[]

ekonomiyle ilgili cevap bulamadigim bir soru: dolarin dusmesi durumunda

maaslar, emekli maaslari vs'de mi dusecek? 10 bin tl maas aliyorsunuz diyelim. e dolar 3 sene sonra diyelim bir mucizeyle 3 lira oldu. aldiginiz 10 bin tl asgari ucret 3 bin dolar yapacak.

isin bu kismi nasil isliyor? tarihte boyle bir sey olmus mu hic sifir atma olayi disinda?


 
Alım gücü yükseleceği için değişen pek bir şey olmayacak. Şöyle geriye gidelim bi ara asgari ücret 1500 TL iken kaç dolar yapıyordu o zaman alım gücü daha yüksekti. Sayıların bi önemi yok


  • olaylar olaylar  (16.06.23 20:40:46) 
3 tlye düşerse -enflasyonn olur maaşları düşürme hakkı doğar, sorun da olmaz zaten
ama gerçek hayattt böyle gerçekleşmez
dolar da düşmez zaten, çok az artar 2003-2013 arası gibi
enflasyon düşük seyreder, maaş artışları olur
en düşük memur maaşı 1500 dolar eder
  • bir soru sorcam  (16.06.23 21:19:52) 
Gerçek hayatta türkiyede bu durumu gerektirecek bir şey hiç olmadı. Aksine akp döneminde dolar 1.5 tan 1.2 ye düştüğü halde asgari ücret hep ilerledi. Bizim gibi fakir ülkelerde zaten bu maaşlar refah geçinmeye değil, minimum geçinmeye endekslendiği için döviz düşse en azından normal ücret alınmış olur.

Ha şu da var. Japonya'da önceden deflasyon olmuş mesela. Bankaya faize para koysan eksi değer ile paran azalıyor
  • Unde bach canim  (17.06.23 02:49:41) 
Doların öyle tek haneli rakamlara düşmesi diye bir şey en iyi ihtimalle bile söz konusu olamaz. Döviz kurunun oynak olması iyi bir şey değildir. Beşte birine düşmesi de beş katına çıkması gibi sıkıntılı bir durum. Hem ekonomide katastrofik bir küçülme (ya da TL'de balon oluşumu) anlamına gelir, hem de ithalat ihracat dengelerini bozar. Burda önemli olan dolar kurunu sabit tutup alım gücünü yükseltmektir. Dolar 25 lirayken asgari ücreti 75bin liraya getirebilmek gibi.


  • synesthesia  (17.06.23 04:06:24 ~ 04:10:55) 
bu zar attığında 7 gelirse ne oluyor diye sormak gibi :D teoride bile mümkün değil. ha olsa evet maaşlar düşer ama bu ihtimali düşünmek gereksiz. dolar yükselip düşmüyor şuan tl düşüyor tüm para birimleri karşısında. hepsi yükseliyor tlye karşı bakarsan... değişim tlde. doların düşmesinden kastettiğin tlnin yükselmesi yani. 7-8 kat yükselmesi de imkansız. ha amerika'ya bi şeyler olur gerçekten dolar düşer, o bizi "o kadar" çok etkilemez. yani euro yine 25-30tl olur sadece dolar değer kaybetmiş olur, bizim paramız değer kazanmış olmaz.


  • konetsu  (17.06.23 06:57:05 ~ 06:57:42) 
abi böyle bir şey matematiksel olarak mümkün değil. doların bir daha 20nin atlına düşmesi mümkün değil. belki 1-2 aylık 22nin altını görebilir.

bu da tam dediğin sebepten ötürü. kimse kimseye 500 dolar öderken bir anda 700-800 dolar ödemeye başlayamaz. başlarsa işsizlikten kırılırız.
  • tchuck  (17.06.23 10:17:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.