[]

Bebek konusunda otorite kim?

Bebek bakımı konusunda pek çok insan tarafından otorite olarak kabul edilen, verdiği bilgilerin çoğunun doğru olduğuna inanılan, internette bol bol okunabilir/izlenebilir içerik üreten birkaç isim verebilir misiniz? Türkçe de olur İngilizce de.

Başka pek çok alan için böyle otorite/fenomen/influencer'ların kimler olduğunu kolayca buluyorum ama bebek bakımı hakkında bulamadım.
Birinin ak dediğine diğerinin kara demesi durumu bu alanda çok sık yaşanıyor mu?

 
her çocuk birbirinden farklı olduğu için kimin ne dediğini kimse iplemiyor, bence iplememesi de lazım.

biz %90 kendimiz tecrübe ederek bu yaşa getirdik bizim kızı.
tabi ki ilk yıkamalarda vs.. annelerden destek aldık.
internetten bir şey baktığımızı hiç hatırlamıyorum.

edit: hatta doğum yaptığımız hastane eve bir hemşire gönderip yaklaşık 1-2 saatlik bir eğitim de vermişti bize.
  • teritori  (26.05.23 14:11:49 ~ 14:12:18) 
Yenidoğan bebeğin fiziksel bakımı ile ilgili hemşireler yardımcı olur evet, fakat anneanne-babaanne bilgisi pek güncel olmayabiliyor, bilginiz olsun.

Ben reddit kullandığım için hamilelikten itibaren aynı ayda doğum yapacakların olduğu bir grubumuz var, oradan çok yararlandım/yararlanmaya devam ediyorum (bebe 14 aylık oldu). Bunun dışında r/sciencebasedparenting, r/newparents gibi subreddit'ler var, babalar için r/daddit var, emzirme için r/breastfeeding.

Herkes kendisi karar verir ebeveynlik stiline fakat bugüne dek oluşmuş bir birikim ve en önemlisi bilimsel araştırmalar var. Her çocuk farklı elbette, çocuğa göre özelleşmeli yaklaşım ama deneme/yanılma veya yalnızca içgüdüye dayanan yöntem bana göre değil. Aşağıya listeliyorum reddit haricinde faydalandığım kaynakları:

- Magda Gerber / Özgüven Sahibi Bebek Yetiştirme
- Janet Lansbury / Birçok kitabı ve sporify'da podcasti var, Gerber'in yolundan gidiyor.

Bu 2 isim authorative parenting yaklaşımını savunuyorlar diyebiliriz. Özetle çocuğa sınırları öğreten, saygılı yaklaşım. Ne çocuğu küçük gören aşırı otoriter bir tavır, ne de çocuğun sınır bilmez bir velede dönüşmesine sebep olan çocuk merkezci tavır.

- Instagram'da @drbeckyatgoodinside aynı yaklaşımda, podcast'i de var, öneririm.

- @milestones.and.motherhood dönme, emekleme, yürüme gibi bebekliğin kilometretaşlarına dair

- @infantsleepscientist ve @heysleepybaby uyku ile ilgili konular

- @solidstarts, @feedinglittles, @happyhealthyeaters beslenme

- @play_at_home_mummy oyun fikirleri

Sağlık ve mutlulukla büyüsün bebeğiniz :)
  • gmzo  (26.05.23 14:45:07 ~ 14:46:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.