[]

her ay farklı bir şirketten hisse almanın uzun vadede ne zararı olur?

bist100 içerisinde yer alan şirketlerin her birinden sırayla her ay cüzi bir miktar (100-200 USD) hisse almanın ve bunu uzun yıllar devam ettirmenin ne gibi dezavantajları olabilir?




 
"her birinden" almanın hiç bir getirisi olmaz. Seçtiğiniz 3-5 belki 10 adet hisse almak mantıklı olabilir.


  • halanne  (02.07.23 15:36:27) 
Alırken ve satarken boşuna komisyon (Eğer ödüyorsanız), gereksiz geniş portfolyo dağılımı. Neden direkt sepet şeklinde bu hisselere yatırım yapan fonlardan birini almıyorsunuz onun yerine?


  • salihdt  (02.07.23 15:38:31) 
alırken ve satarken ödenen komisyon ortalaması binde 2 kadar, göz ardı edilebilir meblağ.


  • halanne  (02.07.23 15:40:12) 
Bist100 çok büyük bir havuz. Hepsinden almak da kabaca rulet masasındaki bütün sayılara para koymak gibi. En fazla 8 10 şirket seçip bunlara yatırım yapmak en mantiklisi. Ama sizin için bence yukarıda da belirtildiği gibi fon almak daha makul görünüyor. Ayrıca kullandığınız bankanın yatırım bülteni olur. Örnek portföy ödetir düzenli olarak. Oradan da seçebilirsiniz.


  • allah yazdiysa bozsun  (02.07.23 15:57:31) 
Senin için gözümü kapatıp BIST100'de bir kağıda parmak bastım. HURGZ çıktı.

!0 yıl önce bugün bir hissenin fiyatı 0,38 Dolarmış
Bugün bir hissenin fiyatı 0,14 Dolar.

Yani Dolar bazında hisse başına 0,24 Dolar, yani %63 zarardasın.

Dolar dediğin için Dolar bazında baktım. Başka kağıt ismi verirsen onlara da bakabilirim.

Sözün özü, 'Hisse al-Tut, Trade yapma diyenler niye böyle der bilmiyorum. Türkiye'de hisse alıp tutmak çok mantıklı bir yatırım şekli değil bence.

Tabi Trade yapmak için de bilmek lazım. O ayrı.

Ayrıca fon öneren arkadaşların, bunu neye istinaden yaptıklarını bilmiyorum ama Tefas'ın sayfasına girip Fonları getirilerine bakarsak şemsiye fonlar hariç diğerlerinin getirilerinin ortalamasının çöpe yakın olduğunu görürüz. Şemsiye fonlarını da alabilmek için NİTELİKLİ yatırımcı olmak gerekiyor :)

Ben aracı kurum bültenlerinin esinlenme için uygun olacağını ama yeterli olamayacağını düşünüyorum. Düşünsenize, bülteni hazırlayan hep başaran biri olsa niye bülten hazırlamakla vakit kaybetsin ki?

Bir de 100 endeks 10 senede ne yapmış diye bakayım dedim.
10 sene önce bu tarihte 358 dolarmış
Bugün 221 dolar.
100 endeks ortalamasında da kayıp büyük.

@orient blue' nun dediği gibi kazandıran fonlar da, kazandıran hisseler de olmuş. Ama müneccim değiliz ve ortalamalar iç açıcı değil.

Not: Gördüğün gibi bir tavsiye yok. Sadece rakamları koydum ortaya.
  • Mirket  (02.07.23 16:08:22 ~ 16:43:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.