[]

Emekli sistemine güveni olan kaldı mı?

Sağolsun mevcut hükümet prim ödeyen ile ödemeyeni aynı yaptı.
Bana 3 sene önce biri "abi elden maaş alacağım dese" saçmalama derdim.
Şu an devlete bir kuruş para yollamayan her sistem daha mantıklı çünkü yıllarca prim odeyenler şu an aynı duruma düştü. Insanlarin haklari elinden alındı. Ailem ilk emekliyken asgarinin iki katı alıyordu, şu an eşitledi her şey. Demek ki Türk devletinde emeklilik sistemi güvensiz. Çünkü biri gelip bütün prim ödemelerini vs kenara atabiliyor.

Evet hadi her şey düzeldi ama bu emekli sistemi bir daha nasıl düzelir? Düzelse kimin güveni kalır?

Amaç Türkiye'yi amerika falan gibi yapip özel sağlık, özel eğitim, özel emeklilik yapmak mi bilemiyorum artık çünkü hepsinin devlet kısmı kötü artık.

 
Genel olarak emekli maaşı zaten çok iyi şartlarda yaşatacak bir şey değil. Emekliler eskiden de çalışırken aldıkları gayrimenkulün kirasıyla ya da ikramiyeleriyle vb. aldıkları yazlıklarında, büyük şehrin pahalılığından görece uzakta, çok da bir sosyal hayatları, tatile gidecek paraları vb. olmadan yaşıyorlardı. Şimdi enflasyonun tavan yapmasıyla işler herkes için olduğu gibi onlar için de daha kötüye gidiyor. Yani ekonomi iyi olsa da emeklilik sistemine güven olmaz, zira amacı çalışmayan bu insanlara "hayatta kalacak kadar" para ödeyecek bir sistem, Türkiye'de ise ona bile yetmiyor... Geri gidecek bir memleket, kaçacak bir yazlık falan yoksa geçmiş olsun.


  • salihdt  (28.05.23 13:14:48) 
@salihdt; olay emekli maaşının yetip yetmemesi değil. O dünyanın her yerinde olan bir soru.
Olay 3x prim ödeyen ile x prim ödeyenin maaşlarının aynı yapılması.
Yani bundan sonra 3x odemenin bir mantığı yok o zaman elden almak daha mantikli çünkü garip bir hükümet gelip verilen primleri yok sayabiliyor. Sorun bu.
  • logisticsmanager  (28.05.23 13:30:12) 
Doğru ancak o hesapta şöyle bir sorun var, emeklilik bir yandan da zorunlu bir birikim sistemi; "X yerine 3X ödemeyeyim" diyen insanın elden aldığı tutarı da düzgün bir şekilde yatırıma yönlendirmesi önemli, bu da belli bir finansal okur yazarlık ve disiplin ister. Tabi diğer yandan "Fazladan prim ödemenin bir anlamı kalmadı" konusu bugün için haklı ancak bugün çalışmaya başlayan bir insan 40+ sene sonra emekli olacak, yani o zaman şartların ne olacağını bilmek imkansız. Ancak yine de "Türkiye'deki sosyal güvenlik sistemine aktarılacak parayı dolara çevirip SP500 fonlarından birine yatırayım" fikri bence her halukarda devletin ödeyeceği maaşı katlar geçer.


  • salihdt  (28.05.23 13:56:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.