[]

30 yaş üstü ikinci örgün üniversite deneyiminiz oldu mu?

33 yaşında yks'ye girdim. yıllardır çalıştığım bir branş var. şimdi amacım onu okumak. kendi branşımdan 80 küsürlerle atanamadım. yıllardır da kpss çalışmaktan usanınca ve çalıştığım işime çok alışınca şansımı denemek istedim. yine o bölüme puanım yetmez bence ama umutsuz da değilim. ola ki gerçekten tutturursam 34 yaşında üniversiteli olmuş olacağım. bunu sormamın nedeni yaş'tan dolayı rahatsızlık değil ki zaten genciz. benim merak ettiğim şey çalışma hayatına atıldıktan ve alıştıktan sonra üniversite yaşantısı, adapte olma durumu, para kazanma durumu vs çok bocalanacak şeyler mi yoksa gayet keyif alarak çok sorun yaşamadan mı okudunuz?

sadece kendi şehrimi yani istanbul'u tercih edeceğim. başka şehir maddi açıdan çok külfetli hatta imkansız olur. istanbul'da da aile evinden en kötü yakın akraba olan ilçelerdn gidebileceğim yerleri seçerim. yani zaten çok kısıtlı bir tercih seçeneğim olacak ama olur da tutarsa diye merak da ediyorum kazanırsam nasıl olacak vs...


 
Açıkçası örgün eğitimle 8-6 çalışma olayı pek uymaz gibi. İkinci öğretim olarak işyeri bir esneme sağlarsa olabilir (mesleğiniz var ve partime çalışmayacağınızı düşünerek söylüyorum bunu).
Onun dışında hafta içi her gün gitmezseniz de (devamsızlık hakkı esnekse) çok zorlamaz. Aksi durumda sıkabilir ve nerden başladım bu okula diyebilirsiniz. Mesleğiniz ne bilmiyorum ama teknik bir iş yapıyorsanız da çalışmış ve çalışıyor olmak derslerde size bilginizi kullanma noktasında pratik olarak rahatlık sağlar.
Bu arada hiçbiri olmazsa ve alternatif olarak paralı uzaktan eğitimde bölümünüz de mevcutsa hoca ahmet yesevi üniversitesi var. Online eğitim ve istanbulda sınav imkanı var. Tek handikapı diploma üstünde “uzaktan eğitim” yazması, yök kararı nedeniyle.
  • Unde bach canim  (18.06.23 23:02:31) 
Deneyimim olmadı ama bu yola girme derim. Çok büyük bir risk. Küçük görmek için sòylemiyorum. Markette kasiyer olman daha iyi bir seçenek. Hem para kazanırsın hem tecrübe.


  • dissendium  (18.06.23 23:24:48) 
Deneyimim yok ama eğitimde kalite çok düştü. Beklediğini bulamama ihtimalin çok yüksek. Şu an üniversite okumazdım eğer liseyi yeni bitiren biri olsaydım.

Eğitimin kaliteli olduğu bilkent, koç, sabancı gibi bir okulda okumayacaksan ve %100 iş garantin yoksa değmez.
  • roe  (18.06.23 23:40:58) 
Çalıştığım firmada biri 38, diğeri 41 yaşında iki kişi lisans tamamlıyor. Firma imkan sağlıyor, gün içinde okula gidip geliyorlar. Bu tarz bir işin varsa tadından yenmez çok kolay okursun. Mevcut bir yerde çalıştığınızı düşünerek bu soruyu sorduğunuzu düşündüm.


  • useless  (18.06.23 23:44:41) 
@Unde+1
Valla ortada cok fazla cevabi bilinmeyen soru var ancak eger genel olarak ikinci ogretim imkani varsa ve o tercih edilecekse oldukca avantajli durum olur calisan icin. Ozellikle derslerin 5-6 sonrasi olmasi calisan kesime buyuk bir avantaj getiriyor, tabii bunun surekli olmasi elbette zorlar ancak yinde orgun ogretime gore daha tercih edilebilir.

Yok ikinci ogretim degil de orgun ogretim terih edilecekse de bolum oldukca onemli. Atiyorum bazi bolumlerde bisekil devam zorunlulugu ya da surekli bir odev/proje teslim edilme durumu calisani zorlar ancak sinavdan sinava gecme agirlikliysa oldukca iyi olur.

Genel olarak da ben 4 senelik bir ugrasin omrun geri kalanina getirisi goz onune alindiginda cok da takilacak bisey olmadigini dusunuyorum. Yani sana ileride destek saglayacagindan eminsen yardir gitsin.
  • j r r tolkien hayrani  (18.06.23 23:52:43 ~ 23:54:52) 
Kasiyer olma tavsiyesi kişiler de aylar önce bu soruyu sormuştu. Okumak istiyorsan oku. Ben tuttursam okurdum. Bulunduğum bir grupta memur bir kız var, inşaat mühendisliğini kazanmış İstanbul'da memurken, tayinini de kazandığı yere aldırmış. Çok da çalışkan.


  • Kahvedesu  (19.06.23 08:58:57 ~ 09:07:09) 
sorunuzu birebir karşılamıyor durumum, ben çalışmıyorken okumuştum 31-34 yaşları arasında. yaşadığım yerde iş bulabilmek için. bölümün ne olduğuna bağlı olarak çok değişiyor işle beraber yürütme kısmı. ben bir mühendislik bölümünde okumuştum ve sınavı ödevi sunumu vs bir türlü bitmiyordu. ha belki şöyle olabilir, temponuza bağlı olarak dönemdeki derslerin hepsini almazsınız, 4 senede bitmez de 5-6 seneye uzar. işten ayrılıp okuyacaksanız, geçinecek bütçeniz de varsa çok daha rahat okursunuz.
yaşça büyükken insan sorumluluklarının daha farkında oluyor. kendini zaten tanımış oluyor, nasıl ders çalışacağını biliyor. dikkat dağıtıcı unsurları olmuyor. sadece derse odaklı olarak bölümü tamamlarsınız. ben 3 senede bitiricem diye kasmasaydım derece de yapardım o kadar rahat okudum diyeyim.

  • pide  (19.06.23 10:53:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.