[]

Google maps için şu gelişim gerekli değil mi? Ya da var mı?

Örneğin 80 km bir yol gösteriyor, yolun bazı kısımları trafik yüzünden koyu kırmızı bazı yerleri yeşil. Ve yolun her bir metresini o anki şartlar altında hesaplayarak süreye endeksliyor. Halbuki rutin olarak saat 6da trafiğin olduğu kısım 7 de yeşile dönecek. Özetle ilerideki davranışları da yolun kalan kısmına güncelleme olarak atmak yerine belki yolu kmlere bölerek her bir kmyi ulaşıldığı zamanın şartlarına göre hesaplaması için bir geliştirme yapılıyor mudur? Tabi burada yapay sinir ağları-büyük veri ikilisi kullanılması kaçınılmaz.




 
Aplikasyondaki navigasyon kısmında bunu kullanıp kullanmadıklarını bilmiyorum, kullanmadıklarını tahmin ediyorum.
Ama web'den google maps'e girip bir rota çizdiğimde günü ve saati seçebiliyor ve ona göre trafik durumuyla ilgili bir tahminde bulunuyor.

Maps'ten baktığım yol o an 20 dakika görünse de sabah trafiğinde 40-60 dakika sürebileceğini söylüyor.
  • michael_knight  (22.06.23 20:09:22) 
Bunu yapıyor aslında, siz bir rota çizdiğinizde tam o an için canlı trafik verisine dayanarak süreyi hesaplıyor ve yolun hangi kısımlarının sıkışık ya da akıcı olduğunu gösteriyor. Bunu yaparken henüz varmadığınız noktalarda canlı veri ile tarihsel veriyi karşılaştırıyor ve bir ortalama alıyor olması lazım. Rotada ilerledikçe önünüzdeki yolla ilgili bu veri akışını canlı tutuyor.

Şöyle bir şey buldum hızlıca bakarken;
blog.google
  • orient blue  (22.06.23 22:13:50) 
@michael
Aplikasyonda da aynısını yapıyor da, benim demek istediğim o değil. Kısa mesafeler için bu çok farketmez ama uzun mesafelerde bu durum çok değişkenlik gösterebilir.

  • Unde bach canim  (22.06.23 22:15:38) 
sizin dediginiz durum anladigim kadariyla gelecekteki bir an icin tahmini trafik durumunu ilk rota hesaplarken dikkate alip almamasi sanirim.

kisaca google maps bunu hesaba katmiyor. rota hesaplanirken tek bir zamana gore trafik durumunu degerlendiryor. ornegin almanyadan izmire rota hesaplatmistim, bana canakkale tarafinda trafik gosterdi ve kirmizi olarak isaretledi. ama ben nerdeyse 24 saat sonra orda olacam oraya vardigimda o trafikten eser kalmayacak. ama uygulama sanki simdi orda olacakmisim gibi orada gecikme isaretledi.

bunu hesaplamiyorlar, cunku dinamik olarak hesaplamayi tercih ediyorlar. bunu hesaplamak uygulamada performans yukunu arttirabilir. ama son guncellemeler ile geldiyse bilemiyorum yine de.
  • emrahday  (23.06.23 11:36:00 ~ 11:36:53) 
@emreday
Tam olarak bunu demek istedim aslında.

  • Unde bach canim  (23.06.23 12:21:26) 
bu zaten yapılıyor bence. örnek olarak gebzeden watergarden avm ye bir rota hesaplatabilirsiniz.

süre 30dk sürecekse, 30 dk içerisinde ataşehire yaklaştıkça bir trafik var, kırmızı gösteriyor.

ama kalkış yerini tutup da kayseriye çekerseniz, gece yarısı trafik olmadığı için orası akıcı gözüküyor.
  • obarey  (23.06.23 14:45:18) 
@obarey
Hocam sizin dediğiniz güncelleme, ben onu sormuyorum. Yapay zeka ile eski verilere bakarak (büyük veri-yapay sinir ağları) 1 saat sonra varacağım yerin 1 saat sonra yeşile döneceğini bilerek ona göre süre tahmini yapmasından bahsediyorum. Eski verilere dayanarak kahinlik yapıyor mu diye soruyorum özetle.

  • Unde bach canim  (04.07.23 10:41:20) 
tamam işte onu diyorum ben de. Normalde bir saat seçerseniz o anki trafik durumunu geçmiş verilerden tahmin ediyor.

Yakın mesafe seçilirse anlık dataya bakıyor evet ama uzun mesefe seçilirse, sizin oraya varış zamanınızdaki oradaki tahmini trafik göze alınarak bir süre tahmininde bulunuyor.

Bunu da nasıl anladım mesela istanbu-istanbul rotası gece saatlerinde seçildiğinde yol boş gözüküyor. Ama ankara dan sabaha karşı yola çıkıp istanbuldan bir destination seçildiğinde ve istanbula girilen an işe gidiş saatine denk geliyorsa o zaman kırmızı çiziyor oraları. Siz yola çıktığınızda boş diye boş göstermiyor yani.

Merak ettiğiniz de bu değil mi?
  • obarey  (04.07.23 12:07:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.