[]

Memur maaşlarına ve asgari ücrete yapılan çılgın zamların dayanağı

Nedir? Para bas dağıt mantığı mı var?

Çılgın enflasyon var ama asgari ücret dolar bazında çok yüksek. Bu ilginç geliyor bana


 
Hükümet orta gelir grubuyla düşük gelir grubunu ortada buluşturmaya çalışıyor galiba.
Bu yüzden yıllardır asgari ücret yükseliyor, nitelikli işler yapan memurların ücretleri asgari ücrete göre daha az yükseliyor.

Merak edip baktım.
2000 Temmuz'da asgari ücret 87 milyon TL, 1/4 Öğretmen maaşı 270 milyon TL.
2023 Ocak asgari ücret 8500 TL, 1/4 öğretmen maaşı 15800 TL. Eğer 2000 yılındaki oran korunsaydı öğretmen maaşının 26.350 TL olması gerekirdi bugün.

Eskiden çok az insan asgari ücretle çalışırdı şu an ise bu grup çok kalabalık. Vasıfsız işçi sanırım işe başladığı ilk birkaç yıl bu ücreti alıyor ve işi öğrendikçe kazancını artırıyordu.

Asgari ücrete Dolar olarak baktığımızda ise tablo gerçekten ilginç; Türkiye'de 359 dolar, Azerbeycan'da 203 dolar, Ermenistan'da 195 dolar, Yunanistan'da 900 dolar, Rusya 193 dolar. Şu an 359 dolar olsa da bir ay içinde en azında 400 dolar civarına geleceği kesin. Asgari ücreti diğer ülkelerle bu şekilde direkt karşılaştırmak doğru mu ona emin değilim. Belki işin içinde konut desteği, benzin yardımı, çocuk parası vs. gibi bilmediğim paralar vardır ve karşılaştırmayı imkansız kılıyordur.


Benim tahminim hükümetin gibi orta ve düşük gelir grubunu birbirine yakınlaştırıp birleştirmek istemesi. Bunun için de zamları buna hizmet edecek şekilde yapıyorlar. Bu ödemeler zaten TL cinsinden olduğu için istedikleri kadar basarlar, bunun rahatlığıyla alıyorlar kararları.
  • michael_knight  (13.06.23 14:43:09) 
Ben de sınıfsallığı azaltarak oy topladıklarını düşünüyorum. %50 si asgari ücretli olan bir ülke bu durumda neden akp ye oy vermesin.


  • socially awkward  (13.06.23 15:29:50) 
Esasında fark buradakinden daha az. Asgari ücretli çalışanın pek çoğu gıda yardımı, yemek, yol gibi ekstralar alıyor. Memurlarda bu ek haklar yok.

Herkes asgari ücrette birleşiyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde kurumdaki memur, kurumun temizlik personeli ile aynı hatta daha az geliri almaz, almamali.
  • wilhelmwasmuss  (13.06.23 19:21:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.