[]

doların 30 tl olması bizim için şu durumdan daha iyi değil mi?

şu sebeple söylüyorum hatırlarsanız bu kurun çılgın şekilde yükseldiği dönem bir anda türkiye çok ucuz bir ülkeye döndü. bizim maaşlarımız dolar bazında çok düşük kaldığı için zaten kötü olan alım gücümüz daha da düştü ama bulgarı gürcüsü falan sırf alışveriş yapmaya gelip gidiyolardı öyle ucuzluk yani. şimdi bir süredir enflasyon artıyor ama kur pek artmıyor tam tersi oldu aşırı pahalı bir ülke olduk. ama bizim maaşlar gene düşük dolar bazında.

yani örnekle anlatmak gerekirse kurun yeni 20'lere doğru geldiği zamanlar bir almanın marketinden 1 euro'ya aldığı şeyi biz burada 15'e alıyoduk (5 tl daha ucuzdu) gelirimiz almandan aradaki ucuzluk farkından daha fazla seviyede düşük olduğu için sıkıntı yaşıyorduk. şimdi aynı şeyi 25'e alıyoruz (5 tl daha pahalı) ancak maaşımız gene elin almanına göre çok daha düşük. adamdan hem daha az maaş alıyoruz hem daha pahalıya ürün alıyoruz. bu kurun 30 olmasından çok daha sağlıksız değil mi? bir şey almak imkansızlaştı saçma bir şeye döndü olay iyice. fransa - isviçre arasında yaşayan bir arkadaşımla konuşuyorum kira ve meyve sebze dışında her şey türkiye'dekinden daha ucuz oldu diyor, eskiden elektronik ürünler, alkol ve araba daha pahalıydı sadece. benim bildiğim fakir ülkeler aynı zamanda ucuzdur. biz hem fakir hem pahalı olmayı başardık yani şu an.


 
Daha iyi değil. Olay sadece bir şeyler alabilmek değil. Ülkeye hapsoldu insanlar. Eskiden üniversite öğrencileri ABD'ye gidiyordu. Gençlerin çok büyük bir kısmı ABD göremeden ölecek. Bizi kira, fatura, alışveriş üçgenine sıkıştırdılar. Hayat böyle bir şey değil. Biz hayatı bu sanmaya başladık. Yabancılar 3 5 tane ev alıyor. Biz burada ev alamayacağız. Çocuğumuz bile alamayacak.


  • dissendium  (18.05.23 16:06:53) 
@dissendium dediğin şeyin benim dediklerimle pek alakası yok. insanlar kahve alırken düşünüyor 50 kere sen abd'ye gidememekten bahsediyorsun. kahve içmesi lüks olan insan nasıl gidecek abd'ye? şu anda fakir bir ülke olduğumuz için zaten böyle şeyler hayal. sormak istediğim şey hem fakir hem pahalı bir ülkede yaşamak yerine en azından fakir ama ucuz yaşamayı sağlamaz mı kur artışıydı. belki de sağlamaz bilmiyorum o yüzden soruyorum zaten. böylece bahsettiğin ev alma işi biraz daha kolaylaşabilir belki.


  • semaforo de medianoche  (18.05.23 16:14:43 ~ 16:19:49) 
Değil.


  • Mcfly  (18.05.23 16:15:35) 
dolar 30 oldugunda 25'e aldiginiz sey 25 kalmayacak, sonsuz bir donguye sokmus oluyorsun.


  • gule gule  (18.05.23 16:19:27) 
@gule gule: kurun zaten artması gerekiyor normal şartlarda ama türkiye'de baskılanıyor şu an mb'nin alışlarıyla vs. normalde ben de öyle düşünürdüm çünkü kur artıyordu ve her şeyin fiyatı artmaya başlıyordu kur rallisi sırasında. ancak kurun pek artmadığı 2023 yılı içinde enag rakamlarına göre enflasyon ilk 4 ayda %30 arttı. sadece 4 ayda evet. kur artarken de böyleydi o yüzden artık direkt ithal olmayan ürünler o döngüye giriyor mu emin olamıyorum.


  • semaforo de medianoche  (18.05.23 16:23:51 ~ 16:26:02) 
Geçen benzer soru sordum ve gule gule dediği gibi; sonsuz döngü yani. 30 olsun 3 katı artar her şey.
Şu an Türkiye hem pahali hem fakir, çok garip bir olay. Nasıl çıkılacak bilmiyorum ama 30 olursa kesin daha da kötü olur.

