[]

çok aşırı üst düzey bir excel sorusu

aynı tip sorulardan belki dördüncü keredir soruyorum. aklını zekasını sevdiğimin excel'inin türlü türlü huyu paylaşılıyor vay ne zeki, vay ne akıllı program diye.

hocam nolur bana şu tarih sütununu "tarih" olarak zannedeceği şekle nasıl sokarım biri bunun kolay, pratik bir yolunu gösterebilir mi?

e-fatura entegratöründen excel olarak export ettiğim fatura listesi bu. bi kere listedeki tarih sütununun niye yarısı başka, yarısı başka formatta bunu bilmiyorum, entegratörü kodlayanın mallığı galiba.

lan benim bunu tarih sırasına sokmam lazım ama sıralı da vermemiş ki listeyi öyle bırakayım, karman çorman.

sıralamam lazım, sıralamak için de illa "bu sütun tarih" diyebilmem lazım. ne bok yediysem hala metin görüyor, tarih olarak gördüremiyorum. denemediğim bul/değiştir kombinasyonu kalmadı.

allah peygamber aşkına bi yol gösterin ya.

bakın görüntü bu: i.imgur.com
alternatif link: i.hizliresim.com

gg.aa.yyyy olsun isterim. ama olmuyorsa aa.gg.yyyy formatına da razıyım. başka formata da razıyım. yeter ki tarih olduğunu çakozlasın ve sıraya dizebileyim.

edit: demek ki illa her ayrıntıyı didik didik yazmam lazım ki cevaplar ona göre gelsin.

- seçip sağ tuş/hücre biçimlendir tarih diyince olmuyor.
- isteğe uyarlanmış diyip oradaki tarih formatını yazayım belki anlar diyon, olmuyor.
- tek tek f2 enter f2 enter yapıp hücre içeriğinie girip enter'lıyorum, olmuyor. /'leri nokta yapıyorum, normalde tarih ayracım nokta diye, olmuyor. tarih seçip, nokta yapıp tek tek f2 enter f2 enter yapıp hücrenin içine girip çıkıyorum, yeni yazdım zannetsin diye, olmuyor.
- yana sütun açıyorum, tarih diye formatlıyorum, =C2 diyorum, aynısını getirsin belki anlar deyü, olmuyor.
- 4/'i bul yok et, /2023 yerine /04/2023 yaz diyorum (maksat gg/aa/yyyy şekline çevirirsem belki anlar diye), olmadığı yetmiyor gibi 4/'i yok edince gün kısmındaki 14/ 24/ falan da yok olup iyice sıvıyor. 4/'leri 04/'e değiştir diyince de aynısı oluyor, iyice bozuluyor.

yani olmuyor hocam, konvansiyonel veya akla gelebilecek her şeyi denedim. öyle sağ tıklayıp tarih yap diyince olmamış ki soruyorum. yani o kadar abuk subuk şey denedim ki sağ tıklayıp tarih yap demiş olduğumu anlayacağınızı varsaydım. yazmak gerekiyormuş demek ki.

 
sütun seç
ters tuş
hücre biçimlendir
tarih
  • erty_ksk  (12.05.23 16:19:18) 
Fotoğrafı açamıyorum :/


  • logisticsmanager  (12.05.23 16:23:19) 
Bu kadar yazmak yerine dosyayı yükleseniz de baksak


  • pavlis  (12.05.23 16:42:15) 
Kesin çözüm:

CTRL+H -> Bul:"/" Değiştir:"." -> Tümünü Değiştir
CTRL+H -> Bul:"." Değiştir:"." -> Tümünü Değiştir

Tırnak içini kutucuklara yazacaksınız. Olmazsa gel garantisi benim.
  • goodz  (12.05.23 16:52:14 ~ 16:53:01) 
dosyayı yükleyemem, neticede kişisel veri içeriyor ve bana ait değil, mükellefime ait. şifre ile girilen bir sistemden çektiğim kişisel veriyi buraya yükleyemem.

@goodz: öyle yapınca elimde 4.15.2023 ve 04.15.2023 şeklinde iki çeşit tarih görünümlü ama hala tarih olarak gözükmeyen hücreler kaldı. şimdi ne yapıyoruz bunları tarih zannettirebilmek için? yukarıda uzun uzun olmuyor dediklerimin hiçbiri hala olmuyor.

bu arada bu kadar yazmamın sebebi bir daha rastlarsam ne yapacağımı bileyim diye. yoksa 300 küsur satırdaki tarih sütununu elle tek tek baştan girerek işimi gördüm. excel işimi görmedi yani, amele gibi kendim elle yazdım. olur da gelecek ay 4500 satırlık listeyle karşılaşırsam elle düzeltemem, ne yapacağımı bileyim diye yazıyorum.
  • kibritsuyu  (12.05.23 17:18:23 ~ 17:18:48) 
Üstat tarihin olduğu sütünü seç, yeni bir Excele yapıştır buraya gönder. Tarih kişisel veri değildir zaten.
Yapan arkadaş da nasıl yaptığını söyler böyle anlatıyorsun ama yapmak başka bir şey.

  • pavlis  (12.05.23 17:37:39) 
Önce bütün hepsini aynı format yapıyorsunuz. Bunu control+h ile noktalari / yaparak yapabilirsiniz.

Sonra bu kolonu text to columns ile yapıp /'lere göre ayiriyoesunuz. Sonraki kolonda da bunları şu formül ile topluyorsunuz

Sonra yandaki kolona formül olarak sunu koyuyorsunuz
Türkçesini bilmiyorum
Datevalue(günün yazdığı cell&"/"& ayın yazdığı cell&"/"& yılın yazdığı cell) diyorsunuz.

Ben böyle bir dosya ile çalıştım önceden, böyle yaptım.
  • logisticsmanager  (12.05.23 18:33:30) 
Hücre biçimlendirden manuel format değişikliği oluyor. Otomatik formül olarak değil de, istediğiniz formatı yazarsınız olur sanırım.


  • put it in your appropriate place  (12.05.23 21:09:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.