazmaz yazan yazar  (03.07.23 08:50:43) 
Borsa işi sıkıntılı ve risklidir. Küçük yatırımcıyı çok çarparlar. Ama getirisi görece yüksektir. Tersi olursa, götürüsü de yüksektir. Altın, her zaman garanti yatırımdır.

Ben olsam altını tercih ederim. Yatırım tavsiyesi değildir!


.
  • kartallar yuksek ucar  (03.07.23 09:23:22) 
hiçbir yatırım garanti yatırım değildir. altın ve döviz bile. Türkiye'de doğru bilinen yanlışlardan maalesef bu. Şu grafikte son 1970'lerden itibaren altın grafiğine bakın.

www.investing.com

Altın 1980'de zirveyi görmüş sonra düşüşe geçmiş, 1980'deki fiyatına ancak 2005'ten sonra ulaşabilmiş. yükselişe geçmesi de 2015'leri bulmuş. Ki orada bile inanılmaz düşüşler var. Ki burada dolar enflasyonunu falan da hesaba katmak lazım.

O yüzden yatırımı tek bir yere bağlamaktansa sepet yapın diyenleri haklı buluyorum ben. Yani risk algınıza göre elinizdeki parayı dağıtın derler. Kimisi az miktarda hisse alır yüksek miktarda altın alır, kimisi yüksek riski tolere edebilir. Bol hisse az altın döviz yapar gibi gibi.

Bu konuda özlem denizmen'in para durumu sayfasını tavsiye ederim.
www.paradurumu.com

Elinizdeki parayla risk durumuna göre, getirisine göre yatırım yapabileceğiniz bir sürü enstrüman var. Mesela:
www.enuygun.com

Elbette yatırım yaparken belli terimleri bilmeniz lazım. Şunlar gibi:
akillibutce.com

Şimdi bunlar kafanızı karıştırmasın. Ben kendi gözlemlerimi de paylaşayım.
Borsa deyince sadece yerli borsayı düşünmeyin mesela. Artık midas gibi aracı kurumlarla yabancı borsalara da yatırım yapmak mümkün.

Türk borsası biraz irrasyonel davranışlar sergileyebiliyor bana göre çünkü yatırımcılar kulaktan dolma bilgilerle hareket ediyor, o yüzden anlamsız yükselişler tuhaf düşüşler oluyor. Yine de doğru şirketleri bulanlar birkaç yıllık periyotlarda aşırı para kazanabiliyor. Ama borsa için biraz finansal okuryazarlık edinmeniz lazım.

Benim düşüncem, parasını değerlendirmek isteyen ama bu konuda bilgisinden emin olmayan insanlar için yatırım fonları daha kolay öğrenilebilecek bir enstrüman.

Yatırım fonunun mantığı şudur kabaca. Aracı kurum bir fon açar. İnsanlar bu fona paralarını koyarlar. Ortada büyük bir para havuzu olur. Fon yöneticisi bu büyük meblağı yönetir, artırmaya çalışır. Böylece en azından paranızı bu işi bilen biri yönetir.

Fonların belli temaları olur. Adından anlarsınız zaten, bazısı yabancı hisse senetlerine yatırım yapar sadece, bazısı sağlık sektörüne yatırım yapar, bazısı sadece altına yatırım yapar, bazısı bankacılık sektörüne gibi gibi, bazısı karma fondur herşeyden karışık gider, bazısı düşük getirili ama düşük risklidir, bazısı yüksek getirili ama yüksek riskli....

Fonlara bankaların uygulamaları üstünden bile katılmak mümkün. Elbette fonların da riskleri var, fonlar da düşük performans gösterebiliyor, zarar ettirebiliyor. Ama paranızın tamamını tek bir yere bağlamak yerine bu şekilde çeşitlendirmek istediğinizde iyi bir seçenek sunabilir.

Fonlar hakkında bilgi almak ve detaylı performanslarını görmek için www.tefas.gov.tr'ye bakabilirsiniz.

Özellikle uzun dönemli performanslarına bakın ve altın/döviz karşısında ne kazandırmış onu inceleyin.

Ama yine de bilmediğiniz, anlamadığınız yatırımları yapmayın sırf biri söyledi diye. Bu içerik de genel bilgi amacıyladır, bir yatırım tavsiyesi niyeti yok yani.
  • anten  (03.07.23 10:11:12 ~ 13:56:19) 
altın her zaman kazandırır bilinen en buyuk yanlislardandir; dikkat etmekte fayda var. not:ytd


  • sweetoffice  (03.07.23 13:26:12) 
Altın, dolar fiyatı baskılandığı için görece az artıyordu. Ancak şu saatten sonra dolar ile birlikte yükselecektir. Yerel seçimlerden sonra, coşacaktır.

Türkiye'de borsa işinde çok manipülasyon ve 3 kağıt var. Küçük yatırımcıyı harcarlar.

yatırım tavsiyesi değildir. Altın düşerse veya borsa çok çıkarsa, kulaklarım çınlamasın :)




.
  • kartallar yuksek ucar  (03.07.23 13:58:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.