[]

Uçak Yolculuğunun Fizyolojik ve Bilişsel Etkileri

Selamlar

Sizce şöyle hissetmek fizyolojik ve bilişsel olarak normal mi? Düşüncenlerini öğrenmek isterim.

Son birkaç yıldır özellikle de uzun uçak yolculuklarında kendimi çok garip, adeta sudan çıkmış balık gibi hissediyorum. İlkin bu bana çok hızlı geliyor, sanki ışınlanma gibi. Uçak gidiyor ama biz aslında bir taşıtın içine binip koltuğumuzda oturuyoruz. Ayrıca o ortamın vücudum üzerindeki etkileri de bana aykırı geliyor. Anlatmaya çalıştığım şey ufak alanlar, rahatsız koltuklardan ziyade bir bütün olarak uçak ortamının tamamı. Yani basınç, sıcaklık, hız vb. İçten içe "Herhalde bunlar homosaphiens bedenimin hiç de alışık olmadığı şeyler, bu yüzden böyle olmalı" diye düşünüyorum. Tropik bir okyanus balığının akvaryumda beslenmesi gibi belki de...?

Diğer bir nokta ise daha çok işin algısal kısmı. Dünya nüfusunu, ülkeleri, farklı coğrafyaları elbette biliyoruz ama uçuş sırasında bunları mümkün olan en net haliyle görmek bende gene bir etki yaratıyor. Mesela Çin'de, Hindistan'da milyarlarca insan yaşadığından haberdarız ama onları gözlerimizle görmedik. Ya da konutlarda yaşıyoruz ama tüm o altyapı sistemlerini, binaları, araçları vb. gözümüzün önünden film gibi 1. özne olarak izlemedik. İşte işin bu algısal kısmı da galiba zihnime kaldırabileceğinden fazla geliyor. Sizce bu normal mi? Bana fazla kaotik hissettiriyor, kendimi onca şey karşısında oldukça küçük ve ufak görüyorum.

 
Hissettiklerin tamamıyla normal.


Ama sana başta çok sınır bozucu gelecek ama düşününce bana hak vereceğin ve uygularsan hayatını kolaylaştıracak bir tavsiye vereceğim: uçakla seyahat etmenin hayatını ne kadar kolaylaştırdığını ve nasıl büyük bir ayrıcalık olduğuna odaklan. Buradan biniyorsun, çok büyük bir aksama olmazsa birkaç saat içinde bambaşka bir şehirde ya da ülkede oluyorsun. Mucizevi bir şey düşününce. Astral seyahatin bir tık altı. Tam olarak bu tarafı seni ürkütüyor, farkındayım, ama bir de korku, endişe ya da üst düzey bir sorgulama olmadan bu fenomene baktığında buyuleniyorsun.


En olmadı free shoptan küçük şişelerde satılan şarapları deneyebilirsin.
  • sekizdokuzon  (27.06.23 21:52:14) 
@sekizdokuzon

Yanıt için teşekkür ederim. Teknolojinin ve mühendisliğin hayatımızı gerçekten de ne kadar kolaylaştırdığını farkediyorum ama bir uçak yolculuğunda benim aklımdan geçenler genelde dünyadaki sayısız milletten insanın çeşit çeşit sebeplerle oraya buraya gitmesi geliyor. Mesela uçağa binerken pırıl pırıl başlıyor çıkışta sayısız çerçöp, plastik, kağıt, yiyecek artığı vb. bırakıyoruz. Terazinin kolaylık kefesini gördüğüm kadar diğer tarafını da görmemezlik edemiyorum.

Şayet teknoloji ve refahın götürüsü doğal bir yıkım olmasaydı, ulaşım için fosil yakıtlar kullanmadan, tükettiklerimiz için birilerinin bedel ödemediği bir sistem kurabilseydik o zaman içim çok daha rahat ederdi. Beni asıl husursuz eden kısmı bu galiba...
  • burka  (28.06.23 21:29:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.