[]

3 katı kira isteyen ve tehdit eden ev sahibi konusunda ne yapılmalı?

Temmuz 2021’de 3100 ₺ ile oturmaya başladığım ev Temmuz 2022’deki %25 kira artış sınırı ile 3900 oldu. Bu Temmuzda’da 5000 olacak yine aynı %25 sınırından.

Ancak ev sahibimiz (apartmandaki pek çok dairenin sahibi, apartmanı o yaptırmış, apartmanın adı onun) geçen seneki artıştan beri sürekli eşimi arayıp tehdit edip huzursuz ediyordu. Geçen hafta bu Temmuzdaki zammı konuşmak için buluştuk. Hayatımda hiç bu kadar kötü, kaba, paragöz bir insan görmemiştim.

12.000 vermezsek çıkartacağını, çıkmazsak aşiretini kapıya dayayacağını, karşımızdaki kendine ait boş olan daireye 10 tane adam yığıp bize huzur vermeyeceğini söyleyerek tehdit etti. “Gerekeni yaparım” “yasa tanımam” “istersen dava aç umrumda değil” “evime çöreklenemezsiniz” diyerek bizi tehdit etti.

12.000 yerine 8 teklif ettik, kabul etmedi. Gidecek başka ev yok. Siz olsanız ne yapardınız? Evliyim ve 5 yaşında çocuğum var.

 
Yasalara uygun şekilde kira artışı yapmışsınız, ev sahibinin kendisi ya da birinci derece yakını da eve yerleşmeyecekmiş yani siz eve çökmemişsiniz. Yine de böyle insanlar tehlikelidir, o potansiyeli görüyorsanız çıkın bence.


  • psipsipsi  (28.06.23 21:31:23) 
Bir ülkede yaşıyorsan, yatırım yapıyorsan o ülkenin yasalarına saygı göstereceksin.

Devletin Döviz fiyatlarını tutmasıyla birçok döviz yatırımcısı uzun süre zarar etti mesela, ama yapacak bir şey yoktu. Kimse kimseyi çökmekle suçlamadı.

Mesela ekmek fiyatları da merkezi olarak belirleniyor ama hiçbir fırıncı müşterisine bu fiyata ekmeğime çöküyorsun diyemiyor. Kısaca bu 'Çökme' lafının kiracılara karşı kullanılması edeple bağdaşacak bir husus değil.

Siz üzerinize düşeni yapıp yasal zammı yapmışsınız. Ancak adam ahlaksızlığına devam edecektir ve Adalet maalesef ki çok yavaş çalışıyor. Sonuçta kararı sen vereceksin.
  • Mirket  (28.06.23 21:54:34) 
valla dediği gibiyse 3 kuruş için canınızdan olmayın. Türkiye'de yaşıyoruz norveç'te değil.


  • hold the door  (28.06.23 22:09:21) 
yasa hayatın gerçeklerine uygun değilse bir anlamı yok. yasa diyip geçemezsin. ev sahibi yasal sınırlar içerisinde bile çıkartabilir. ekşideki %25 yapıp geçerim, gerisi beni bağlamaz sözlerine bakma. hem türkiye'de yaşıyorsun hem de yasalar içerisinde bile ev sahibinin yapacağı çok şey var. evden memnunsan anlaşmaya bak. talep ettiği kira da makul. eskiden asgari ücretin 1.1 katına oturuyormuşsun. şu an talep ettiği de aynı.

huzur önemli değilse ya da gerçekten %25 zam ile rahatça uzun yıllar oturabileceğini düşünüyorsan %25 yap geç. ama ev dediğin uzun yıllar oturulacak yerler. ev sahibi şu an çıkaramaz ama max. 2 yıla çıkartır yasal olarak da.
  • blackkmamba  (28.06.23 22:11:12) 
O ev sahibi sizin huzurunuzu çok sağlam kaçırabilir gibi gözüküyor. Yüzde 25 yap geç demek cidden kolay ama yapması zor.

Başka ev bulsanız kirası ne kadar olacak, üzerine taşınma masrafını da hesaplayınca 12k makul geliyorsa adama allahından bul deyip istediği zammı yapacaksınız. Ya da taşınacaksınız.

Şikayetler/bildirimler anonim kalabiliyor mu bilmiyorum, o konudaki kendinizi güvende hissederseniz zamdan 2-3 ay sonra maliyeye şikâyet edin, hesapları incelensin. Siz tabii kirayı bankadan ve konut kirası olarak göndermeye dikkat edin bu noktada.
  • kobuzchu kiz  (28.06.23 22:20:03) 
8bin yatır geç gayet makul


  • bir soru sorcam  (28.06.23 23:33:52) 
Evliyseniz risk almayın ve evden çıkın. Bu kafadaki biri rahat vermez


  • socially awkward  (29.06.23 00:26:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.