[]

banka kredileri

kredilerle ilgili birkaç merak ettiğim şey var.

- bir banka %40 mevduat faizi bildirisi göndermiş. bu çok düşük değil mi? bu enflasyon oranlarında neden %40 faize yatırsın insanlar?

- kamu bankaları kredi vermiyormuş. enflasyonu düşününce anlıyorum ancak nasıl döndürüyorlar bankayı? asıl gelir kaynağı krediler olan bankalar nasıl batmıyor? hoş kredi verse batması hızlanır ama nasıl gelir elde ediyorlar?

- özel bankalar da aynı durumda mı? insanlar kredi yok derken sadece devleti mi kastediyor? sonuçta faizi arttıramadığı için vermiyor. ama yüksek faizden özel bankalar veriyor mu? mesela onlar 2 milyon ev kredisi verir mi? onlar da vermiyorsa onlar nasıl döndürüyor şirketi?

- özel bankaların oranları da bakınca enflasyonun altında değil mi?

 
- dünyanın her yerinde mevduat faizleri enflasyonun altındadır, üstünde olsa herkes parasını faize koyardı ve kısır döngüye girilirdi. Ancak bizde enflasyon/mevduat faizi makasının bu kadar açık olmasının sebebini sanırım herkes biliyor. Herkes finansal araçlara hakim olmadığından, risk almak istemediğinden, finansal tablo okumayı bilmeyip borsaya giremediğinden vesaire çokça sebepten ötürü parasını mevduatta değerlendiriyor.

- kamu/özel bankalar kredi veriyor mu bilmiyorum ama çok çok basitçe bankaların para kazanma yollarından biri şu; mevduat müşterisinin parasını alır ve yıl sonunda %40 öder. Bu müşteriden aldığı parayı kredi almak isteyene %50 ile satar, aradaki 10 puan bankaya kalır. Enflasyonla bir ilgisi yok yani (dolaylı yoldan var da basitleştirerek anlatıyorum) bankanın para kazanmasının, o her şekilde borç/alacak arasındaki makastan para kazanır.

- evet altında, dediğim gibi enflasyonun üstünde mevduat getirisi olamaz zaten.
  • orient blue  (20.06.23 17:45:11 ~ 17:46:07) 
1. %40 epeyce iyi. Enflasyonun altında kalıyor dahi olsa, daha iyi getirisi olan bir yatırım aracı bulamadığın sürece en iyisi bu.

2.Görev zararı yazarlar. Vergiler öder.

3. Ticari kuruluşlar bazı dönemlerde zararı tolare etmek zorundadırlar. Zarar ediyorlarsa öyle düşünülerbilir. Ancak onların mevduatlar dışında da borçlanma yolları vardır. Dış kaynaklardan para bulabilirler mesela. Ya da Merkez Bankasından borçlanabilirler. Hani şu 8,5'a düşmüş olan faiz var ya. O borada devreye giriyor işte. Ama 8,5'dan alıp şu fiyattan satıyorlar deme. Başka regülasyonlarla devlet özel bankaların da hava borusunu elinde tutuyor.
  • Mirket  (20.06.23 18:01:19) 
Kim bu yüzde 40? İş bankası 20 falan veriyor.


  • prole  (20.06.23 20:53:27) 
yapı kredi bildirim göndermiş.


  • hknty  (20.06.23 21:11:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.