[]

temettü ve borsa hakkında sorular

7 haziranda temettü dağıtacak bazı hisseler var. BUnların şartlarında son 6 ay filan mı almak gerek ki dağıtılsın? Baktım bulamadım şartlarında. Şu an alsam vermezler herhalde 3 gün sonra.

Temettü uzun vade işi mi? Yani hep değerlenen bir hisseyi almak ve %4-5 temettü ve aynı zamanda kendi değerlenmesini beklemek. Bunlar kısa vadeli değil gibi.

Son 10 yılda temettü dağıtmış ama sonraki yıl dağıtmama gibi durumlar oluyor mu?

Bu arada türkiyeden bahsediyorum.

Mesela bir firmanın hissesi 15 lira. %4 verse 60 kuruş. böyle hesaplanıyor değil mi.

Bankaların uygulamalarından da alınabiliyor. bir sürü aracı kurum niye var, tavsiye vermeleri için mi? bankayla bu brokerlar arasında alış satışta tutar farkılılığı yok gibi gördüm

 
-Ne kadar önce hisseye sahip olduğunuzun bir önemi yok. Temettü günü elinde hiisse olan temettüyü alır. Temettü dağıtımı sonrası hisse değeri düşer bilginiz olsun
-uzun dönemli temettü yatırımcıları temettü ile de aynı hisseden alıp hisse adedini çoğaltıyorlar.
- her sene temettü veren hep verecek diye birşey yok. Bknz Ereğli. Bu sene vermiyor.
  • Ruprect  (04.06.23 13:09:36) 
temettü degeri hisse fiyatina bagli degildir.
Mesela bi hisse icin yil sonu karindan 5 TL dagitilacak karari alinmistir. Hissedarlar hisse basina bu miktari alirlar (vergiler düstükten sonra daha az kalir tabii ki)

Araci kurumlardan kastiniz brokerlar mi? Bu cok normal bir sey. Sizin alis satis emirlerinizden para kazaniyorlar. Cogu banka bu "brokerlik" hizmetini veriyor. Yatirim tavsiyesi isini bilmiyorum kimseden almadim.

Temettü dagitilip dagitilamayacagina yil sonu kapanmasindan sonra karar verilir. Bu konuda bi garanti yok. ama cogu sirket bir kere temettü vermeye basladiktan sonra bunu sürdürmek ister. Temettü vermeyi kesmek genellikle yatirimciyi kacirir ve hisse senedi fiyati düser.
  • sonsuz  (04.06.23 13:27:27) 
aldığın temettü kadar hissenin değeri düşecek çünkü kasadan para çıkıyor
%10 kadar da gelir vergisi kesilecek

iyi bir şirket değilse yerinde saymış oluyorsun

saçma bir sistem
hisseye en az 1 yıl sahip olanın buradan pay alabilmesi lazım
ama kuralları koyanın adalet gibi derdi yok
  • bir soru sorcam  (04.06.23 16:03:09) 
yapabilenler şunu yapıyor
temettü zamanı tavandan çıkıp
ertesi gün hisse otomatik olarak düşünce bu fiyattan alıyorlar
hem yapabilirse sat-al açısından kar
hem de vergi ödememiş olunuyor
  • bir soru sorcam  (04.06.23 16:05:33) 
yani halka temettü vereceğin iaçıklayan bankalardan 1 gün önce alıp temettü dağıtınca alabilecek miyim?


  • ShadowOfMoon  (06.06.23 09:14:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.