  • logisticsmanager  (18.05.23 16:25:11) 
@semaforo de medianoche ithal olmasa anavatani bile olsa turkiye, yine de urun icin giderler salt kendisinden olusmuyor, fixed giderler buyuk kismini olusturuyor uretimde (kira,elektrik, lojistik vs. gibi).

salliyorum findigin kilo fiyati, soganin fiyati ya da 3 tarafi deniz olan ulkede balik fiyati gibi. yoksa tarladaki ureticiye dolar bazli odeme yapildigini zaten dusunmuyorum ben de sizin gibi.
  • gule gule  (18.05.23 16:32:01 ~ 16:44:04) 
evet daha iyi; cunku:(ilk aklima gelen ve en kotu sonuclari)

- baskilanan kur cift fiyat olusturuyor.
- yapilan baski doviz talebini iyice arttiriyor bu da dovize cidden ihtiyaci olan ihracatci firmalari iyice zora sokuyor adam fiyat verirken prospektif kur hesaplamak zorunda kaliyor.
- ayrica aldiklari hammaddeyi de alamayacak duruma gelebilirler zira piyasada doviz yok, hammaddeyi alamazsa ihracat da yapamaz ordan gelecek doviz de gelemez.
- boylece ithat ettigimiz seyleri ithal edemeyecek hale gelebiliriz (enerji, gida, hammadde vs) asil kisir dongu budur.
  • bay b  (18.05.23 16:47:54) 
Daha iyi olup olmadığını konuşmayacağım ama bu durum biraz da krizi fırsata çevirmekten kaynaklanıyor. Şu an Türkiye pazarı şirketler için çok karlı hale geldi. Kar marjları inanılmaz arttı. Özel bir vergisi yoksa ürünün neden bizde daha pahalı olduğu sorgulanmalı. Hatta ötv olan ürünlerin tüm vergilerini düştüğünüzde, çıplak hali bile diğer ülkelerdeki vergisiz çıplak fiyattan daha yüksek.

Bu ürün niye bu kadar arttı diye soruyorsun, mazot, yem dövizle cevabı veriyor. Sanki elin Almanı başka şey kullanıyor.
Şu niye arttı, bu niye zamlandı diyorsun maliyetler yükseldi, asgari ücret arttı diyor :) Yahu diğer ülkelerde asgari ücret zaten daha fazla.

Geçen gün Almanyada bahçe ürünlerini inceliyordum, bize göre çok ucuzdu. Baya şaşırdım.

Bizde fiyat bilinci yok, daha çok siyasi nedenlere bağlamayı daha kolay buluyoruz galiba. İnsanlar bu durumu yeni yeni farkediyor ama eskiden de hızlı tüketilen temel ihtiyaç ürünleri dışında çoğu üründe bu durum mevcuttu, sorgulayan yok.

Tabi eskilere dayanan bazı durumlar da var ama konu çok fazla detaylanacak.
  • iustitia omnibus  (18.05.23 16:55:27) 
Türkiye'de her şey çok pahalı ama şu an döviz alım gücümüz gereksiz yüksek aslında.

Yani bir ürünün Almanya'da 10 euro iken burada 30 euro olması ayrı olay, burada asgari ücretin 400 dolar olması ayrı olay. Yani 400 dolar asgari ücret ortalamasına göre yüksek, ama ürünler aşırı pahalı olduğundan para etmiyor.

"ama bizim maaşlar gene düşük dolar bazında."
eğer düzgünce zam alabildiysen böyle olmaması lazım. Hatta tam tersi şişik olması lazım. Benim maaşım dolar bazında hiç olmadığı kadar yüksek. Hatta ilk işe başladığımda 800 dolar alıyordum diyelim, yıllar içinde 600'e kadar düştüğünü görüp zamla 800'e falan geri tamamlanmıştı yerinde sayıyoruz diyorduk şimdi 1000 dolara geldi. Bu dövizi tutmaya çalıştıkları için böyle oldu. Ha ama bu parayla ne alabiliyorsun dersen hiçbir şey. 10 euroluk şey burada yeri geldiğinde 50-60 euro çünkü.
  • nhk ni youkosu  (18.05.23 17:05:12 ~ 17:05:51) 
@nhk ni youkosu: ben kendi adıma konuşmadım ki, bireysel örneklere bakarsak her türlü uç kişiler bulunur zaten. asgari ücret ya da memur maaşlarına bakmak lazım sağlıklı yorumlar için onlar dolar bazında daha mı iyi? 2022 ocakta zam yapıldığında kaç dolara getirilmişti 2023 ocakta kaç dolara getirildi. baktım şimdi 2022'de 415 dolar olmuş 2023'te 454 dolar. 40 dolarlık bir iyileşme var sadece.


  • semaforo de medianoche  (18.05.23 18:15:45) 
Tabii ki suni şekilde baskılayarak sıkışıklığı arttırmak çözüm değil.
Yalnız o kadar büyük hatalar yapıldı ki “daha iyi” diyerek işin içinden çıkabileceğimiz bir durum kaldığını da düşünmüyorum ortada. Zaten yaşanacak olan yaşanacak. Türkiye dışa kapalı bir ülke değil. Döviz de eninde sonunda yolunu bulur. Ama yönetim anlayışı değişmedikçe “daha iyi”, “daha avantajlı” falan böyle bir seçenek yok.

  • sibertenik  (18.05.23 19:11:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.