[]

Bu parayı nasıl değerlendirirdiniz?

Bir tık uzun olacak. Kafam karışık olduğu için saçma da görünebilir bazı noktalar. Ama en basştan söylemek gerekirse, farklı fikir ve önerilere açığım.

3 yıldır işletmeciliğini yaptığınız bir kafenin devri sonucu elinize 600-700 bin lira kalacak diyelim (önümüdeki 4-5 ay içinde).
Kafe işlerinden artık sıkıldınız ve mümkünse yine bir kafe açmak vs istemiyorsunuz ama sektörde iyi kötü çevreniz ve bilinirliğiniz de var. Kahve üretimi (kavurma, paketleme vs) yapabilecek durumdasınız. Kahve ya da mutfak (tatlı vs) üzerine bir atölyeyi de yönetip işletebilecek bilgi, çevre ve tecrübeniz de var.
Ama bireysel olarak herhangi bir üretim yapıyor olsanız bile arabanız olmadığı için, ürettiğiniz ürünü iletme noktasında lojistik sorunu yaşayacaksınız. Devirden elinize kalan parayla da hem iş kurup, hem araba alamıyorsunuz malum fiyatlar.

Ek olarak, yıllarca içinizde bilgisayar üzerinden yapılan bir meslek sahibi olma isteği var, ama hiçbir zaman vakit ayırıp kendinizi eğitemediniz. Lise yıllarından beri kendinizi hep bir yazılımcı, tasarımcı olarak hayal ettiniz ama mesleki durumlardan dolayı buna hiçbir zaman vaktiniz olmadı. En kötüsü İngilizce'niz de oldukça zayıf.

Ayrıca,
1 - Zincir bir markanın herhangi bir şubesinden hisse alıp %10-20 ortak olma ihtimaliniz olabilir (net değil, ama olabilir).
2 - Çevrenizdeki insanlara sorup, sizinle ortak olmak isteyenlerle bir iş yapabilirsiniz. Muhtemelen yine aynı sektörde bir iş olacak tabi bu.
3 - Ya da her şeyi boşverip, yine küçük bir kahveci açıp devam edebilirsiniz tek başınıza.

Sonuç olarak,
Yukarıdaki 3 maddeden hiçbiri tam anlamıyla içime sinmiyor. Dediğim gibi artık bu işi yapmak, insanlarla uğraşmak istemiyorum. Onu da geçtim, artık sıfırdan bir işletme açmaya gücüm de, hevesim de yok. Son 3 yıldır kendi yerimi işletiyorum ama ondan önce de aynı sektörde farklı markalarda garsonluk, baristalık, yöneticilik yaptım. Son 15 yılım böyle geçti. Ama yine de bildiğim tek iş bu olduğu için, mecbur kalırsam tabi ki yine bu işi yapmaya devam ederim.

Peki bu parayı tüm bu saydıklarım dışında nasıl değerlendirebilirim?
Aklıma gelen bir diğer seçenek, parayı faize atıp, o faiziyle geçinip, o sırada da daha önce bahsettiğim merakım olan yazılım, İngilizce kurslarına falan gitmek. 30 yaşındayım ve hangi işi yaparak emekli olmak istiyorum sorusuna net bir cevabım yok. Tek bildiğim kafe işleriyle emekli olmak istemediğim.
Sonuç olarak aklıma gelenlerin özeti:
1 - Bir yere ortak olmak (nereye?)
2 - Ortak bir iş yapmak (ne?)
3 - Tek başına farklı bir yer açmak
4 - Parayı faiz, dolar, altın vb. yatırmak.

Bu aklıma gelenler dışında bambaşka önerilere de açığım. Atıyorum gidip mahalle bakkalı aç deseniz onu bile oturur düşünürüm.

 
Belirli yatırım seçeneklerini tartışmadan önce, kafe sektörü dışındaki kişisel hedefleriniz ve ilgi alanlarınız üzerinde düşünmek için biraz zaman ayırmanızı öneririm. Bahsettiğiniz gibi, bilgisayar tabanlı mesleklere her zaman ilgi duydunuz, ancak iş yükümlülükleri nedeniyle bunu sürdürme fırsatınız olmadı. Belki de şimdi bunu daha fazla keşfetmek ve ilgili kursları veya sertifikaları alarak kendinize yatırım yapmak için iyi bir zaman olabilir. Eğer gerçekten disiplin ve motivasyon sağlayacaksanız, bu süreçte de harcayacağınız zaman sizin için büyük bir eksi olmayacaksa mutlaka değerlendirin, YouTube üzerinden sizin yaşlarınızda hayalinizdeki kariyere başlamış ve başarılı/başarısız olmuş insanları dinleyin, ve bir süre kendinizi deneyin.

