[]

tr'de bankalar batmaz deniyor

bankaların kredi vermemesi ya da döviz ödemelerinde sıkıntı çıkarmaları haberlerine dair, ekonomi haberlerinde/yorumlarında, bankalar batmaz çünkü 99'dan sonra çok reform yapıldı, özellikle kemal derviş reformları sayesinde bankacılık sistemleri konusunda dünyada iyi bi noktadayız diyorlar.

banka batması demek, bankadaki paramı alamamak demek değil mi (teknik ya da hukuki anlamdan ziyade, vatandaşı ilgilendiren tanım ile)? son zamanlardaki çift kur sebebiyle insanlar dövizlerini ya da yerli paralarını çekmek istiyorlar. herkes çekmek isterse bankalar bunu ödeyemeyecek. bu batmak değil mi? vatandaşa parası ödenmiyorsa batmak denmez mi?

bahsedilen "türkiyede bankacılık çok sağlam, neredeyse asla batmaz" ne anlama geliyor?

 
Şimdi, söze şununla başlayalım. Türkiye'de, (gerçi Düny'da da öyledir) Banka batıyor, Şu banka borçlarını ödeyemez durumda, benzeri sözlerle, halkı galeyana getirmek ve Bankacılık sistemine güveni sarsmak suçtur.

Kemal Derviş zamanında yapılanlar ve sistem olarak çok iyi bir yerde olduğumuza dair söylediklerin doğrudur.

Türkiye'den bağımsız olarak: Banka nasıl batar?

Banka senden aldığı para ile yatırım yapar. Bu yatırımlar, orta ve uzun vadeli olabilir. Bu yüzden elinde çok fazla hemen nakite çevrilebilir parası azdır. Halk bir şekilde galeyana gelir ve bankaya üşüşüp parasını çekmek ister. Banka elindeki nakiti kullanır. Nakit bitip halkın galeyanı dinmezse o zaman Banka elindeki orta ve uzun vadeli yatırımları şu anki piyasa fiyatından ve ucuza satmaya başlar. Halkın paniği ve para çekme işlemi devam ederse, Bankanın Aktifleri, pasiflerini karşılayamaz hale gelir ki bu da bankanın sonu olur.

Amerikada böyle oldu. Batan banka elindeki uzun vadeli ve karlı olacak yatırımları zorunlu olarak elden çıkardı yine de paniği önleyemedi.

Serbest piyasa mekanizmasını, sonunda da Devletin çarkını bankalar ayakta tutar. Panik bulaşıcıdır. Bir noktadan sonra kontrol edilemez hale gelir. Bu yüzden, Devletler nadiren Bankaların batmasına göz yumarlar. Tabii ki eğer kendileri de iflas etmiyorlarsa.
  • Mirket  (30.05.23 20:14:46) 
Bugünlerde Bankalardan döviz çekememe durumunun nedeni, çalıştığınız bankanın size para veremeyecek durumda olması değil, bankaların dövizlerinin merkez bankasında tutulması ve siz talep ettiğinizde banka şubesinin bunu merkez bankasından talep etmesi ancak merkez bankasının yoğun talep nedeniyle şubelere günlük limit dahilinde döviz göndermesinden kaynaklanıyor.

Yani aslında bankanın parası var ancak bu para kendi kasasında durmuyor merkez bankasına veriyor dövizi, gerektiğinde de buradan talep ediyor. Son zamanlarda çok yoğun çekim talebi geldiği için talepler hemen karşılanamıyor.

Yani sorun bankalarda değil, bankaların ödeyecek kaydi parası var ama siz nakit talep ettiğiniz için sorun yaşanıyor.
  • solo  (31.05.23 10:49:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.