[]

Kredi çekip ev almak için doğru zaman mı?

Ailecek biraz birikmiş döviz/altın falan vardı elimizde, üstüne de benim adıma kredi çekip bi ev alalım dedik. Geçen hafta konut kredisine başvurdum, onaylandı ekspertiz geldi falan bugün de imzayı attım. Tapu işlemleri bayramdan sonra halledilecek.

Dün twitterda gezerken bu ekonomist isimli saçma sapan hesaplardan biri kredi çekip ev alın gibi bi şey demiş, millet de dalga geçmiş onun zamanı geçti diye. Bankalar zaten kredi vermiyor demişler, bazıları da direkt şimdi kredi çekilecek zaman değil demiş.

%2,6 oranla 720 bin çekiyorum. 20-21 bin geri ödeme olacak. Aylık ödemenin bir miktarına annemler yardım eder, bi miktarını ben öderim. 1 milyonluk ev alıyorum. 5-6 bin lira da kira getirisi olur tahmini. Sizce mantıklı bir eylem mi şu aşamada?

 
alınır


  • jelly bear  (23.06.23 17:28:02) 
Almadığın her gün pişman olursun.


  • etna  (23.06.23 18:36:14) 
Mantıklı, çok mantıklı.
3 ay önce alsaydınız daha iyiydi ama şu anda da gayet doğru bir hareket.

  • michael_knight  (23.06.23 18:37:34) 
Konut öyle bir süreçte ki; aldıktan birkaç ay geçmeden "iyi ki almışım" dersin. michael_knight'a kesinlikle katılıyorum 3-4 ay önce ciddi anlamda fiyatlarda iskonto vardı ve konut kredi faizleri örneğin Akbank için 1,79'du ancak yine de geç değil.

Örnek olarak Şubat 2023'te baktığımız 2+1 daire fiyatına aynı sitede şu an 1+1 alabileceğimiz şüpheli. Mart 2023'te aldığımız daireye daha taşınamadan (3 ay sonra taşınacaktık) aldığımız fiyatın 200K fazlasına aynı binada daire satıldığı bilgisini aldım.

Kısacası emlak konusunda geciktiğim her gün bana zarar yazdı, fırsatlar kaçtı. Yalnız kiracına çok dikkat et, daire fiyatlarını doğrudan etkileyen bir unsur durumuna geldi.

Yatırım amaçlı alıyorsan zaten kredi faizinin önemli bir kısmını kira karşılıyor oluyor. Yapabildiğin kadar ara ödeme yapmanı da tavsiye ederim faizden çok ciddi tutarlarda tasarruf edersin. Hayırlı olsun.
  • Lethe  (23.06.23 19:51:48) 
Dün Halkbank'tan 1.29 faiz oranı ile 300 bin kredi kullanarak ben de 1 milyon lira değerinde bir ev aldım.Tapudan sonra laf arasında yatırımlık olduğunu belirtince emlakçı direk 1.3'ten ilana koyabileceğini söyledi. Doların faizin tavana ulaşıp hız kestiği gün taşınmazlar yine çıldıracaktır. Önümüzdeki dönem için ev almanın en uygun zamanının şuan olduğunu düşünüyorum. %3 faiz oranı ile %90 kredi bulabilsem dahi şuan saldırırdım açıkçası.


  • onepointzero  (24.06.23 09:04:12) 
1 milyona ev nerelerde var ki


  • ShadowOfMoon  (24.06.23 11:46:27) 
@ShadowOfMoon

Eskişehir'de Osmangazi üniversitesi yakınında.
  • nundu  (24.06.23 12:37:52) 
2.6 kötü oran değil ayrıca her zaman için o konutu satıp krediyi erken kapatma, ya da faizler düşerse yeni kredi çekmek gibi şansların var. aylık taksidi ödemekte güçlük çekmeyeceğine inanıyorsan hiç düşünme bile.


  • orpheus  (24.06.23 15:52:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.