Mali durumunuzla ilgili olarak, faiz, dolar, altın veya diğer yatırım araçlarına yatırım yapmak, diğer kariyer seçeneklerini keşfederken pasif gelir elde etmek için iyi bir yol olabilir. Ancak, bu yatırımların getirilerinin yüksek olmayabileceğini ve herhangi bir yatırım kararı vermeden önce araştırma yapmanız ve finans uzmanlarına danışmanız gerektiğini unutmamak lazım.

Dikkate alınması gereken bir diğer seçenek de gayrimenkule yatırım olabilir. Bölgenizdeki piyasa koşullarına bağlı olarak, kiralık bir mülk satın alabilir ve kira ödemelerinden gelir elde edebilirsiniz. Bu, zaman içinde istikrarlı gelir ve değer artışı sağlayabilecek uzun vadeli bir yatırım olabilir.

Girişimcilikle ilgileniyor, ancak bir kafe veya mutfak atölyesi açmak istemiyorsanız, bir franchise'a yatırım yapmayı düşünebilirsiniz. Birçok farklı franchise fırsatı mevcut ve kişisel ilgi alanlarınıza ve finansal hedeflerinize uygun olanı bulmak için farklı seçenekleri araştırabilirsiniz.

Ayrıca, danışmanlık, e-ticaret veya serbest çalışma gibi ev tabanlı bir iş kurmayı da düşünebilirsiniz. Bu tür işlere başlamak düşük maliyetli olabilir ve çalışma saatleri ve yer açısından esneklik sağlayabilir.

Zayıf İngilizce becerilerinizle ilgili olarak, Lingoda ve Cambly gibi tek bir öğretmene bağlı kalmayacağınız online dil kurslarına yatırım yapmak iletişim becerilerinizi geliştirmek ve yeni kariyer fırsatları yaratmak için iyi bir yol olabilir.

Önemli olan kişisel ilgi alanlarınızı ve hedeflerinizi keşfetmek için biraz zaman ayırmak ve bu hedeflerle uyumlu farklı yatırım ve kariyer seçeneklerini araştırmak. Çalışmak için sermayeniz varsa doğru stratejiyle pasif gelir elde edebilir, tatmin edici ve sürdürülebilir yeni bir kariyer yolu bulabilirsiniz.
  • hadi ya la  (12.05.23 22:15:21) 
28 yıldır esnaflık yapıyorum. Hizmet sektörü koleliktir. Perakende peşin al sat kadına ve çocuğa yönelik ticaret yap. 1 milyona işlek yerde işi kur. Barkod kamera sistemini de kur. Günde iki saat boy goster. Sadece ürün takibi yap. Bir mesul müdür iki öğrenciyle ayda 200 bin karı cebe koy. Bir içeceğe 4 kere masaya gidip sermayeyi dekora yatırıp bayram seyranda çalışmanın mantığı yok


  • deer hunter  (12.05.23 22:35:45) 
Tavuk dönerci ya da tavuk pilavcı aç. Arabaya gerek yok. Motosiklet alırsın.


  • dissendium  (12.05.23 22:36:27) 
Deer hunter + 1.

Online perakende pet mama satın.
Raf ömrü 2 yıldır, zarar etmezsiniz.

İsterseniz ortak bile olabiliriz, emekli oldum ve çok sıkıldım da :)
  • alfired  (12.05.23 23:19:06) 
@alfired

Teşekkür ederim, teklifiniz aklımda da olsun :)
Pet shop açmak aslında benim de aklıma geldi, hatta uzun zaman önce gelmişti. Ama çok hareketsiz bir iş. Evet hizmet sektörü gerçekten çekilir çile değil, ve evet işletmecilikten sıkıldım, ama bir yandan da sürekli hareket halinde olmaya, hareket ederek çalışmaya da alıştığım için Pet Shop işi biraz fazla hareketsiz gelebilir bana gibi hissediyorum. Yine de aklımın bir köşesinde var ama.
  • büyük engizisyoncu  (12.05.23 23:48:27) 
en kritik durum 4-5 ay sonra 600-700 bin lira 20-25 bin dolar edip kuş kadar bir para olabilir.


