[]

Yurt Dışı Borsalara endeksli yatırım fonlar vs Yabancı Borsalara yatırım?

Merhabalar,

Son günlerde özellikle Amerikan borsalarına yatırım revaçta ancak bu konuda gerek aracı kurum azlığı gerekse vergi konusundaki belirsizlik insanı ikileme düşürüyor.

Bir süredir Türkiye'de kurulmuş olan ancak yabancı hisse senetlerine yatırım yapan yatırım fonlarından alıyorum, özellikle döviz yükseldikçe bu fonların da getirisi yükseliyor, Gidip aracı kurumlardan yabancı borsalardaki hisse senetlerini almak yerine bu yerli fonlara ağırlık vermenin bir dezavantajı var mı?

Fonun getirisi TL olarak hesaplanıyor ancak döviz yükseldikçe getiri TL bazında yükseliyor, yani teknik olarak yine döviz bazlı bir kazanç söz konusu, diğer taraftan yerli yatırım şirketlerinin fonları olduğu için de vergi konusunda da kafa karıştırıcı bir durum söz konusu değil, bana bu fonlara yatırım yapmak gidip aracı kurumlar üzerinden yabancı borsalara yatırım yapmaktan daha makul geliyor ama belli ki bir detayı atlıyorum gibi düşünüyorum.

Bilgili ve ilgili arkadaşlardan cevap alırsam pek güzel olur.

 
Evet, daha makul. Bu konuda haklısın.
Yalnız şu var.
Bu aralar Dolar yükseldi. Amerika Borsaları da hareketliydi.
Sonuçta senin fonlar çift taraflı kazandırdı.
Hep böyle sürecek beklentisine kapılma.
Düşer, yükselir, stabil gidebilir. Onlara da hazırlıklı ol.
  • Mirket  (02.07.23 18:21:24) 
vergi konusu neden belirsiz? kendiniz beyan edeceğiniz için mi?

ben doğrudan yabancı aracı kurum ile 2-3 yıldır amerikan borsasında kendim hisse alıyorum. o dönem araştırdığımda yabancı hisse fonu bana mantıklı gelmemişti ama detayını hatırlamıyorum. fon sepetimde küçük miktarda yine de var şu an. ama borsaya ayırdığım kısım yabancı borsada.

bu arada artık yerli şirketler de (midas vs) çıktığı için bence süreç daha kolay.
  • wct3 org  (02.07.23 21:02:33) 
@anlatamıyorum, yabancı borsalarda işlem gören hisse senetlerinden elde edilen karlardan da vergi ödenmiyor mu? Türkiye'de %10 olan bu vergi Amerikan borsalarında %30 diye biliyorum yanlış mı biliyorum?

@wct3 org, Türkiye'den Midas benzeri aracı kurumlarla yaptığınız yatırımlarda, yerinde vergi kesintisi var ancak bu kesilen verginin Amerika ile Türkiye arasındaki vergi anlaşması nedeniyle Türkiye'deki maliyeye beyan edilmesi gerekiyor diye biliyorum bunun da nasıl yapılacağı ile ilgili hala net bir bilgi yok, herkes bir şey söylüyor, kimisi beyana gerek yok iki ülke kendi arasında mahsuplaşıyor derken kimisi aracı kurumdan alınan vergi kesintisi belgesinin onaylı bir kopyasının Maliye'ye beyan edilesi gerektiğini söylüyor, herkes farklı bir şey söylüyor yani, karışıklıktan kastım bu.
  • solo  (02.07.23 21:45:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.