[]

Birikim / Sepet yapmak

Özellikle ekonomi söz konusu olduğunda tam bir cahilim, o yüzden beni bir yeşillendirebilirseniz çok mutlu olurum. Şu son ekonomik koşullara bakarak;

1. Birikim nerede tutulur? Bankada mı yoksa yastık altı tabir edebileceğimiz sistemlerle mi?
2. Sepet yapılırken (dolar / euro / altın) bu banka saatlerinde her an alınır mı yoksa inatla düşmesi mi beklenir?
3. Yine bu sepetler banka üzerinden değil de üşenmeden döviz büroları ya da kuyumculardan alınsa daha da mı iyidir?
4. Parayı para olarak tutmak mı yoksa taşınmaz mallar alarak mı tutmak daha mantıklıdır? Ev alınamıyorsa bile ufak, tefek, satılabilir şeylerden bahsediyorum. Sonuçta birikse bile ev almak bir hayal bana kalırsa...

Bu cahile yardımcı olan, akıl veren herkese teşekkür ederim şimdiden.

Dip not: Borsa / hisse / bitcoin gibi şeyleri hiç anlamadığım ve anlamadığım için paniklediğimden daha genel, bilindik tavsiyeler daha işlevsel olacaktır.

 
1. Devletin batacağı gibi bir dşüncen yoksa, yastık altında tutmanın bir alemi yok. En kötüsü bir günden şu kadar Dolardan fazla çekemezsin gibi bir kısıt gelir ki Yunanistan'da olmuştu. Böyle bişey hemen çok para lazım olmayacağından seni bağlamaz. Ama yine de yastık altına 3-5 çeyrek altın atmanda fayda var. Parasız bir anında kuzenin evleneceği tutabilir.

2.Euro, DDolar, Altın alacaksan mesai saatlerinde al. Hem anlamam diyorsun hem düşsün diye beklersen çok beklersin. Para bulunca al işte.

3.O an fiyatlara bakarsın, hangisi ucuzsa ordan alırsın.

4. Ev alamayıp ufak tefek satılabilir seyler nedler mesela onu anlamadım. Ev ya da prim yapabilecek yerlerden arsa almak, nüfusu sürekli artan ülkelerde daima iyidir. Ancak acil para gerekmesi durumunda hemen paraya çevirmek zordur.
  • Mirket  (31.05.23 12:54:12) 
Sorulara sırasıyla cevap vereyim.

1. Birikim günün şartlarına göre farklı enstrümanlarda tutulur, 6-12 ay kadar önce dövizde tutulur derdik çünkü alınabilir durumdaydı şimdi değil devasa bir makas var, 6 ay önce TL faizleri kuş kadardı şimdi %35 - 40'lardan bahsediliyor yani TL mevduat şu an mantıklı görünüyor.

2. Dövizi her saat bankalardan alabilirsin ama @Mirket'in dediği gibi piyasaların açık olduğu saatlerde almalısın ama devasa alım/satım makası nedeniyle bankalardan almak mantıklı olmayabilir, onun yerine döviz bürolarından almak daha mantıklı.

3. 2. cevapta cevapladım.

4. Parayı para olarak tutmak istemiyorsanız şu 4 fiziki yatırım dışında tutmak mantıklı değil (Ev, Arsa, Araba, Kuyum) bunun dışında alacağınız hiç bir fiziki malı anında ya da kısa zamanda kar ile elden çıkartamazsınız, ne yapacaksınız 50 kg çay alıp 2 ay sonra satacak mısınız? kimse sizden almaz.

Borsa, hisse, bitcoin gibi enstrümanlara yatırım yapamayacak durumdaysanız ama kazançlarınızın da enflasyon karşısında erimesini istemiyorsanız en doğru yatırım altın gibi fiziki şeyler olacaktır ancak içinde bulunduğumuz süreçte banka faizleri artacak gibi duruyor bir değerlendirilebilir.

Unutmadan : YTD.
  • solo  (31.05.23 13:30:38 ~ 13:31:06) 
@mirket cevaplar için çok teşekkür ederim. O halde sepet yaparken bunu da banka / yastık altı gibi bölmek mantıklı. Son soruya da istinaden; örneğin takı, oyun konsolu, telefon gibi yüksek bütçeli şeyler. Ev / arsa çok uğraş gerektiriyor diye düşündüğümden o da...


  • charbiel  (31.05.23 16:00:57) 
@solo çok teşekkür ederim. O halde birikmiş kadarın bozulmayacak / ellenmeyecek kadarlarını uzun vadelerde tutmak mantıklı. Makaslar çok açıldığı için merak etmiştim, bankadan çek, büroya git tam bir üşenme meselesi ama üşenmemek iyi anlaşılan. Araba için durduğu yerde bile masraf olduğu için önerilmediğini duyuruda defalarca kere okuduğum için daha bütçeli ama işlevsel şeyler düşünmüştüm. Çay değil elbette ama işte :)

Bir de yine cahilliğimden faizler artacak gibi görünüyorsa değerlendirilecek şey mevduat mıdır yani?
  • charbiel  (31.05.23 16:04:06) 
Eğer hükümet bankaların yüksek mevduat faizi uygulamasına bir müdahalede bulunmazsa evet mevduat şu an için en mantıklı seçenek gibi duruyor ancak bir gecede ona da bir müdahale gelir mi bilemeyiz.


  • solo  (02.06.23 11:42:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.