  • orpheus  (12.05.23 23:58:56) 
Pet shop değil !!!
Pet shop sakat iş.

Sadece pet mama (kedi ve köpek gıdası), ve sadece online kastettim.

Ortak olmasak da sorun değil, bereketi bol olsun dilerim :)
  • alfired  (13.05.23 00:21:54) 
@orpheus
Bu süreçte biz de fiyatı guncel piyasaya göre belirleriz muhtemelen. Şimdilik 600-700 ama 5 ay sonra atıyorum belki 700-800 demek zorunda kalacağız, ki umarım zorunda kalmayız.

  • büyük engizisyoncu  (13.05.23 00:56:12) 
@alfired

Yalnız bunun için ürünleri depolayabileceğim bir alan lazım. Evim 2+1 olduğu için de öyle bir alanım yok. Yoksa güzel fikir aslında.
  • büyük engizisyoncu  (13.05.23 01:34:20) 
en iyi iş bildiğin iş derler:) Çevreniz varsa kahvecilikle ilgili ama sektör içinde farklı bir iş kolunu daha kolay öğrenebilirsiniz. Kahve kavurmayı, paketlemeyi biliyorsanız birçok dükkana kendi markanızla tedarikçi olabilirsiniz. Ama bu iş de şu anda kolay diye herkesin girdiği bir sektör. Trendyol aynı kahveciden alınan kahveleri farklı paketlerde satan onlarca markayla dolu. O yüzden burada çoooook iyi bir marka oluşturmanız lazım ki farklılaşın.

ya da kahve ekipmanları, makinelerin distribütörlüğü gibi alanlara girilebilir eğer boşluk varsa pazarda. Mesela bu alanda iyi ama henüz türkiye'de olmayan bir markanın distribütörlüğü de olabilir.

1-Ortak olacaksanız bildiğiniz bir sektör olmasında fayda var.

2-Bir ortakla franchise işe girmek, kendi markan altında ortak iş yapmaktan daha rahat olabilir. Çünkü franchiseların tartışmaya açık birçok noktası nettir. Satış fiyatından, tedarikçisine, personel sayısından dekorasyona... Ortaklıklarda her zaman fikir ayrılıkları olur. En basitinden sen kaliteli mal satmak istersin, ortağın ucuz mal satıp sürümden kazanmak ister. Bu da tartışmaya döner. Franchiselarda her şey bellidir. Ürünü alacağın tedarikçi, satacağın fiyat, alacağın fiyat, dekorasyon, marka adı vs... Aslında sadece idareciliktir. İyi bir noktada iyi bir franchise kazandırabilir özellikle gıda sektöründe. Ama tabii çok iyi bir marka olmalı. Yani 3 şube açıp "bayilik veriyorum" demeye başlayan zıttırı büfeye de girilmez.

3-Bu bir tercih meselesi. Ama bilmediğiniz bir maceraya yelken açacaksınız.

4-Bu enflasyonda bu kadar düşük faizlerle parayı eritirsiniz faiz kazancıyla geçinmeye çalışırsanız. Anlıyorsanız yabancı borsalardan temettü kovalanabilir belki ama riskli tabii.

Bilgisayar başından yapılacak işler elbette öğrenilebilir. Şahsen o tarz işler yapıyorum. Çevremde de çok var. ama öğrenme eğrisi çok yüksek ve para kazanmak için o sektörden freelance alabileceğiniz bir çevre lazım.

-Yazılım: En uzun öğrenme eğrisi burada ve türkiye'de çok fazla mezun var. Yakında inşaat mühendisliği kıvamına gelecek. İStihdam da zayıf aslında bakmayın.

-Tasarım: Öğrenilebilir. Öğrenme eğrisi bunun da yüksek. Burada biraz estetik de gerekiyor. en çok parayı ajanslardan kazanırsınız ama çevreniz olmalı. en az 1-2 sene öğreneceksiniz ki jr seviyede iş alabilesiniz.

-Video edit-Motion Graphics: Bu biraz daha hızlı öğrenilebilir. Bunu biraz kurcalayın. Youtuberlardan bile iş alarak bayaa para kazanmak mümkün. Ama yine çevre çevre ve yetenek...

Yine de bunları hobi düzeyinde tutun derim:) ha, başka bir iş yaparken kursa gidip ux designer olan arkadaşım oldu, bilge adam'a gidip front end developer eğitimlye italya'ya giden tanıdığım oldu... Ama bunlar şans biraz da.
  • anten  (13.05.23 21:34:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.