[]

Fantastik Kurgu Edebiyatına Giriş 101

Fantastik kurgu okuyan biri değilim.

Lakin küçüklüğümde Dragonlance serisinin bir iki kitabını okumuş ve hatta arkadaşlarımla düzenli olarak Dungeons&Dragonsun rol yapma oyununu orijinal referans kitapları ve zarları ile oynardık. Board game diyemiyorum çünkü pek de öyle değildi bildiğimiz gerçek hayat rpsi idi. (Ah o eski güzel günler...)

LOTR'un filmleri dışında da pek bu edebiyata girmedim.(onu da hatırlamıyorum baştan izlesem yeridir ya da okusam)

Şimdi de nerden geldiyse meraklandım en azından şöyle başlangıç seviye çok da uzun bir seri olmayan beni saracak bir şeyleri okuyasım geldi.

Ne önerirsiniz LOTR dışında. Dragonlance'e tekrar başlasam nasıl olur lakin o da büyük bir külliyat.


İngilizce veya Almanca da olur. Şayet iyi Türkçe çevirisi olmayan falan varsa.

 
kral katili güncesi


  • freebird5406_2  (29.06.23 14:20:57) 
yerdeniz uclemesini tavsiye ederim.


  • gule gule  (29.06.23 14:28:45) 
@freebird

Çevirisi nasıl hocam?
  • AlsterWasser  (29.06.23 14:46:33) 
branden sanderson - stormlight archives (şu an 4 kitabı var, devam ediyor):
lotr benzeri, epic fantasy türündeki en iyi seri bence. ama başlangıç izin biraz fazla büyük ve ciddi olabilir.

patrick rothfuss - kingkiller chronicles (şu an 2 kitabı var, devam ediyor):
yine epic fantasy ama daha çok tek bir kahramananın hikayesine odaklanan, inanılmaz iyi yazılmış, atmosferi ve hikayesiyle oldukça saran, başlangıç için daha iyi olabilecek bir seri.

scott lynch - gentleman bastards (şu an 3 kitabı var, devam ediyor):
low fantasy türünde, dünyayı kurtarmak ya da iyiyle kötünün epik savaşları hakkında olmayan, daha dar ama yine de fantastik bir dünyada, bir grup arkadaşın (piçin?) hayatta kalma mücadelesi ve maceralarını anlatan bir seri. fantastik kurgu beklentini ne kadar karşılar bilmiyorum ama bence diğerlerine göre en kolay okunan, en eğlenceli ve en heyecanlı seri bu. en azından ilk kitabı "lies of locke lamora" mutlaka okunmalı bence.

çok ayrıntı yazmaya üşendim ama diğer adaylar da aşağıdakiler olabilir:
Joe Abercrombie - First Law World
Branden Sanderson - Mistborn
Fonda Lee - The Green Bone Saga
  • king lizard  (29.06.23 14:54:23 ~ 15:02:25) 
Valla ben de fantastik kurgu okumazdım hiç ama esasında bir çocuk kitabı olan lois lowry- the giver'ı okuduktan sonra ufaktan Philip K. Dick ile başlasam mı diye duşundüm.


  • Amaranta ursula  (29.06.23 15:14:11) 
kara kilic guzel.


  • alperz  (29.06.23 20:31:12) 
Ölüm kapısı serisi (mRgret weis ve tracy hickman)


  • kisa  (30.06.23 00:21:19) 
yerdeniz, game of thrones. çocuk kitabı demeyecekseniz harry potter olabilir


  • paintov  (30.06.23 00:54:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.